Viewing Tower , Wutai Mountain, China / Yaohua Wang

A new “hybrid-nature” is orchestrated in the productive contrast the structure and its environment .

Project Specs

Location:

非常感谢建筑师王耀华将项目介绍和项目图片授权gooood发行。更多请至: Yaohua Wang on gooood 
Appreciation towards Yaohua Wang for providing the following description:

该观测塔提案项目位于五台山台怀镇西侧火厂山的一个远足路线上,作为旅人的休息站和对周边独特的自然景观的观测点。设计所面临的最重要的选择之一就是如何处理和周边自然环境的关系。与其尝试虚假的和自然融为一体,项目试图激发结构本身的张力,来产生与环境激烈而诚实的对话。

塔高26米,占地205平方米,塔的功能主体与地面分离。层高二点五米,共五层呈螺旋形上升的水平构件,围绕着集中于塔中心的竖向钢结构和垂直交通。不同层次的环形水平构件为塔提供了多样的对外视角,同时创造了独立于景观的内向型空间。

密集的钢结构在塔的内部集中,承载着水平和竖向的载荷,在逐渐向外扩散的过程中得到释放。这样的结构与交通流线的结合产生了空间体验的对比。

This proposed viewing tower is located on a hiking route which on the west side of  Wutai Mountain. It functions as a travelers’ rest station and observation point for the 
unique natural landscape. 

Creating a relationship between the tower and its natural environment drives the design  of this tower. A new “hybrid-nature” is orchestrated in the productive contrast the structure and its environment and avoids the false pretension of “blending into nature”.

The tower is 26 meters high and covers 205 square meters. The main part of the tower, composed of vertical steel structures, lifts off from the ground. Structural loads are carried by steel members. These steel members are wrapped by five layers of annular horizontal members. Through this snakes a circulatory spine. 

The varying relationship between these three systems crafts dynamic outward perspectives and shifting sensations of interiority. Unlike the continuous smoothness we find in natural landscapes, the contrast of structure and circulation are used to create a different a contrasting spatial experience.

MORE:  王耀华Yaohua Wang  Email : fora12222@gmail.com,更多请至: Yaohua Wang on gooood 

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment