Vanke . THE PARK, Suzhou, China by Z + T STUDIO

An attractive urban public with elegance color scheme and active atmosphere.

Project Specs

Design Firm:
Location:
Materials:

非常感谢 张唐景观 予gooood分享以下内容。Appreciation towards Z + T STUDIO for providing the following description. 更多关于他们:Z + T STUDIO on gooood

 

▼ 视频 VIDEO

 

场地和愿景 Background and Vision

公园里位于苏州吴江长板路一处十字路口的两侧,紧靠吴江客运站,周边住宅区密布,但却缺乏公共活动空间。场地被一条车行道分为东西两部分,东侧的原有建筑围合出了场地东部的基本空间形态;西侧街角的一小块为永久开放空间,而剩下的部分是商业待建用地。根据本案特殊的区域位置和现场状况,我们将场地分为东、西街角广场(永久场所)和小公园(临时场所)三个部分。我们希望赋予方案更多城市公共空间的属性,在提升城市局部环境品质和功能的同时,吸引周边的人群来到这里,提高场地的人气。

The 1.5 hactare project is a distribution garden of a future 15 hectare high density residential community located at Suzhou Wujiang high tech district. We have separated the site into 3 parts: East & West Plaza(permanent) and the hill park(temporary, will be transformed to commercial building in the future). We designed two different sets of interactive wave water feature in the east & west plaza. The one in the east plaza is quiet and elegant. People could appreciate and touch the wave. The other one in the west plaza is warm and joyful. People could get into the pool and play with the wave. The hill park has grass slope that mimic the nature hills and white gravel as two major low-cost materials. Several interactive sculptures designed and built by Z+T Art Studio is placed in the park to create a wonderland for children to play. These sculptures could be disassembled and reused in the future community. By those methods, the project achieved the idea of integrating the attribute of urban public space into the site which could attract more people to come and play.

▼ 公园里鸟瞰,Bird View

001-Vanke . THE PARK by Z + T STUDIO

 

东、西街角广场 East & West plaza

1)蒲公英雕塑 Dandelion Sculptures

With height of 10 meters, 8 Dandelion Sculptures locate along the street between East & West plazas emphasize the entrance of the residential area.

东、西街角广场之间是通往住宅区内部的车行道,一组由8个高达10m左右的蒲公英雕塑构成的雕塑群强调了入口,也成为了场地上地标性的元素。

▼ 广场上高耸的蒲公英雕塑,Dandelion Sculptures on the plaza

013-Vanke . THE PARK by Z + T STUDIO

2)铺装和树池 Paving and Planters

Either in dark grey, light grey or white, the 600X600mm paving blocks create an active atmosphere for the plaza.

东西广场均以缓坡与市政人行道相连,铺装也统一设计成600X600的正方形黑白灰三色跳色石材,这样的处理方式模糊了场地和市政空间的界限,赋予了场地一个友好的对外界面。广场由几组大型花池组合围合出中央活动空间,花池采用了光面爵士白花岗岩,在阳光下,亮白色的石材耀眼而优雅。花池下方的铺装采用烧洗面福鼎黑花岗岩,与爵士白花岗岩形成鲜明的对比,更突出了白色花池的亮度。

▼ 黑白灰三色跳色铺装和爵士白坐凳的光影效果,Trees shadow on the dark grey, light grey or white paving pattern and the white seating

002-Vanke . THE PARK by Z + T STUDIO

▼ 三色铺装在雨中肌理更明显,The rain emphasize the pattern of the paving

003-Vanke . THE PARK by Z + T STUDIO

▼ 爵士白坐凳底部影线效果,The shadow effect of the white seating and planter

004-Vanke . THE PARK by Z + T STUDIO

3)波浪水台 Interactive wave water cascades

The wing-shaped wave water cascades in the east plaza are quiet and elegant for people to appreciate and touch the wave.

东广场售楼处入口前设置了两个翅膀状的波浪水台,一方面消解了售楼处建筑与广场之间的高差,另一方面由造浪机推出的一阵阵波浪不仅给水台增添了视觉上的动态效果,波浪拍打池壁时产生的声响也带来了听觉上的刺激。水台侧边的花岗岩雕刻成随机的等高线状(张唐艺术工作室设计制作),波浪溢过其上,产生了大小不同、前后不一的水花,阳光照射过来,波光粼粼,伴随着“哗哗”的流水声,营造了一种宁静优雅的氛围。

▼ 东广场鸟瞰,Bird view of the East Plaza

005-Vanke . THE PARK by Z + T STUDIO

▼ 波浪水台,Interactive wave water cascades

010-Vanke . THE PARK by Z + T STUDIO

▼ 波光粼粼的水台,Closer look at the cascade

008-Vanke . THE PARK by Z + T STUDIO

▼ 人们可以触摸水台的侧壁来近距离感受波浪, people could appreciate and touch the wave / 波浪溢过水台侧壁的瞬间,Water flows along the cascade

007-Vanke . THE PARK by Z + T STUDIO   009-Vanke . THE PARK by Z + T STUDIO

▼ 夕阳下戏水的母子,Kids and their family enjoy playing with the water

006-Vanke . THE PARK by Z + T STUDIO

4)波浪戏水池 Interactive wave water pool

The 300m2 interactive wave water pool in the west plaza is warm and joyful. People could get into the pool and play with the wave.

西广场设置了一处面积约300m2的地面波浪戏水池,意图在城市广场上创造一个模拟自然海滩的景观元素。“海浪”从隐藏在爵士白树池侧壁上的出水口喷涌而出,逐渐减弱,然后慢慢退回来。在营造互动性场所的同时,改善小气候,带来一丝凉意。

▼ 在波浪水池里戏水的人们,People having great time in the water pool

011-Vanke . THE PARK by Z + T STUDIO

▼ 用脚感受波浪的孩子们,Feeling the waves with your foot

014-Vanke . THE PARK by Z + T STUDIO

 

小公园 The hill park

The temporary hill park, which will be transformed to commercial building in the future, has grass slopes and several interactive sculptures creating a wonderland for children to play.

考虑到小公园是一个临时场所,未来会被改造成商业用地,小公园内主要由成本可控的波浪草坡和拥有许多可拆卸再利用的活动器械的儿童活动区构成。白色砾石园路串联了整个公园,与绿色的草坡相映成趣。滑梯、“树叶”攀爬网、秋千、“花瓣”跳跳板、钻洞和“大莲蓬”、“青虫说”等以自然元素为设计灵感的互动装置或掩映在草坡之中,或安置在暖色的树叶形塑胶地垫上。这些器械色彩明亮,提倡互动,引发人的联想和探索欲,给孩子们营造了一个童话般的小世界。

▼ 小公园鸟瞰,Bird view of the hill park

015-Vanke . THE PARK by Z + T STUDIO

▼ 掩映在草坡之中的儿童活动区,Playing grounds in between the slopes

016-Vanke . THE PARK by Z + T STUDIO

▼ 张唐艺术工作室设计制作互动装置,Interactive sculptures designed and built by Z+T Art Studio

019-Vanke . THE PARK by Z + T STUDIO

018-Vanke . THE PARK by Z + T STUDIO   020-Vanke . THE PARK by Z + T STUDIO

023-Vanke . THE PARK by Z + T STUDIO   021-Vanke . THE PARK by Z + T STUDIO

▼ 总平面图,Master Plan

024-Vanke . THE PARK by Z + T STUDIO

▼ 设计分区,Design zoning

025-Vanke . THE PARK by Z + T STUDIO

项目地址:苏州市吴江区长板路
设计时间:2016年2月-5月
建成时间:2016年6月
面积:13000㎡

项目概况:
业主:苏南万科,万科上海区域万晟产品能力中心
景观设计:上海张唐景观设计事务所
设计团队:张东、唐子颖、周啸、徐敏、张卿、顾欣俊、孙川、郑佳林、刘洪超
艺术装置+儿童活动设计及制作:张唐景观艺术工作室
施工:江苏天润环境建设集团有限公司
造浪池前期研发:深圳沃特朗宁实业有限公司
造浪池施工:宜兴鼎诚喷泉科技有限公司
摄影:张海

Location: Suzhou, China
Landscape Area: 13000㎡
Completion Year: 2016.06
Designers: Dong Zhang, Ziying Tang, Zhou Xiao, Xu Min, Zhang Xin, Gu Xinjun, Sun Chuan, Zheng Jialin, Liu Hongchao

MORE: 张唐景观  Z + T STUDIO 更多关于他们:Z + T STUDIO on gooood

Post a Comment