Valextra Via Manzoni Store by John Pawson

Interpretation of the beauty of space.

Project Specs

Design Firm:
Location:

感谢 ValextraJohn Pawson 予gooood分享以下内容。
Appreciations towards Valextra and John Pawson for providing the following description:

自2015年以来,Valextra每年邀请不同的设计师或建筑师,为米兰旗舰店赋予全新装潢,演绎奢华皮具工艺与设计、艺术、建筑的灵感碰撞。今年Valextra携手英国建筑设计师John Pawson,为米兰旗舰店开启全新创意篇章,不仅致敬过往创意,也回归品牌本真。此次装潢布置会在店内保留两年之久,令Valextra简约凝练的优雅和不动声色的奢华与John Pawson对空间艺术的独到见解巧妙融合。全新装潢既为Valextra产品提供了令人流连忘返的零售空间,也营造出一片富有意趣的艺术天地。

▼室内一览,overall view of the interior

The iconic via Manzoni space has been through several aesthetic reinventions, in parallel with the company own creative evolution. By tradition, the brand hands over the store to a different architect or designer every year, merging its luxury leather expertise with the worlds of design, art and architecture. Each creative voice who added to the Valextra story has contributed to the brand, s evolution and strengthened its artistic legacy. The past four years have represented an aesthetic journey through conceptual interventions, and each project has unveiled a new moment in the brand’s growth: designer Martino Gamper’s brilliant ingenuity, architect Bernard Dubois’ brutalist softness, American design duo Snarkitecture’s monochromatic experiential tactility and Japan architect Kengo Kuma’s ultimate interpretation of the natural world have forged the company’s identity to reveal a multifaceted, rich personality.

The latest chapter in this creative narrative is a sum of these experiences and a rectum to Valextra’s original purity: after these successful visual experiments, their creative apex is represented by a new, complete vision for the space. The brand worked with John Pawson on a longer-term interpretation of the store marrying the minimal, clean elegance and restrained luxury of its minimalism with Pawson’s own philosophy of space. By choosing to collaborate with one of the ultimate pillars of contemporary architecture, Valextra combines its history with the philosophical stance of the architect, merging its heritage with Pawson’s own legacy. This intervention will act as a flexible canvas for Valextra, function both as a retail space for its products and as a gallery for a series of art exhibitions.

▼店铺外观,external view of the store

Pawson在本次设计中采用整体空间思维,延续他的标志性风格,包括对干净的纯色调、多层次光影的运用,以及现有空间与新元素的融合。旗舰店采用开放式布局,邀请过往的行人一览店内的迷人光景。温馨明亮的沉浸式环境,向人们传递出Valextra米兰之家的亲切感。循着光影的微妙变幻,店内巧妙分隔出三个不同主题的空间,引人探索Valextra 精品天地。Pawson深沉质朴的设计手法,令人仿佛步入简约内敛的博物馆,色彩与光线的审慎运用,更呈现出庄重感。

▼入口展示区,display area at the entrance

Pawson’s project considers the space as a whole, incorporating key aspects that have come to define his work, from a monochromatic palette to the use of light and the seamless integration of new elements within the existing architecture. From the street, passers by can see all the way into the store, which has been opened up structurally to create a welcoming, immersive, luminous environment, reinforcing the impression that this is Valextra’s home in Milan. Inside, guests are encouraged to walk through a sequence of three rooms, each incorporating the subtle drama of a different light identity.

The space appears rigorous, monumental; this is an all-encompassing, pure architectural project which entirely redefines the scope of the store’s interiors. The vision of the intervention is not simply to create a container for the product, but a spatial narrative that enhances the experience of proportion, surface and scale. The architectural language of simplicity produces a gallery-like interior, whose charged character derives from the restrained use of color and light.

▼入口展台细部,closer view of the display area at the entrance

▼富有层次感的空间,layers of space which could look through

米兰旗舰店内精心布置了一系列悬浮陈列架,覆以浅灰色的石膏饰面,与此前铺陈的Ceppo di Gre灰色鹅卵石地面和谐相融。与手袋相同,每一寸石膏饰面均为手工打磨,诉说着极简风格背后的细腻匠心。店内后半部分未沿用此前的悬浮设计,而是采用了更为宽大的展台,营造出沉稳的空间视觉效果。此外还饰有多面透亮的玻璃镜,生动折射出各处精妙的设计,更具开阔感,这也是本次Pawson的设计精髓。

The design is based around a series of compositions featuring suspended with the existing ceppo di gre floors. With each individual piece fabricated by hand, the installation, much like Valextra’s bags, reflects the commitment required to realize an apparently simple vision. At the back of the store, the floating elements are replaced by a generously scaled table that visually anchors the space. A sequence of mirrors offers graphic glimpses of the surroundings, enhancing the sense of openness that lies at the core of Pawson’s work.

▼内部展示区,饰有玻璃镜,让空间更为开阔,inner display area with mirrors to create more openness

▼手工打磨的灰色石膏饰面衬托出商品的精致,hand fabricated tables and shelves underlined the beauty of the bags

在米兰曼佐尼街旗舰店焕新面世之际,Valextra的经典之作以张扬个性的图案,尽显迷人魅力。Iside,Brera等明星系列新季饰以鲜亮的祖母绿、雪松粉和龙虾红色,或搭配黑白撞色设计,致敬上世纪90年代的经典图案。在Pawson感性而利落的背景设计衬托下,这些色彩丰富的产品淋漓展现着Valextra美学理念的蓬勃生机。

As a debut for the new face of the Via Manzoni store, Valextra presents its Spring/Summer 2019 collection-a series of classic pieces featuring hold, graphic motifs. The brand s most iconic bags, from the Iside to the Brera, are presented in a bright palette of emerald green, cedar and lobster red, contrasting with black and white shapes and alluding to 90s graphics. Located within the context of Pawson’s sensual but rigorously pared back installation, these colorful pieces will speak powerfully of the dynamism of Valextra’s aesthetic vision.

▼店铺细部,details of the store

More:  Valextra,  John Pawson

Post a Comment