Urbo Business Centre by Nuno Capa Arquitecto

A structure that is reflected throughout the building

Project Specs

Location:

非常感谢 Nuno Capa Arquitecto(邮箱:nunocapa@gmail.com 对gooood的分享。
Appreciation towards Nuno Capa Arquitecto (contact: nunocapa@gmail.com) for providing the following description:

Urbo商务中心位于波尔图大都会区马托西纽什,是一座办公和服务大楼。这座单体建筑有着明显的矩形几何特征,坐落在一个约6000平方米的转角地块。建筑的总面积达到25600平方米,共8层。地上的六层为办公空间;地下的两层除了一层西侧区域被用作服务空间之外,剩余部分包含了200个停车位。

▼临街立面,street facade

The Urbo Business Centre is a building for offices and services located in Matosinhos, in the Metropolitan Area of Porto. Characterised by the single volume, with a detached implantation of rectangular geometry, the building is inserted in a corner plot with about 6000㎡ . With a total construction area of 25600㎡ , the building comprises a total of eight floors, six of which above ground for offices, and two basement floors with 200 underground parking spaces, with the exception of an area on the west side on the 1st floor, also on the basement level, suitable for service providers.

▼建筑外观,exterior view

▼立面近景,facade

建筑北侧和南侧的人行道较为宽阔,因此建筑师在这两个相反的立面上分别建立了入口,并使两条入口路径交汇于建筑的核心地带——一个总高度约24米的门厅。门厅是一个十分空旷的空间,在整个建筑的空间和功能布局上起到了关键性的作用,宽阔的天窗进一步凸显了它的重要性。门厅定义了两个垂直核心筒以及楼梯和电梯的位置,并将办公楼层与地下停车场连接起来。

▼主入口,main entrance

▼街道视角,street view

The sidewalks, wider on the north and on the south of the building, establish the importance of creating a double entrance in opposite facades. These two entrances, which, in turn, originate a crossing line, meet themselves in the core of the building – a foyer with the total height of about 24m. The foyer is an empty space, but vital in the spatial and functional organisation of the building, where a large skylight reinforces the importance of the place. This foyer sets the distribution of the building, with two vertical access cores, stairs and group of elevators, taking to the upper floors of offices and to the lower floors of parking.

▼高度约24米的门厅,the foyer with the total height of about 24m

▼门厅天光,skylight of the foyer

地上楼层每层的面积约3000平方米,围绕着门厅布置,并由位于楼层两侧的核心筒提供服务。核心筒同时由内部和外部的立面围合,并一直延伸到建筑的顶层(6层)。核心筒内部包含两个较小的体块,用于隐藏供暖、空调和通风设备。

The upper floors, with about 3000㎡ each, organised around the foyer, are serviced by the two opposite nerve centres, in two large spaces, and distributed in order to be enveloped by the exterior and interior facades. These nerve centres also take to the building’s top-floor (on the sixth floor), in which two smaller volumes conceal the heating, air-conditioning and ventilating mechanical equipment.

▼剖面图,section

Urbo商务中心的建筑设计方案是基于两个关键点而提出的:其一是构建布局灵活的办公空间,使其可以适应从个人到群体的办公需求;其二是从设计到建造阶段,乃至在建筑的整个生命周期内,使建筑保持最佳的可持续性,从而减少保养和维护成本。

The Urbo Business Centre presents in its design and development an architectonic solution based on two key points: an office space program, with a flexible spatial organisation enabling the establishment and usage by a single occupant, or its transformation into different spaces to host manifold occupants; and on a constructive programme, both at the level of structure and cladding elements, as well as in terms of a set of infrastructures based on the most recent and best sustainability guidelines and practices, not only during the design and construction phases, but also in what refers to the life span of the building thus reducing maintenance and conservation costs.

▼户外平台,outdoor terrace

▼布局灵活的办公空间,flexible office space

▼办公空间围绕着门厅布置,the upper floors are organised around the foyer

▼室内立面,interior facade

▼室内细部,detailed view

除了首层空间四个朝向Teixeira Ruela大道的独立商业单元之外,整个办公空间均保持了一体化的布局,为每个楼层赋予了更加开放的氛围,同时增强了内部空间在视觉上的透明度,不论是从水平还是垂直层面来看。门厅的尺度和通透性使其能够有效地连接各个楼层、不同的办公空间以及交通区域,最终促进办公人员之间的交流和协作。

The current singular occupation across the office area, except those four independent commercial units on the ground floor oriented towards av. Teixeira Ruela, confers to the floors a wider and opened form, providing a great visual transparency of the overall building, either in the interior horizontal plane or in the vertical plane inters floors, alongside the foyer. This spatial dimension and transparency of the foyer produces visual relationships across the various floors, the workspaces and the circulation areas, reinforcing the concept of closeness and collaboration between the users and the occupants.

▼办公空间保持了一体化的布局,带来更加开放的氛围,the current singular occupation across the office area confers to the floors a wider and opened form

▼楼梯间,stair well

在施工方面,建筑采用了金属结构,在地上楼层采用了复合楼板,立面系统则选用了以挤压铝框架为基础的玻璃幕墙以及不透明的铝复合材料构件。建筑的设计方案和立面的施工为大楼赋予了最引入注目的视觉元素,这是一种体现在整个建筑上的结构特征,不论是从外部还是内部来看。随着观察角度的变化,建筑的立面将产生不同的节奏和韵律。

As for the building constructive solutions, it was adopted a metal structure, with composite floor slabs for the positive floors, with a building envelope system with glass curtain walls as outer covering, composed of extruded aluminium framing members infilled with glass, as well as opaque elements of aluminium composite defining the skin of the building. The architectonic solution and construction of the facade is the most striking visual element of the building. It is a structure that is reflected throughout the building, whether on the outer or interior elevations. It is possible to gaze the arrangement of the rhythmic elements of the facade in different alignments, discovering melodic interpretations.

▼立面系统选用了以挤压铝框架为基础的玻璃幕墙以及不透明的铝复合材料构件,
a building envelope system with glass curtain walls as outer covering, composed of extruded aluminium framing members infilled with glass, as well as opaque elements of aluminium composite

地下楼层采用了钢筋混凝土结构。基础设施融合了集成管理系统,包括可调节的LED照明系统等,旨在优化和减少能源消耗。立面的夜间照明也为建筑本身赋予了独特性。

For the negative floors, it was defined a reinforced concrete structure. The set of infrastructures were designed with integrated management systems to optimize and reduce consumption, as for example the LED lighting system with luminescence and presence control. The architectural design of the Urbo Business Centre is reinforced by the composition of the night lighting of the facade elements.

▼入口夜间光照效果,lighting effect of the entrance area

▼门厅夜间视角,lighting effect of the foyer

▼立面光照效果,facade lighting effect

▼整体夜景,night view

▼场地平面图,site plan

▼首层平面图,ground floor plan

▼立面图,elevations

▼剖面图,sections

Project name: Urbo Business Centre
Architect’s Firm: Nuno Capa Arquitecto
Contact e-mail: nunocapa@gmail.com
Project location: Porto, Portugal
Completion Year: 2019
Gross Built Area (square meters): 25600 sqm
Photo credits: Joao Morgado Architecture Photography
Photographer’s website: www.joaomorgado.com

More:Nuno Capa Arquitecto(邮箱:nunocapa@gmail.com 

Post a Comment