Uniuni Coffee, China by dongqi Architects

Floating stages for coffee tasting

Project Specs

Location:

非常感谢 栋栖 予gooood分享以下内容。更多关于他们:dongqi Architects on gooood.
Appreciation towards dongqi Architects for providing the following description:

由栋栖设计的uniuni咖啡店坐落于南京江宁金鹰商场一层。Uniuni是富于创新精神的精品咖啡品牌,在咖啡竞技和烘焙零售方面有独到见解。

Uniuni Coffee has opened their new shop in Nanjing designed by dongqi Architects. Uniuni team earns high reputation in WBC(World Barista Championship) and has been dedicating to coffee retailing and coffee culture preaching.

▼建筑外观,exterior view

在充分领会了品牌精神的基础上,传统的空间模式被打破,体验、售卖、咖啡师操作及客座各部分功能被混合揉捏、重新组织。四个弧形吧台散布在空间之中,咖啡师站在一侧,顾客则可以从吧台的各个角度欣赏咖啡师的操作,同时与其进行互动。咖啡操作台如同舞台空间般地被强化,而同时,前后场之间的界限被弱化了。零售货架和闻香体验也被糅合进了4个吧台中,使得顾客在穿梭往来空间各部分的同时,能兼顾各种体验。

▼室内概览,interior overview

On the basis of understanding the key spirit of Uniuni culture, dongqi team develops the idea of “stage and back-stage”. The curved bar counters are set like the stages ,by the side of which the baristas brew the coffee while the customers watch the process of making from every corner of the space just like the audience. Therefore, the boundary between stage and back-stage is blurred. Different functions are mixed and reorganized. The experience of buying, tasting and making can take place simultaneously in any of the four counters of the space.

▼四个弧形吧台散布在空间之中,the curved bar counters are set like the stages

弧形吧台由竖向不锈钢管以铰接的形式连接到顶面上。喷涂成红色的横向钢管,在离地三米的高度,和竖向的不锈钢管铰接。在强化和稳定了整个结构的同时,也承担了射灯灯槽的作用。吧台面之上的层板和吊柜,被竖向不锈钢管穿过并拉结固定,远观似悬浮于空中。所有的咖啡吧台设备及蛋糕柜,均使用角钢吊装于吧台面下方而不落地。上下水亦是经由竖向不锈钢管和提升泵,自顶面上下。插座使用悬吊的形式,以可伸缩的线盘和顶面连接。各种裸露在外的管道和电线,强化了观者对于后场的体验性。

▼竖向的不锈钢管与喷涂成红色的横向钢管在离地三米的高度铰接,the vertical steel tubes are connected two by two by hinging with the red horizontal steel tubes at a 3-meter height above the ground

   

The bar tables are hung over to the ceiling by using stainless steel tubes, connecting each other by hinge joints. The vertical steel tubes are connected two by two by hinging with horizontal steel tubes at a 3-meter height above the ground. The horizontal steel tubes, sprayed red and fitted with spot lights, help to integrate and stabilize the whole structure. The shelves are also hung over by steel tubes. The facilities, machines and fridges are all hung to the table top by using L-shaped steel bars. Water supplies down from the ceiling and drains up by using pumps through steel tubes. Everything is hung to the ceiling even including power strips. The exposed pipes,wires and equipments enhance the experience of the “back-stage” concept.

▼吧台细部,counter detailed view

   

咖啡吧台的滤水槽、分杯器、粉渣桶等,都为不锈钢定制并与吧台面做成整体,闻香杯亦是做到每个定位,并微微嵌入层板之中。弧形吧台侧面向内斜收45°,为了看上去的轻薄感。吊柜侧面为半透阳光板,阳光板卡入上下实木多层板的槽中,而侧面由不锈钢板的卡槽收边。台面的铰接不锈钢片,由提前开槽的洞口伸入,从下方与吧台面焊接。

The spray rinsers, the knock boxes and the cup dispensers are customized, welded and polished to join with the stainless steel table top as a whole. The glass cup covers are designed to be slightly embedded in the selves. The sides of the bar tables are 45°tilted inwards in order to be perceived light and floated. Translucent polycarbonate sheets are used as the front side material of storage shelves, sealed the edges by the slotted plywood shelves and the stainless steel sheets. The hinge joint steel pieces are welded to the table from below in order to hide the weld seam.

▼台面凹槽细部,table top detail

▼铰接结构细部,joint detailed view

外立面以带有渐变镂空图案的弧形钢板和玻璃幕墙为主。镂空中透出的红色灯光,晕染在白色钢板和不锈钢顶板之上。不锈钢门框外侧,由一圈红色钢板勾勒而出,细窄的红色钢板增加了立面层次,弱化了不锈钢门框,也体现了精致的品质和克制不张扬的态度。

Curved steel sheets and clear glass are the main elements of the façade. Red LED lights permeate from gradient patterns of the steel sheets, casting fading away shadows on the white steel panels and the top. The narrow red steel frame outlines the main entrance door, echoing the elegant, exquisite while moderate attitude of design and the brand spirit.

▼弧形钢板立面,facade built with curved steel sheets

▼轴测图,axon

▼平面图,plan

▼吧台轴测,bar counter axon

▼结构细部,structure detail

Uniuni 项目介绍
建筑公司:栋栖建筑设计(上海)有限公司
Architect Firm: dongqi Architects
项目名称:uniuni
Project name: uniuni
设计团队:姜南,马翌婷
Design team : JIANG Nan, Yiting Ma
项目地点:江苏,南京
Location: Nanjing, Jiangsu, China
项目设计时间:2018年2月
Design: Feb, 2018
项目面积: 70平方米
Built area(m2) : 70sqm
项目完工时间:2018年5月
Completion: May, 2017
摄影师:刘瑞特
Photographer: Raitt Liu

More: 栋栖。更多关于他们:dongqi Architects on gooood

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment