Traduction Polaris by LAN Architecture + Abinal & Ropars + Atelier Stéphane Fernandez

The intersection of the city

Project Specs

Location:

非常感谢 LAN Architecture + Abinal & Ropars + Atelier Stéphane Fernandez 将以下内容授权gooood发行。更多请至:LAN Architecture on goooodAbinal & Ropars on gooood, Atelier Stéphane Fernandez on gooood
Appreciation towards LAN Architecture + Abinal & Ropars + Atelier Stéphane Fernandez for providing the following description:

建筑事务所LAN、Abinal & Ropars和Atelier Stéphane Fernandez共同完成了位于法国南斯(Nantes)的北极星新区(Polaris district)的规划设计项目。项目的基地面积高达1.51公顷(3.70658英亩),朝向卢瓦尔河(Loire River)和Brossette公司仓库的旧址。如今,基地上已建成了六座全新的综合大楼,其中包括了一座高18层的360°全景塔楼。

The architecture firms of LAN, Abinal & Ropars and Atelier Stéphane Fernandez deliver the new Polaris district in Nantes. This 1.5-hectare lot (3.70658 acres), facing the Loire River and the former site of the Brossette Company’s warehouses, is now home to six new, mixed-use buildings, one of which is a panoramic 18-story tower.

▼从卢瓦尔河看项目,viewing the project from the Loire River © LAN

北极星新区是三家建筑事务所合作的成果。建筑事务所LAN首先确定了新区的总体规划和城市设计的主要原则和纲领。随后,他们作为项目主导的建筑事务所,与其余两家建筑事务所——Abinal & Ropars和Atelier Stéphane Fernandez合作,共同完成了本项目。

项目基地位于几个井井有条的城市系统的交叉点上。在这种混杂的环境背景下,北极星新区内的建筑体量肩负着一个重要的使命,那就是不仅要确保这些城市系统的连续性,更要使它们能够和谐地交织在一起。

▼建筑功能分区轴测图,axon of the function

Polaris is the fruit of collaborative design effort with LAN originating the master plan and the main urban principles governing the development. They also were the lead architecture firm working with Abinal et Ropars and Atelier Stéphane Fernandez.

The site is located at the intersection of several formal systems. In this heterogeneous context, the new Polaris city block plays a pivotal role of ensuring continuity and the harmonious intersection of these systems.

▼项目总轴测图,共包含了6座建筑,the overall axon of the project that consists of 6 new buildings © LAN

北极星新区还包括了Vatel酒店管理学院的新校址。校区的总面积高达10,000平方米(107,639平方英尺),其中包括了一系列教室空间、一座校园餐厅、一间小酒馆、一家对外开放的咖啡厅以及一座容纳了300套公寓的学生宿舍楼。在校区之外,本项目还容纳了250个居住单元、总面积接近6,500平方米的办公空间和600平方米的附属活动空间等,这些空间分布在场地的各处。值得一提的是,建筑师对项目中的共享空间进行了精心的设计,置身于这些共享空间内,人们可以在毫无遮挡的情况下肆意地欣赏远处城市历史中心区的天际线。

Polaris is home to the new 10,000-m² campus (107,639 ft²) of the Vatel Hospitality School. The campus is comprised of classrooms, a teaching restaurant, a brasserie, a café open to the public, as well as a student residence with 300 apartments. The program also includes another 250 housing units, approximately 6,500 m² of offices and 600 m² for additional activities which are distributed among the various lots of the development. Each shared space is designed to enable unobstructed perspectives of the distant skyline of the city’s historic center.

▼项目全景远景,distant view of the project © LAN

尽管整个基地都是私人属性的,但所有的室外空间都对城市开放。该区域被改造成了一个彻底的步行空间,一条中央步道能够将人们引向项目的中心。它是一个可供人们自由穿梭的空间,同时,作为一个统一的、热情的公共空间,它不仅让整个街区内的建筑体量发生了联系,更将它们与周围的环境联系了起来。值得一提的是, “360°全景大厦”(建于4号地块之上,由建筑事务所LAN负责设计)的原有广场如今已经被打造成了一个全新的公共广场。

Although the lot is entirely private, all the outdoor areas are open to the city. The district, transformed into an entirely pedestrian zone, has a central pathway leading to the heart of the development. Imagined as an empty space into which one penetrates, it serves as a unified, and welcoming public space that connecting the buildings on this block with each other and with their environment. The plaza of the “360° View” Tower (lot 4, LAN) is transformed into a public square.

▼从卢瓦尔河看项目,viewing the project from the Loire River © Fabrice Fouillet (up),  © LAN (down)

▼项目局部,partial view of the project © LAN

 

1号地块 | Lot 1
建筑事务所:LAN
2018年7月建成
共包含65套经济适用型社会住房单元 + 一系列商店

LAN
Delivered in July 2018
65 affordable and social housing units + shops

▼1号地块区位图,location of Plot 1

1号地块上的建筑被分为了两部分,上半部分的体量相对于下半部分的体量,在北侧和东侧略微向内退,从而创造出一个共享的露台空间,以供所有的建筑使用者使用。

Lot 1 is divided into two parts with the upper section built with a setback from the lower section on the north and east sides, which enabled the creation of a terrace shared by all the building’s occupants.

▼1号地块建筑外观,内退的建筑体量创造出共享露台,exterior view of the building on the Plot 1, the setback of the volume creates a shared terrace © LAN

 

2号地块 | Lot 2
建筑事务所:Abinal & Ropars
2018年7月建成
共包含73套经济适用型社会住房单元 + 一系列商店

Abinal & Ropars
Delivered in July 2018
73 affordable and social housing units + shops

▼2号地块区位图,location of Plot 2

对于1号基地、3号基地、5号基地和6号基地上的建筑来说来说,2号基地上的建筑发挥着重要作用,同时,其上的建筑体量也呼应了4号基地上的塔楼,值得一提的是,该塔楼正对着卢瓦尔河,位于整个地块的另一头。

Lot 2 plays a central role in relation to the other four buildings on the site (lots 1, 3, 5 and 6) and is the counterpoint to the tower (lot 4) at the opposite end of the development facing the Loire River.

▼2号地块建筑外观,在高度上呼应了基地另一头的360°全景大厦,exterior view of the building on the Plot 2, corresponding the 360° View Tower at the opposite end of the development © Fabrice Fouillet

 

Plot 3 | 3号地块
建筑事务所:LAN
2018年6月建成
共包含122套学生宿舍 + Vatel校区和校园餐厅

LAN
Delivered in June 2018
122 units of student housing + Vatel School and restaurant

▼3号地块区位图,location of Plot 3

3号地块是Vatel学院的校区,包括了一间校园餐厅、一间小酒馆、一个储藏空间和一处学生宿舍。

Lot 3 is home to the Vatel School, its teaching restaurant, a brasserie, storage and a student residence.

▼3号地块建筑外观,是一座方盒子体量的校园建筑,exterior view of the building on the Plot 3 that is a box volume for school use © Fabrice Fouillet

 

Plot 4 | 4号地块
点击蓝色链接跳转到正文页面
建筑事务所:LAN
2018年3月建成
市场占有率高达79%,设有经济实用型住房单元 + 预科学校

LAN
Delivered in March 2018
79 market rate and affordable housing units + preparatory school

▼4号地块区位图,location of Plot 4

“360°全景大厦”在体量上的变化和谐地呼应了各个方位相邻建筑的高度。

Each shift in volume of the “360 View Tower” harmoniously corresponds to the heights of neighboring buildings on the different lots.

▼4号地块建筑——360°全景大厦外观远景,distant exterior view of the building on the Plot 4 that is the 360° View Tower © LAN 

▼360°全景大厦建筑外观近景,在体量上的变化呼应了各个方位相邻建筑的高度,close exterior view of the 360° View Tower, each shift in volume corresponds to the heights of neighboring buildings on the different lots © LAN

▼从地块内看360°全景大厦,整个项目是一个适合步行的空间,viewing the 360° View Tower from the inner development that is a walkable space © Fabrice Fouillet

▼从5号地块看360°全景大厦,viewing the 360° View Tower from the building on the Plot 5 © Fabrice Fouillet (up), © LAN (down)

▼从360°全景大厦看周围的城市景观,viewing the urban landscape from the 360° View Tower © LAN

▼360°全景大厦室内局部,partial interior view of the 360° View Tower © LAN

 

Plot 5 | 5号地块
建筑事务所:LAN
2018年6月建成
共包含179套学生宿舍 + 酒店管理学院的教学空间、Vatel咖啡厅和停车场

LAN
Delivered in June 2018
179 units of student housing + hospitality school, Vatel café and parking garage

▼5号地块区位图,location of Plot 5

5号基地上的建筑容纳了Vatel咖啡厅、停车库和两层居住空间。建筑体量的上半部分都是公寓空间。

Lot 5 groups the Vatel café, the parking garage and the two floors of the residence. The upper section of the volume contains the apartments of the residence.

▼5号地块上的建筑外观,exterior view of the building on the Plot 5 © Fabrice Fouillet

 

6号基地 | Lot 6
建筑事务所:Atelier Stéphane Fernandez
2019年1月建成
市场占有率高达34%,设有经济实用型住房单元 + 办公空间

Atelier Stéphane Fernandez Delivered in January 2019
34 units of market-rate and affordable housing + offices

▼6号地块区位图,location of Plot 6

6号基地在本项目和现有的城市环境之间建立了一个水平框架,其中容纳着一系列办公空间和公寓空间。从不同的角度看去,建筑的梯形体量会显现出不同的视觉效果。

Lot 6 presents a horizontal framework in a link with the existing context, comprising offices and apartments. The trapezoidal shape of the building plays with perspective to create variations in its perception.

▼项目总平面图,overall site plan

▼项目整体立面及项目天际线分析,the overall elevation and the analysis of the skyline

▼项目中6座建筑的立面开窗方式,the facades details of the 6 buildings in the development

Clients: Kaufman & Broad, Samoa SPL, Smets/UAPS
Masterplan and coordination: LAN
Architects: LAN (lead architects, lot 1, lot 3, lot 4, lot 5), Abinal & Ropars (lot 2), Atelier Stéphane Fernandez (lot 6)
Landscapist: Base

Engineering firms
Fluides’ studies: ALBDO
Structure studies: BETAP and SERBA
HEQ studies: Franck Boutté Consultants
Economist: BMF
Environment studies: Burgeap
VRD studies: Safege
Traduction POLARIS – LAN, Abinal & Ropars, Atelier Stéphane Fernandez

Program: Market-rate, affordable and social housing, student residence, offices, Vatel Hospitality School, shops and parking garages
Address: Boulevard Vincent Gâche, ZAC Île de Nantes, Nantes
Cost of works: €38,000,000 excl. VAT
Surface area: 34,760 m² (floor area)
Calendar: 2013-2019

More: LAN Architecture + Abinal & Ropars + Atelier Stéphane Fernandez        更多请至:LAN Architecture on goooodAbinal & Ropars on gooood, Atelier Stéphane Fernandez on gooood

Post a Comment