Tongji University Experimental Elementary School by Atelier Liu Yuyang Architects

A dual experiment of both education space and education concept.

Project Specs

Location:

非常感谢 刘宇扬建筑事务所 予gooood分享以下内容。更多关于:Atelier Liu Yuyang Architects on gooood.
Appreciation towards Atelier Liu Yuyang Architects for providing the following description:

 

上海嘉定同济大学附属实验小学
Tongji University Experimental Elementary School

同济大学附属实验小学位于上海嘉定区安亭新镇,主体建筑群主要由教学楼、综合楼、餐厅、体育馆、架空连廊等几部分组成。设计延续了原有基地的建筑肌理,根据学校功能空间动、静的需求,通过不同尺度、不同开敞程度的庭院、廊道和运动场,将教学、办公、运动空间串联起来,建筑形态及外部空间的塑造注重与城市的融合。

Located in Anting new town of Shanghai’s Jiading district, Tongji University Experimental Elementary School project consists of teaching buildings, an administration building, a canteen, a gym, and elevated passages. Following the context of the original site, classrooms, offices and a sports space are connected in series through courtyards of different scales and different kinds of enclosures according to functional demands. The design of the architectural ensemble as well as its buffer spaces are well integrated into the townscape.

▼鸟瞰图,aerial view

 

新城语境与江南文脉
new town setting and South Yangtze River context

小学位于安亭新城门户的位置,为了应对大流量的城市道路车流,将操场设置在靠近主干道的东侧作为过渡,开阔的运动场也为城市提供了良好的景观面。操场旁边草坡形式的地台,从初始“坡”的概念演变为阶梯式,以植草台阶结合混凝土收边,既保有坡地的形式,又满足运动场看台的功能,是一种地景式的基础设施。

The elementary school is located in the gateway to Anting new town. In response to large urban traffic flow, the playground is placed near the main road on the east side as a transition, providing open views to the new town. The cascading terraces next to the playground is evolved from the initial concept of “slope” to “steps” with grassy “tread” and concrete “riser”. In this case, slope is retained while the program of a grandstand is satisfied. In other words, landscape is used as infrastructure.

▼开阔的运动场为城市提供了良好的景观面,the playground is placed near the main road on the east side as a transition, providing open views to the new town

▼草坡形式的地台既保有坡地的形式又满足运动场看台的功能,the cascading terraces next to the playground is retained while the program of a grandstand is satisfied

小学处于上海与江苏的边界处,设计挖掘传统江南水乡的地貌特色,以院落空间布局的组织方式,使区域原有空间特质得以延续。建筑体量的后退释放、地势的自然过渡、建筑形态的高低变化均是从大自然空间中获得灵感。与此同时也打开了城市空间层次展示的一扇窗,课间时,运动场、坡地草坪、平台、南向走廊等空间都是孩子们自由活动的场地。

Situated on the boundary of Shanghai and Jiangsu, local traditional South Yangtze River canal town regionalism inspired architect to play with the courtyard house footprint. Set-back of architectural volumes, flowing of artificial topography, as well as undulating heights, such Nature-inspired twists unfold an urban panorama dotted with children playing at playground, stepped turf, terraces and south-facing corridors after class.

▼建筑体量多变,the changing of the volume

 

多重空间与主题庭院
Multiple spacial sequences and themed courtyards

学校的功能空间有动、静的不同需求,设计的重点是在空间关系上体现出变化和不同的可能性。团队充分考虑了师生的心理感受,空间设计注重收放,通过不同开敞程度的庭院、廊道、运动场地的有机组合,使室外空间富有层次感和趣味性。

The program of school accomondates a wide spectrum of dynamics, thus the focus of design is to explore variations and possibilities in spacial relations. The design team fully considered the psychosomatics of teachers and students to help decide the scequences of openness and enclosure, suppression and release. Open courtyards, passages and sports fields are orchestrated to achieve a sense of depth and cheerfulness.

▼设计的重点体现空间关系上的变化和不同,the focus of design is to explore variations and possibilities in spacial relations

多重空间的设置,引导孩子们在各种空间中探索。进入校园,首先经过连接整个校园的连廊,三个五边形的庭院空间依次展开。半开敞的廊道具备双层交通空间,同时也是课间活动的重要空间。教学区设有人文、科技、和艺术三个主题庭院:对间距、日照要求相对较低的三组专业教室环绕在庭院周围,餐厅、综合楼也各自设置天井式的庭院,引入天光。

Establishing multiple sequences of spaces helps to encourage children to explore in different surroundings. Upon entering the campus, visitors go first through the corridor that connects the whole campus, then three polygonal courtyards one after another. The semi-opened passage has double circulation levels, and it is also an important space for after-class activities. There are three themed courtyards in the teaching area: humanities, science & technology and art. And three groups of labs and studios with relatively low spacing and sunshine requirements are placed around the courtyards on first floor. Canteen and administration building each has a courtyard bringing skylight in.

▼设置天井式的庭院引入天光,the courtyard bringing skylight in

在二层教学区,连廊扩展为大平台,平台上设置了若干个塑胶场地,这样三四楼的孩子可以直接在二楼平台活动。塑胶场地的位置与底层的功能教室对应,功能教室的屋面排气通风口,在这里被设计成儿童座椅。二层平台东侧连接草坡,自然延伸至操场。

On the second floor of teaching zone, the elevated passage is expanded to a terrace with rerubberized play zones, which enables children on 3rd and 4th floor to play on the second floor. These play zones are right above the studios and labs on the first floor and the air vents of those special classrooms are covered with children’s stools. The terrace extends to the stepped turf and then the playground on the east.

▼平台上设置了若干个塑胶场地,the elevated passage is expanded to a terrace with rerubberized play zones

景观步道铺装使用了传统青砖,结合不同空间的特征选择差异性的几何母题,带来亦静亦动的乐趣。在主题庭院以直线元素为主,汀步从走廊的边界向庭院内延伸。而外围绿化中则多为曲线步道,教学楼北侧生态游园中的消防车道以同样的铺砖方式融合,犹如藤蔓从枝干延展出去。不同的树种分别立于入口广场和各个庭院之中,带给师生四季不同的空间记忆。

Outdoor paths are paved with traditional grey bricks, and different geometric motifs are chosen for different characteristics of spaces. Straight line elements are applied in the themed courtyards with stepping stone extended from the edge of the corridor while more curved paths on the periphery green area. The fire lane on the northside of the teaching building is also brick-paved, like a vine stretching itself from the bough. Different types of trees are planted around the entrance plaza and courtyards, bringing different spatial memory of four seasons to teachers and students.

▼景观步道铺装使用了传统青砖,outdoor paths are paved with traditional grey bricks

▼不同的树种分别立于入口广场和各个庭院之中带给师生四季不同的空间记忆,different types of trees are planted around the entrance plaza and courtyards, bringing different spatial memory of four seasons to teachers and students

 

建筑单体与空间细部
Architectural design and details

教学楼 Teaching building

在教学楼形态的处理上,设计强调进深感和沿河立面的反光效果。每一栋教学楼都根据规范要求和红线做了体量上的转折。南立面的宝蓝色釉面马赛克,在阳光下形成丰富细腻的视觉效果,并在大尺度的城市门户空间中形成一种消隐多变的体量感。

The design of the teaching buildings emphasizes the depth and the reflection of the riverside elevation. Massing of each teaching building turned in the middle to meet the code and red line requirements. The ultramarine glazed mosaics of south elevation present a rich and delicate visual effect in the sunlight, while in the large scale urban portal space, they put a protean and fading-away look to the building volume.

▼南立面的宝蓝色釉面马赛克在阳光下形成丰富细腻的视觉效果,the ultramarine glazed mosaics of south elevation present a rich and delicate visual effect in the sunlight

教学楼分为三栋长形体量,标准层均为四间教室俩俩成组,转折处打开与南向的室外走廊连接成一体,扩大走廊空间也提供了视线北望的机会。东侧的楼梯也有空间体验上的变化:底层在平台下与庭院空间融合,到二层平台视线开敞,再到三四层时,被混凝土砌块花格山墙包裹起来,形成半围合的状态。教室南侧利用600mm的墙体厚度,设置了300mm和600mm高的坐面。空调外机藏于北立面的铝格栅之后,与之对称的部位使用玻璃砖,平衡立面构图,同时补充室内采光。

Three teaching buildings are in long and bended shape. Their typical floor consists of four classrooms grouped in two and two. The bending parts of the buildings are opened to the south and connected to the semi-opened corridors, which not only expands the corridor spaces but also directs the sight to the north. The staircases on the east also provide varied experience: they merge into the courtyards at the first floor level; when on the 2nd floor terrace, sightviews open widely; stepping onto 3rd or 4th floor, one would sense half enclosure by concrete brick lattice walls. The south wall of the classroom is 600mm in width, thus seating is integrated at the height of 300mm and 600mm. Air conditioners are hidden behind the aluminum grid in the north elevation. In order to balance the composition and supplement indoor day lighting, glass bricks are used on its symmetrical side.

▼教学楼通过走廊相连, the buildings are all connected to the semi-opened corridors

▼上层被混凝土砌块花格包裹,the upper floors are half enclosure by concrete brick lattice walls

▼室外楼梯,outdoor stairs

 

音乐教室与德育展厅Music classroom & Moral education gallery

五边形音乐教室和德育展厅作为特定教学空间,层高高于普通教室,同时设置天窗。音乐教室为两个五边形教室组合,德育展厅则为五边形教室+五边形庭院组合。

As specific learning space, Pentagonal music classroom and moral education gallery are higher than normal classrooms and skylights are set on the roof. Music classroom is a combination of two pentagons, while the gallery is one pentagon classroom combined with another pentagon courtyard.

▼五边形音乐教室, Pentagonal music classroom

 

餐厅 Canteen

餐厅同样以五边形平面作为原型,一层是厨房与教师餐厅,二层的学生餐厅南面和西面为连续的落地窗,视线开敞通透,分别面向生态游园和中学操场。餐厅与北侧行政楼、南侧教学楼通过连廊在一二层均相连,连廊二层东侧的混凝土花格墙形成半围合空间,增加了一些内敛气质。餐厅围合出的五边形天井引入天光,并与连廊中其他五边形庭院形成序列。不同的是,这里采用了与教学楼相同的宝蓝色釉面马赛克,并设有折线楼梯通往二层。室内吊顶利用梁板空间向上形成折线坡顶,顺应建筑轴线方向形成了独特的吊顶形式,应充分利用了室内净高。

The canteen also takes pentagon as a prototype, with kitchen and teachers’ canteen on the first floor and students’ on the second floor. French windows facing the green area and the middle school are set on the south and west side of students’ canteen to widen the view. The canteen is connected with administration building on the north and teaching building on the south by corridors on both first and second floors. On the east side of canteen, the corridor is flanked by the same concrete brick lattice wall, bringing out introverted atmosphere. The pentagon courtyard in the canteen introduces daylight and forms a sequence with other pentagonal courtyards along the corridor. The difference is that, the inner surface is decorated with the same ultramarine glazed mosaics used in teaching buildings, and there are stairs leading to the second floor. Following the axis of the building, suspended ceiling folds up and makes full use of the interior net height.

▼餐厅,canteen

▼餐厅围合出的五边形天井引入天光,the pentagon courtyard in the canteen introduces daylight

 

行政楼 Administration building

行政楼南北两排体量与走廊围合形成长方形庭院,南北立面白色实墙和东西立面混凝土花格墙形成整体性的虚实对比。东立面的花格墙与体育馆白墙一虚一实围合成主入口广场。西立面花格墙在解决遮阳的同时也面向中学形成了完整的建筑界面。内部庭院立面材料采用宝蓝色釉面马赛克,首层西侧以玻璃砖正对庭院入口。

The administration building is a court house composed of south and north wings with corridors on east and west. White wall of north-south elevation and concrete brick lattice wall of east-west elevation builds up a contrast between the solid and the airy. The lattice wall of the east elevation and the white wall of the stadium shapes the main entrance square. The lattice wall of west elevation in a way shades the building from the sunlight, meanwhile it acts as a complete architectural interface to the middle school. Again, ultramarine glazed mosaic is applied to the inner surface of the courtyard , and glass blocks are used at the west of the 1st floor, right facing the entrance of the courtyard.

▼行政楼南北两排体量与走廊围合形成长方形庭院,the administration building is a court house composed of south and north wings with corridors on east and west

 

风雨操场 Gym

风雨操场是一个功能相对单纯的大进深运动空间。设计通过详细的日照分析和方案推敲,在立面三米以下的高度设置了三面采光和通风的大面积落地玻璃,在层高10米之上的屋面设置了挑高3米的大尺度天窗,并在天窗侧边安置可开启通气扇。

The gym is a relatively simple large-depth sports space. Through detailed sunlight analysis and comparison of proposals, three large-scaled french windows up to 3 meters are set in three sides for lighting and ventilation. Besides, above the rooftop at 10 meter, skylight is elevated another three-meter above with extraction fans flanked at one side.

▼风雨操场是一个功能相对单纯的大进深运动空间,the gym is a relatively simple large-depth sports space

天窗下面的穿孔金属遮阳板,低技但有效整合了结构、管线、灯具和幕墙构造。为校园里这个最大的空间,提供了自然采光、自然拔风的被动节能方式,使它成为整个校园里最好用、最舒适、和最受欢迎的场所之一。

The perforated metal sunshades under the skylight is low-tech but effectively integrates structure, pipeline, lighting and curtain wall structure. Serving the largest space on campus, the skylight functions as draft hood while provides natural lighting. Such passive energy-saving measures makes the gym one of the most user-friendly, comfortable and popular places on campus.

▼窗下面的穿孔金属遮阳板,低技但有效整合了结构、管线、灯具和幕墙构造,the perforated metal sunshades under the skylight is low-tech but effectively integrates structure, pipeline, lighting and curtain wall structure

 

何谓双重实验 Dual experiment

由于教育建筑的普遍性和规范性,教育建筑的侧重特别是为公办学校设计的建筑在一定程度上有别于许多其他类别的文化建筑或地标建筑。在本案的前期规划设计、建造、和投入使用以来的后评估过程中,设计团队关心的不仅是建筑本身,更多的是如何通过校园空间,更大程度的塑造和启发学生的日常学习、行为活动、身体感知和心灵触动。教育不仅关乎知识,更关乎人的身心发展,在这个意义上,同济实验小学是一次教育空间与教育理念的双重实验。

Due to norms and popularity, the design emphasis of education architecture (especially for the public ones), to a certain extent, differs from many other kinds of cultural buildings or landmarks. Through this project, from the initial planning, to design and construction stage, later to the evaluation after being put into use, the design team focuses not only on architecture itself, but trying to explore how to shape and inspire students’ daily learning and playing through the campus design. Education is not only about acquisition of knowledge, but also about development of body and mind. In this sense, Tongji experimental primary school is a dual experiment of both education space and education concept.

▼总体景观策略, landscape strategy

▼标准_音乐_多功能, different classrooms

▼庭院, different courtyards

▼图书馆_学生餐厅_风雨操场, library canteen gym

▼总平面图,master plan

▼教学区一层平面图,teaching zone first floor plan

▼教学区二层平面图,teaching zone second floor plan

▼教学楼标准平面图,teaching building typical floor plan

▼综合楼 餐厅平面,plan of administration building and canteen

▼风雨操场平面剖面,Gym Plan & Section

▼教学楼立剖面,teaching building elevation & section

▼剖面平台连接草坡和操场,section from terrace to playground

▼普通教室立剖面,classroom  elevation & sectional detail

▼餐厅 行政楼剖面,section of canteen & administration building

▼行政楼墙身大样,administration building sectional detail

项目名称:同济大学附属实验小学
项目地点:上海市嘉定区安亭镇六泉桥路
项目类型:教育
基地面积:26200平方米
建筑面积:15900平方米
设计时间:2012-2013
建设时间:2013-2016
设计单位:刘宇扬建筑事务所
主持建筑师:刘宇扬
项目建筑师:吴从宝
驻场建筑师:林益洪
设计团队:李宁,杨凯,曹飞乐,王珏,王珂一,杨明喜,丁晨,吴佶 曹晓宇 李丰言 郭丁凡 马腾 王军 设计范围:建筑设计,室内设计,景观设计 委托/建设单位:上海国际汽车城(集团)有限公司
合作设计院:上海江南建筑设计院有限公司
施工单位:上海博蓝建设发展有限公司
结构类型:钢筋混凝土框架\框剪
主要建筑材料:涂料,釉面砖,玻璃砖,铝格栅
主要景观材料:青砖,塑胶,扁钢构件
主要室内材料:水磨石,复合木地板,涂料,复合木吸音板,穿孔铝板
项目造价:8100万元
摄影:陈颢, CreatAR Images

Project Name: Tongji University Affiliate Elementary School
Location: Anting Town, Jiading District, Shanghai
Type: Education
Site Area: 26200 sqm
Building Area: 15900 sqm
Design Stage: 2012-2013
Construction Stage: 2013-2016
Architects: Atelier Liu Yuyang Architects
Design Principal: Liu Yuyang
Project Architect: Wu Congbao
Architect on site: Lin Yihong
Design Team: Li Ning, Yang Kai, Cao Feile, Wang Jue, Wang Keyi, Yang Mingxi, Ding Chen, Wu Ji, Li Fengyan, Guo Dingfan, Ma Teng, Wang Jun
Scope of work: Architecture design, Interior design, Landscape design
Client: Shanghai International Automobile City (Group) co., LTD
LDI in Cooperation: Shanghai Jiangnan Architectural Design Institute co., LTD
Contractor: Shanghai Bolan Construction Development co., LTD
Building Structure: RC Frame/ Frame-shear wall structure
Main Building Material: Paint, glazed tile, glass brick, aluminum grille
Main Landscape Material: Green brick, plastic, flat steel component
Main Interior Material: Terrazzo, compound wood floor, paint, composite wood sound-absorbing board, perforated aluminum plate
Cost: 81,000,000 RMB
Photography: Chen Hao, CreatAR Images(Ai Qing)

More: 刘宇扬建筑事务所。更多关于:Atelier Liu Yuyang Architects on gooood.

Post a Comment