Tong Sheng Xiang – a time-honored brand for 99 years, China by Guo Xin’s Studio for independent space and lighting design

Return to simplicity

Project Specs

Location:

非常感谢 郭莘独立空间+灯光设计事务所(邮箱:designxia@126.com)予gooood分享以下内容。Appreciations towards Guo Xin’s Studio for independent space and lighting design (mail: designxia@126.com) for providing the following description:

 

项目简介 | Project profile

同盛祥,是陕西本土的老字号,项目地点坐落在曲江大雁塔不夜城的步行街。步行街内一个独体古建建筑,1~3层共1500平米。1层因为与步行街路面存在较大的高差,故成为了一个下沉式餐饮空间。二层也有单独的客流入口,为散客提供了更多便捷的路径。而三层的露台可以直接看到大雁塔的全景及步行街亮化景观,这里也成为了就餐时最好的观景点。

Tong Sheng Xiang is a local time-honored brand in Shaanxi, the project is located at the pedestrian street of the sleepless town of the Big Wild Goose Pagoda in Qujiang. There is an independent ancient building within the pedestrian street. It has 1~3 floors with an area of 1500 square meters in total. Due to the height difference with the road surface of the pedestrian street, the 1st floor became a sunken space for food and drink. There is also an independent entry for customer flow on the second floor which provides more convenient road for individual customers. At the balcony on the third floor, the panorama of the Big Wild Goose Pagoda and the lighting landscape of the pedestrian street can be directly seen, it is also the best viewpoint during the dining time.

▼项目周边环境,context

 

时间和人 | Time and people

十二年前,刚刚从助理到设计师的我,就参与设计了同盛祥钟楼店。2019年我独立完成了同盛祥大唐不夜城店的设计,心里的有一种再次相逢的感动。

“西安的羊肉泡馍也是日常生活中的一个‘慢的仪式’”,来这里的大多数是老年人,我有些意外,可能是因为我以为来这里的大多数会是年轻人。他们经常十点多来,掰两个小时的馍,和老友聊着家常,到了中午再叫服务员煮馍。这也是我们西安特有的一种社交方式吧。

Twelve years ago, when I just became a designer from an assistant, I participated in the design for the bell tower shop of Tong Sheng Xiang. In 2019, I independently completed the design for the Da Tang Sleepless town shop of Tong Sheng Xiang for which I was moved for the feeling of second acquaintance.

The pita bread soaked in lamp soup in Xi’an is a ceremony of slowness in daily life, I was a little bit surprised when I see that most of the people who come here are elders. Perhaps it is because my mind keeps the thinking that people who come here are young. Generally, they come here at 10 o’clock, break off the steamed bread for two hours, chat with old friends and call the waiter to cook the steamed bread at noon. This is also a unique social way in Xi’an.

▼餐厅门头,the storefront

 

回归质朴 | Return to simplicity

很喜欢路易斯.康 和砖的一段对话:
康问砖:你想成为什么?
砖说:我想成为拱。
康说:拱太贵了,我可以放一个混凝土过梁在你上面,你觉得怎么样?
砖说:我想成为拱。

每一块砖都是独立的个体,都拥有着自己的梦想,即便微小,也依然存在着专属的价值。今年恰好是同盛祥的99岁,所以我想用红砖的材质,最朴实的材质设计方式来表达我理解的老字号。就像每个在老字号工作的普通的员工,他们和时间成就了一种特殊的商业——老字号,在我理解这就是传承。

I like the dialogue between Louis Kahn and the brick very much:
Kahn asked the brick: what do you want to become?
The brick said: I want to be an arch.
Kahn said: Arch is too expensive, I can put a concrete lintel on you, what do you think?
The brick said: I want to be an arch.

Each brick is an independent individual, they all have their own dream, even if they are small, they still have their exclusive value. It is the 99 years’ birthday for Tong Sheng Xiang this year, I want to use the texture of red brick and the simplest design method for textures to express my understanding for the time-honored brand. Just like every ordinary employee who works for the time-honored brand, they become a kind of special business with time – time-honored brand. In my opinion, this is inheritance.

▼红砖走廊,corridor covered by red bricks

 

空间分析 | Space analysis

一层与路面有2米的高差,所以就餐区成为了下沉式,也正因此,入口的引入、以及卡座区上下层的设计,将挑高的空间分割成了几块有趣的空间盒子,每个盒子根据角度设计了不同的视口,将人们引入下沉式的餐厅。

▼一层空间分析,1st floor diagram

There is a height difference of 2 meters between the first floor and the road surface, that’s why the dining area is sunken, because of that, the introduction of the entry and the design for the lower and upper layers in the booth area separate the high space into several blocks of interesting space boxes, each box is designed with a different viewports in accordance with the angle to guide the people to the sunken canteen.

▼一层入口,entrance to the first floor

 

设计表达 | Design expression

考虑到大雁塔是旅游胜地,设计预留了吧台式的就餐位,可以让客人直观的看到泡馍的制作。空间的构成不管是色彩,还是红砖肌理墙面,都是围绕着红砖这个设计元素展开。利用灯光氛围营造了没有明显的伊斯兰符号的伊斯兰异域风情。

Considering that the Big Wild Goose Pagoda is a tourist attraction, the design is pre-left with a dining location of bar style which enables the customers to directly see the making of cooked steam bread reheated in boiling water. No matter if it is the color or the red brick texture for the wall surface, the constitution of space is always developed with the focus on the design element of red brick. The exotica of Islam is created with the lighting atmosphere with no apparent symbol of Islam.

▼一层用餐空间,dining area on the first floor

▼利用空间的错层,设计了相对有包围感的卡座空间
with the split level of space, the booth space with a relative feeling of encirclement is designed

二层是散座、卡座、包间的综合就餐区,为了空间与空间之间可以有较好的私密度又可以与外空间有所联系,所以参考了新疆葡萄晾房,设计了用红砖错层搭建的卡间,透过空隙,可以隐约看见外部空间。因为红砖的质地太松软,所以设计采用了南方的红阶砖作为基材,它的尺寸更薄,更密实。灯光设计是这次的重点,经过几轮调整,调整了点光源的走位以及线光源的强弱和照射范围等等,就是为了营造即满足照度,但有有层次的灯光的氛围。

The second floor is the comprehensive dining area for individual seats, booth seats and private rooms. For the better privacy between spaces and the connection with the external space, the air-curing barn for grapes in Xinjiang is referenced, the booth room established with the split level of red brick is designed. Through the gap, the external space can be peeped. Due to the softness of texture for the red brick, the red tile from the south is applied as the backing material for the design, its dimension is thinner and more compact. The lighting design is the key this time, after the adjustment of several rounds, the position of the point light, the strength of the linear light source and the range of radiation etc. are adjusted for the creation of the lighting atmosphere which not only meets the illuminance, but also has the gradation.

▼二层入口,entrance to the second floor

▼二层散座就餐位,main dining area

▼二层包间,private dining rooms on the second floor

▼包间内部视角,private dining room internal view

▼一层平面图,first floor plan

项目名称:99岁的老字号-同盛祥
Project name: Tong Sheng Xiang – a time-honored brand for 99 years
项目设计完成年份:2019年1月25日
Year of production for project design: January 25th, 2019
主创及设计团队:郭莘独立空间+灯光设计事务所
Creator and design team: Guo Xin’s Studio for independent space and lighting design
主案设计:郭莘
Chief interior designer: Guo Xin
设计团队:赵亮、杜君翔、马文瑞、常赛赛
Design team: Zhao Liang, Du Junxiang, Ma Wenrui, Chang Saisai
灯光设计:郭莘独立空间+灯光设计事务所
Lighting design: Guo Xin’s Business Quarter for independent space and lighting design
摄影师 : 张浩
Photographer: Zhang Hao
项目地址:西安大雁塔步行街
Project address: the pedestrian street of the Big Wild Goose Pagoda in Xi’an
客户 : 曲江文旅
Customer: Qu Jiang Cultural Tourism
建筑面积:1500平米
Building area: 1500 square meters
主要材料:瓷砖、柯惠木饰面、意大利萨铂艺术壁材、江门鸿发红阶砖
Main material: ceramic tile, Covidien wood finishing, cebo art wall material from Italy, Jiang Men Hong Fa Red Tile

More: 郭莘独立空间+灯光设计事务所(邮箱:designxia@126.com

Post a Comment