Three Stories North House by Splinter Society Architecture

An untraditional family home that embraces its layered history

Project Specs

Location:

非常感谢 Splinter Society Architecture 对gooood的分享。更多关于:Splinter Society Architecture on gooood 
Appreciation towards Splinter Society Architecture for providing the following description:

经过最新一轮的改造,“北三层“住宅(Three Stories North)变身为一座蕴含历史的非传统式家庭住宅。有幸与富有创意精神的客户合作,设计师能够始终贯彻设计初衷,即保留前次翻修下建筑原有的工业特征。设计的核心理念是激发建筑现有的潜力,而不是全部以旧换新。

In its most recent incarnation, Three Stories North is an untraditional family home that embraces its layered history. Working with creative clients, the design approach is informed by their initial belief that beneath its previous renovations the building’s industrial heritage is quite unique. The project’s primary objective is to realize its existing potential rather than replace it with something entirely new.

▼住宅外观,appearance of the project ©Sharyn Cairns

别有乾坤的室内空间隐藏在朴素的建筑外观下。设计师将原立面上的主入口退后,形成了庭院,并设置了三层高的玻璃幕墙,不仅满足了建筑的自然采光,还将街道上的树冠借景到室内。幕墙上的大门则是由拆除的木托梁制成,具有140年历史。

The considerable internal space is practically indiscernible from the unassuming traditional exterior. The entry is set back from the original façade creating an entry courtyard and allowing a 3-storey glass façade to bring a substantial amount of light into the spaces as well as opening up to a large tree canopy in the streetscape. A large door is fashioned from 140-year-old timber joists repurposed from the demolition.

▼原立面上的主入口退后,形成了庭院,entry is set back from the original façade creating an entry courtyard ©Sharyn Cairns

▼玻璃幕墙,不仅满足了建筑的自然采光,还将街道上的树冠借景到室内, 3-storey glass façade to bring a substantial amount of light into the spaces as well as opening up to a large tree canopy in the streetscape ©Sharyn Cairns

设计师首先为项目做了一个减法,来还原建筑主要的原始特征。关键性的设计手法是,保留并展示建筑的砖石结构,为住宅营造出仓库的感觉。许多原始的细节,例如拱门与壁炉,都维持原样。为了尽可能地保留砖墙上的历史痕迹,破损的地方采用玻璃进行修补,以清楚地划分出原始与改造的部分。

The design is first and foremost a process of reduction to allow the character of the original building to be the primary feature. A key component of this is to retain and reveal the masonry construction giving the home an undeniable warehouse feel. Many original details such as arched doors and fireplaces are maintained in working order. Where possible the imperfection of the brick walls are celebrated as an indication of their history. At a few points glazing is used to fill gaps in the masonry to clearly delineate what is original and what is new.

▼保留并展示建筑的砖石结构,破损的地方采用玻璃进行修补,retain and reveal the masonry construction, glazing is used to fill gaps in the masonry ©Sharyn Cairns

项目的前身是两个独立的联排别墅,内部空间被一道贯穿三层的石墙一分为二。这堵石墙现在则成为了项目内部交通的轴线。受工业消防楼梯启发,悬挂在石墙上的楼梯连接了三个楼层。从剖面上看,项目中央9米高的烟囱式核心筒顶部设置了天窗,并为每个空间点缀了细木工的元素。从三维剖面上看,项目中一半为公共空间,四分之一为私密空间,剩下的四分之一则为将三个楼层与入口玄关连接起来的巨大通高空间。

Once two separate townhouses, the space is bisected by a masonry wall across all three stories which forms the axis for circulation. The levels are joined by a stair which hangs from this wall, inspired by an industrial fire stair. Dividing the plan perpendicularly, a central core forms a chimney-like feature which extends through a 9m high skylight while providing joinery elements to each of the spaces. Within the three-dimensional cross section, half of the house if zoned for public spaces, a quarter to more intimate spaces and the remaining quarter forms the dramatic void which connects the three stories and entry.

▼连接三个楼层与入口玄关的巨大通高空间,the dramatic void which connects the three stories and entry ©Sharyn Cairns

▼入口玄关细部,detail of the entry ©Sharyn Cairns

▼受工业消防楼梯启发,悬挂在石墙上的楼梯,stair which hangs from this wall, inspired by an industrial fire stair ©Sharyn Cairns

▼底层楼梯细部,detail of the stair at the ground floor ©Sharyn Cairns

▼二层楼梯细部,detail of the stair at the first floor ©Sharyn Cairns

▼三层入口处楼梯细部与墙面上的细木工,details of the stair at the entrance of the third floor and the joinery on the wall ©Sharyn Cairns

▼三层入口处楼梯的墙面细部,detail of the wall of the stair at the entrance of the third floor©Sharyn Cairns

生活区内和谐的色调与材质,以及柔软舒适的内饰家具,使得空间加平易近人,与建筑内巨大的空间感相平衡。墙壁上粗糙的锯木线条与回收木材制作的细木工,为室内增添了温暖的感觉。除此之外,底层的原有木质天花板也暴露在外。改建部分的黑色细部与原始建筑的砖墙形成鲜明的对比,同时展现了项目的工业特征。

As a balance to the larger architectural spaces, the living spaces are much more intimate, characterized by subtle colors, texture and plush soft furnishings. Rough sawn timber lines the walls and recycled timber creates joinery adding warmth. At the ground level, the original timber ceilings are also exposed. Strong black detailing in the new areas create a distinctly modern contrast to the brickwork of the original building while linking to the industrial character.

▼位于二层的主客厅,living room on the first floor©Sharyn Cairns

▼位于二层的室外客厅,outdoor living room on the first floor©Sharyn Cairns

▼位于二层的开放式厨房,kitchen on the first floor©Sharyn Cairns

▼厨房细部,detail of the kitchen on the first floor©Sharyn Cairns

▼底层的卧室保留了原有的木质天花板,ground-floor bedrooms retain the original wooden ceiling ©Sharyn Cairns

▼位于三层的主卧,main bedroom on the second floor©Sharyn Cairns

▼底层卧室的卫生间与浴室,washroom & bathroom on the ground floor©Sharyn Cairns

▼位于三层的卫生间,bathroom on the second floor©Sharyn Cairns

▼底层平面图,ground floor plan ©Splinter Society Architecture

▼二层平面图,first floor plan ©Splinter Society Architecture

▼三层平面图,second floor plan ©Splinter Society Architecture

▼屋顶平面图,roof plan ©Splinter Society Architecture

Architect: Splinter Society Architecture
Instagram: @splinter_society_architecture
Website: https://www.splintersociety.com
Project: Three Stories North
Photography: Sharyn Cairns ; sharyn@sharyncairns.com.au
Instagram: @sharyncairns

More: Splinter Society Architecture。更多关于:Splinter Society Architecture on gooood 

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment