The Wing Stairway, China by Zhang Bing & Atelier Groundwork Architecture

A Structure of Poetic Climbing

Project Specs

Location:

来自 张冰土木方建筑工作室 对gooood的分享。更多关于他们:Zhang Bing & Atelier Groundwork Architecture on gooood.
Appreciation towards Zhang Bing & Atelier Groundwork Architecture for providing the following description:

云梯位于江苏舜禹投资总部塔楼与裙房的交接处,主要功能是改善商业动线及丰富建筑组团的院落空间体验。作为典型的交通设施,楼梯的各入口合理地顺应了不同方向的商业人流,交通便捷性的设计考虑自然形成了折线状的平面几何关系,由外而内地确立了楼梯在场地中的秩序。

▼云梯整体外观,overall view of the Wing Stairway

▼庭院视角,view from the courtyard

▼鸟瞰图,aerial view

The Wing Stairway is designed as a transportation infrastructure that improves the circulation of commercial traffic and enriches the spatial experience within the courtyard of Jiangsu Shunyu Investment Headquarters. The entrances of the Stairway guide people coming from different directions and serve as important edges of connection to surrounding buildings, which organically give rise to the unique geometric shape of the stairway and set its place on the site.

▼折线状的平面几何关系,the unique geometric shape

设计将云梯作为院落空间内最重要的造景和观景装置。云梯的外部形体因折返的轮廓而具有随性和松弛特质,恰恰与背景的总部建筑的匀质挺括线条风格迥异,使云梯成为最为活跃的造景元素。当沿着云梯逐渐攀爬,景观会连续变化,空间体验得以强化。

The vivid and dynamic Wing Stairs is both an important landscape installation and a observation deck in the courtyard. The geometric folding of the Stairway gives it a sense of flexibility and unpredictability, differentiating itself from the sharp and stiff façade of the headquarters. Views will constantly change for the visitors as they walk up the stairs, which makes climbing a most interesting and exciting experience.

▼沿云梯攀爬,walking up the stairs

▼云梯细部,detailed view

云梯由一系列相互交织的桁架结构组成,各构件彼此支撑,共同组成了空间桁架结构,因此具有了良好的结构稳定性。依据细致的设计和精确的计算,不同钢杆件截面的均依据内力大小控制,从而使得云梯的结构具有了精确形式和极少主义特征,结构精致诱发的结构感知成为空间体验的重要组成部分。

▼立面图和轴力图,elevation and internal axial force distribution diagram

The Wing Stairway is a spatial truss system consisting of a series of small plan trusses interweaving with each other in space. The rigorous layout and the accurate calculation decide the section of steel elements and ensure structural stability. With its precise form and minimalism, the Stairway puts an emphasis on the structural perception, which is the most important part of the design.

▼一系列相互交织的桁架结构,a series of small plan trusses interweave with each other in space

▼空间桁架结构带来良好的结构稳定性,the spatial truss system provides structural stability

云梯的独特结构传力路径使其具有了独一无二的结构形态。云梯的二级中间休息平台底部均不设任何竖向支撑,使结构轻盈的跨越和大尺度悬挑,结构在在视觉上仿佛摆脱了重力束缚,漂浮于空中,举重若轻。

The form of the Wing Stairway is unique due to the attentive design of loading transferring route. No vertical support is provided under the two resting platforms. Instead, a large suspension to resist both bending and torsion is realized, allowing the whole structure to climb up in mid-air defying gravity.

▼二层休息平台底部不设任何竖向支撑,no vertical support is provided under the two resting platforms

▼结构轻盈的跨越,spanning with a light structure

云梯表达了结构诗意的攀登,有双重含义: 一个是结构设计的独特追求;一个是空间攀登的诗意体验,二者通过传力路径的设计和结构构件的操控,结合空间属性得以实现。

The unique design approach of the Wing Stairway provides a poetic experience for pedestrians as they interact with its structure and geometry.

▼远观云梯,a distant view to the Wing Stairway

▼平面图,plan

项目名称:云梯(诗意攀登的结构)
项目地点:南京新城科技园江苏省舜禹总部
建筑面积:105㎡
项目设计 & 完成年份:2018/10-2019/05
设计单位:张冰土木方建筑工作室
业主:江苏省舜禹投资有限公司
创意顾问:蔡永军
主持建筑师:张冰,戴航教授工作室
设计团队:王凤林、王兴鸿、王晓蓉、於振亚、袁爱民、杨晨
获得奖项:德国国家设计奖金奖(2020)
摄影: 崔旭峰
Project name: The Wing Stairway (A Structure of Poetic Climbing)
Location: Jiangsu Sunyu Headquarters, Nanjing
Gross Built Area (square meters):105㎡
Design year & Completion Yea: 2018/10-2019/05
Architect Company Name: Zhang Bing & Atelier Groundwork Architecture
Client: Jiangsu Sunyu Investment Co., Ltd.
Creative Consultant:Cai Yongjun
Lead Architects: Zhang Bing, Dai Hang
Design Team:Wang Fenglin, Wang Xinghong, Wang Xiaorong, Yu Zhenya, Yuan Aimin,Yang Chen
Awards:German Design Award 2020 Gold
Photo credits: Cui Xufeng

More: 张冰土木方建筑工作室。更多关于他们:Zhang Bing & Atelier Groundwork Architecture on gooood

Post a Comment