The Music School of Bressanone by Carlana Mezzalira Pentimalli

An open air wunderkammer of urban scenarios

Project Specs

Location:

感谢 Carlana Mezzalira Pentimalli 予gooood的分享。
Appreciation towards Carlana Mezzalira Pentimalli for providing the following description:

该项目位于布列瑟农,蒂罗尔州最古老的城市,也是Isarco Valley的经济中心和南蒂罗尔的第三大城市。这所音乐学校于1961年成立,是该地区的一处地标。2021年,来自特雷维索的Carlana Mezzalira Pentimalli事务所为布列瑟农音乐学校设计了新的总校区(可容纳1000多名学生)并负责了项目的施工监督以及家具和标识设计。

In Bressanone (Bolzano, Italy), oldest city in Tyrol, the economic centre of the Isarco Valley and the third largest city in South Tyrol, architectural firm Carlana Mezzalira Pentimalli has completed “Wunderkammer”: the Music School of Bressanone, an institution founded in 1961, and a landmark for the entire region. The Treviso-based office first-handedly curated all the design phases of the new headquarters, which welcomes over 1000 students – from the preliminary to the executive stage, and from construction supervision to the design of the furnishings and signage.

▼项目概览,Overall view © Marco Cappelletti

学校坐落于城市北部,靠近历史悠久的老城区,并将作为城市的新门户,容纳包括Acquarena市政游泳馆和Vertikale攀岩墙在内的公共设施。

Located in the northern area of the city, close to its ancient core, the project represents the new gateway to the city, a focal point of the Priel area, hosting public facilities such as the Acquarena municipal swimming pool, and the Vertikale climbing wall.

▼学校和周边建筑,The project and its surrounding buildings © Marco Cappelletti

从形态学的角度看,项目在尊重城市原有肌理的基础上重新阐释了围场式建筑的原型,在紧凑而显著的体量内部开凿出一个由围墙环绕的城市空地。学校位于整个城市干预项目的西部,包含三个地面楼层,且部分位于地下。为了减少建筑对城市天际线的干扰,顶部楼层后退于外墙线,通过光学效应消解了人们对建筑的感知。立面的处理方式随着环境的变化呈现出不一样的观感,从而与周围的建筑形成和谐共鸣的关系。

▼轴测图,Axonometric drawing © Carlana Mezzalira Pentimalli

From a morphological perspective, the project approaches the historic city with its settlement principles, to respectfully reinterpret the archetype of the enclosure. The intervention, which aims to integrate into the urban fabric, is characterized by its compact and recognizable volume, within which an urban void enclosed by a fence is excavated. Located in the western part of the entire intervention, the School is spread over three floors above ground and a portion of the basement. To mitigate the impact on the city skyline, the top floor is set back from the line of the external facades, obtaining an optical effect that dissolves the perception of the building. The elevations are also conceived as wall faces, whose treatments change in relation to the context, in order to resonate harmoniously with the surrounding buildings.

▼建筑立面,Facade © Marco Cappelletti

▼从围墙望向三层体量,View to the three-storey building from the enclosure © Marco Cappelletti

▼立面局部,Facade detailed view © Marco Cappelletti

学校的庭院全天向公众开放,并提供了一系列连接路径和公共设施,例如凉亭、仓库和垂直交通空间。

项目建筑师Michel Carlana, Luca Mezzalira和Curzio Pentimalli表示:“该项目的独特性体现在它的‘音乐花园’,一个装饰精美的露天空间,它介于围墙与教学楼之间,消除了内部与外部之间的界限。它展现了一种试图驯服城市空间的富有野心的尝试。项目的名称‘Wunderkammer’(珍奇馆)回应了私人收藏开始向公众开放的历史时期;同样地,我们也将建筑理解为一个向所有人开放的社区环境。”

Accessible to the public at all times, the courtyard houses a series of connecting devices and collective services, such as kiosks, warehouses and vertical distribution elements.

“One of the peculiarities of the project is the ‘garden of music’, a finely decorated open-air room, inside the enclosure and yet outside the volume of the School, which dissolves the boundary between inside and outside. The ambitious attempt to tame an urban space. Hence, the name of ‘Wunderkammer’ (Chamber of Wonders), in reference to the historical period in which the private collections opened to the general public, making ‘Mirabilia’ accessible where it was formerly within the reach of a few. In the same way, we understood architecture as a community environment available to all” explain the architects Michel Carlana, Luca Mezzalira and Curzio Pentimalli.

▼庭院入口,Entrance to the courtyard © Marco Cappelletti

▼‘音乐花园’的露天空间
Outdoor space of the ‘garden of music’ © Marco Cappelletti

学校的入口和主门厅位于建筑的南部,其规则的形状与花园和未来将要建成的Priel广场相呼应。行政办公空间全部位于首层并朝向同一方向。此外,功能和空间组织对学校和表演厅之间的关系和独立性进行了调和,其中表演厅部分嵌入地面,可用于举办公共音乐会。

In direct relation to the garden and the future Piazza Priel, the entrance to the School and the large foyer with its regular shape for immediate orientation, are located to the south of the building. The administration, entirely located on the ground floor, also faces the same direction. Moreover, both the functional and spatial organization modulate the degree of independence between the School and the hall with a stage, housed on the ground floor and partially embedded in the ground, designed to host public concerts.

▼学校门厅入口,the entrance to the School © Marco Cappelletti

建筑的一至三层共包含29间音乐教室。楼梯和连接路径起始于入口门厅,作为一个连续的、精心编排的系统贯穿了学校的所有楼层。这些门厅和通向各个教室的大型中央走廊被一个开阔的天窗照亮,其双层高的系统使自然光能够穿过整个建筑体量,为学生们带来宽敞而明亮的聚集、等待、学习和展开会议的空间。

On the ground, first and second floors, there are 29 music rooms. The stairs and connecting elements, designed as a continuous and choreographic system starting from the entrance foyer, lead through all levels of the school. The rooms and distribution elements, as well as the large central corridor from which the classrooms branch off, are illuminated by a large skylight that allows natural light to pass through the entire volume thanks to a system of double heights, and were designed as spaces of aggregation, and as waiting, study and meeting areas for students.

▼从庭院望向音乐教室,View to the music rooms from the facade © Marco Cappelletti

▼门廊,The porch © Marco Cappelletti

▼室内空间,Interior view © Marco Cappelletti

建筑具有纪念感的外立面与其内部的温馨氛围形成了显著的对比,与城市历史场地的集体记忆建立了对话关系。主入口门厅和交通空间有着类似于城市客厅的友好氛围,优雅的浅灰色大理石元素标示着窗口和视野,人们可以在这里轻松地辨认自己的方位。舒适的软垫扶手椅被精心放置在服务区域和过渡区域附近,这些空间整体被中性色彩的墙纸覆盖,使人联想到布列瑟农主教宫房间内的装饰挂毯。垂直交通空间和固定家具采用了深色橡木,呼应了城市历史中心建筑中的木工元素。充足的自然光透过卷曲的粉色吸音幕帘透入室内。

The monumentality of the external facades is contrasted by a strong search for familiarity in the interior, which draws on the collective memory for the historical sites of the city. The large entrance foyer and distribution spaces appear as generous and welcoming living rooms for the city, within which one finds one’s bearings thanks to openings and views characterized by upholstery of precious light grey marble. Inviting armchairs in padded fabric are strategically placed near the service areas and the filter spaces, which are entirely covered with neutral-coloured wallpaper that evoke the tapestries that adorn the rooms of the Bishop’s Palace in Bressanone. The vertical distribution elements and the furnishings integrated into the building, made of dark-stained oak wood, recall the carpentry works of the buildings in the historic centre of the city. The abundant natural light, vertical or zenith depending on the situation, filters through curled curtains, with sound-absorbing characteristics, in soft pastel colours.

▼公共区域,Public area © Marco Cappelletti

▼楼梯,Staircase © Marco Cappelletti

▼固定家具采用了深色橡木,The furnishings made of dark-stained oak wood © Marco Cappelletti

▼音乐教室,The music rooms © Marco Cappelletti

▼礼堂,Auditorium © Marco Cappelletti

▼交通空间,Vertical circulation © Marco Cappelletti

▼花园夜景,Night view © Marco Cappelletti

▼模型,Model © Armin Linke

▼场地平面图,Site plan © Carlana Mezzalira Pentimalli

▼地下一层平面图,Underground level plan © Carlana Mezzalira Pentimalli

▼首层平面图,Ground level plan © Carlana Mezzalira Pentimalli

▼二层平面图,First level plan © Carlana Mezzalira Pentimalli

▼三层平面图,Second level plan © Carlana Mezzalira Pentimalli

▼东立面图,East elevation © Carlana Mezzalira Pentimalli

▼北立面图,North elevation © Carlana Mezzalira Pentimalli

▼西立面图,West elevation © Carlana Mezzalira Pentimalli

▼南立面图,South elevation © Carlana Mezzalira Pentimalli

▼剖面图,Section AA © Carlana Mezzalira Pentimalli

▼剖面图,Section BB © Carlana Mezzalira Pentimalli

▼剖面图CC,Section CC © Carlana Mezzalira Pentimalli

▼剖面图DD,Section DD © Carlana Mezzalira Pentimalli

▼剖面图EE,Section EE © Carlana Mezzalira Pentimalli

▼结构细部,Detail © Carlana Mezzalira Pentimalli

PROJECT NAME: Scuola di Musica di Bressanone
ADDRESS: Piazza Priel 7A, 39042 Bressanone (BZ, Italia)
ARCHITECT
Carlana Mezzalira Pentimalli
(Michel Carlana, Luca Mezzalira, Curzio Pentimalli)
PROJECT TEAM
Michel Carlana, Luca Mezzalira, Curzio Pentimalli
Giada Cattelan, Alessio Oliviero, Alessandro Zotta
CLIENT
Comune di Bressanone (BZ)
Engineer Renato Sette (Responsabile Unico del Procedimento)
COMPETITION: December 2014, 1° prize
DESIGN PHASE: 2015 — 2017
CONSTRUCTION PHASE: 2018 — 2021
COMPLETION: March 2021
GFA
6.285 mq (gross area of the lot)
5.312 mq (gross buildings)
CONTRACTOR
Unionbau (general contractor)
Askeen (external doors and windows)
Elektro Plaickner (electrical system)
Larcher (hydro-thermo-sanitary and mechanical system)
ACOUSTIC ADVISOR (PROJECT PHASE) : Müller-BBM
ACOUSTIC CONSTRUCTION PROJECT (CONSTRUCTION PHASE): Studio Architetto Eleonora Strada
PROJECT AND MANAGEMENT OF STRUCTURES, SYSTEMS, FIRE-FIGHTING SYSTEMS: Bergmeister
SECURITY COORDINATION DURING PROJECT AND EXECUTION PHASE: Bergmeister
GENERAL PROJECT DIRECTION:Carlana Mezzalira Pentimalli, 3M Engineering
GRAPHICS AND SIGNAGE: Studio Mut
SUPPLIERS:
Krapf Gottfried (custom furnishing)
Trias (standard series furnishing)
Serima (infographics and signage )
Obrist (multimedia system)
MATERIALS:
Structure in exposed reinforced concrete with porphyry aggregates and pigments: Unionbau, Beton Lana
Bush hammering of exposed concrete: Steinmetzbetreib Miedl Natural wood windows covered in anodized aluminum:
Askeen
Portals in marmorino: Decor
Polished screed floors with inert sowing: Boden Service
Natural oiled oak floors: Seeber
Wood cladding for stairs and special rooms: Hutter Acustix
Custom-made metal doors and gratings: Dorner Building
Production and installation of infographics and signs: Serima
PHOTOGRAPHER: ©Armin Linke, ©Marco Cappelletti

More:Carlana Mezzalira Pentimalli

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment