The Link创意走廊,墨尔本 / Make建筑事务所

以创新的思维方式来适应不断变化的消费者需求

项目标签

设计公司:
类型:

感谢 Make建筑事务所 对gooood的分享。更多关于他们:Make Architects on gooood.
Appreciation towards Make Architects  for providing the following description:

The Link旨在将南半球最大的查德斯顿购物中心与新开业的美憬阁索菲特酒店连接起来。作为一条宁静的走廊,The Link取代了多层停车场的一部分,为顾客提供了更为便捷的通行环境,将人流引向查德斯顿这座时尚殿堂。Make设计团队与澳大利亚的专家、工程师进行了紧密合作,从欧洲进口专业材料打造出一条绵延110米、高达15米的走廊,并以此来模糊该中心的休闲、商业、零售区域以及内外部空间之间的界限。

Designed to connect the shopping centre, which is the largest in the Southern Hemisphere, with the newly opened Hotel Chadstone Melbourne, MGallery by Sofitel, The Link is a tranquil walkway that replaces part of a multi-level car park and creates a more accessible, engaging entrance to Chadstone – the Fashion Capital. Make’s design team fostered close collaboration to bring crafted, specialist materials from Europe and used Australian experts and engineers to create the route that spans 110m, stretches up to 15m high and blurs the boundary between different leisure, commercial and retail uses at the centre and also between an internal and external environment.

▼项目及周边环境概览,overview of the project and its surroundings © Make Architects

The Link受查德斯顿标志性的拱形玻璃屋顶启发,将弯曲的“胶合木”结构与可拉伸的半透明“ PTFE”织膜结合而成,用以隔绝天气影响并将人们与周围环境联系起来。覆层材料的简单性,掩盖了起支撑作用的意大利落叶松木斜交结构的复杂性。每个斜交元素都由隐藏的钢制基础支撑,以将其维持在适当的位置。

▼设计草图,design sketch © Make Architects

▼轴测图,axonometric drawing © Make Architects

▼分层结构示意图,diagram © Make Architects

Inspired by the arched glass roof that is iconic to Chadstone, The Link is formed from a curved ‘glulam’ timber structure with a tensile, semi-translucent ‘PTFE’ fabric stretched over to protect customers, guests and visitors from the weather, yet still connect people to the environment. The simplicity of its materials, belies the complexity of the Italian Larch timber diagrid structure which essentially acts as a harmonica – each element holding the other in position, albeit supported by hidden steel foundations.

▼项目鸟瞰,aerial view of the project © Make Architects

▼与停车场接口处,interface with parking lot © Make Architects

空间中的所有其他特征都被设置在视线范围之外,以维持建筑的规模和美感。园林绿化、阶梯和自动人行道经过精心设置,以创造出可供栖息和放松的区域,同时也为新餐厅和快闪活动腾出了灵活的场地。 植物的选择与查德斯顿偏爱使用本地物种的策略相呼应,以波士顿常春藤和茉莉花为代表的常绿攀援植物可为顾客提供更强烈的感官体验。该设计本身具有高度的可持续性,侧面开口带来的交叉通风抵消了对空调的需求,人造照明也仅用于夜间以点亮建筑物。

▼项目模型,model © Make Architects

All other features within the space are below eye level in order to celebrate the scale and beauty of the architecture. Landscaping, stairs and travellators have been carefully positioned to create areas to dwell and relax as well as space for a new restaurant to spill out and flexible areas for events and pop-up uses. The choice of planting ties in with the wider strategy for Chadstone to use native species. This is supported with evergreen climbing plants such as climbing Boston Ivy and scented Jasmine to provide a broader sensory experience. The design itself is highly sustainable, open at the sides to provide cross ventilation and eliminate the need for air conditioning. Artificial lighting is minimal, primarily used to illuminate the structure at nighttime.

▼傍晚亮了灯的走廊,the corridor lighted in the evening © Make Architects

▼覆层细部,cladding details © Make Architects

“Link是一个很好的范例,它充分展示了零售商和土地所有者如何以不同的思维方式来适应不断变化的消费者行为。他们不断为旗下的商业中心开拓新的用途,还创建了这样的灵活空间,即便这些空间不一定会带来收入。不过,这种能够让人感到放松的自然环境也正是商家们在寻找的。”来自Studio Lead Australia的Simon Lincoln说。

“The Link is a great example of how retailers and landowners are thinking differently to adapt to changing consumer behaviour, incorporating new uses into their centres, but also creating flexible spaces like this, spaces that don’t necessarily drive revenue but that tap into what patrons are looking for in terms of places that promote wellbeing and that provide a more relaxed, natural environment.” Simon Lincoln, Studio Lead Australia said.

▼高挑灵活的走廊空间,the space is high and flexible © Make Architects

▼入口空间,the entrance © Make Architects

▼从走廊内部看向室外空间,view to the outdoor space from the corridor © Make Architects

“Link设计时考虑了当地的气候。它以开放式的结构为人们提供了荫蔽,这与主导澳大利亚的许多封闭式空调建筑相比,具有十分可喜的变化。它的形式本质上属于都市风格,让人联想起有盖的通道,从而强化了Link的概念。”Make建筑事务所的合伙人Jacob Alsop说道,“它拥有超强的适应性,不仅易于维护、能经受住时间的考验,还可以满足现在和将来的各种用途。在如此紧张的交付时间中,大家能够将欧洲手工艺与澳大利亚的专业技术结合在一起,打造出与该地点完美融合的作品,团队的每位成员都感到十分欣慰和开心。 ”

“The Link is designed with the local climate in mind. It provides shade but is an open structure and provides a welcome change from the many hermetic air- conditioned buildings that dominate Australian cities. Its form is inherently urban, reminiscent of covered passageways and thereby reinforces the idea of The Link.” “The Link is easily and highly adaptable, it has been designed for effortless maintenance and to stand the test time, to integrate different uses and to itself be used for different things now and in the future. It was delivered in an extremely tight timescale and the project team is delighted with how it combines European craftsmanship with Australian expertise to deliver a space that works perfectly for this location. ”Jacob Alsop, partner at Make Architects said.

▼结构和覆层细部,structure and cladding details © Make Architects

▼胶合木结构细部,details of the ‘glulam’ timber © Make Architects

▼设计手稿,sketch © Make Architects

▼场地平面图,site plan © Make Architects

▼平面图,plan © Make Architects

Client: Vicinity Centres

Design Architect: Make Architects
Delivery Architect: Cera Stribley Architects
Project Manager: Pomeroy Pacific
Contractor: Hickory

Landscape Architect: LAT 27
Key Suppliers

Glulam: Rubner Holzbau

Tensile fabric: MakMax

Travellators: Schindler

Floor stone – Supplier: Signature
Stone / Contractor: Dellermay

Landscaping: Normark

Lighting – Contractor: Maxim
Balustrades: Lumorail

More: Make建筑事务所。更多关于他们:Make Architects on gooood.

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
点击联系该项目/文章的创作/分享者

发表评论

随机推荐工作 所有工作 »