The Learning & Teaching Building for Monash University by John Wardle Architects

Learning space with landscaped interior, linking to its place

Project Specs

Location:

非常感谢 John Wardle Architects 予gooood分享以下内容。更多请至:John Wardle Architects on gooood 
Appreciations towards John Wardle Architects for providing the following description:

莫纳什大学教学楼是克莱顿校园中的新门户建筑。它是一座复合型教学设施,是学生社区的重要组成部分。正规的创新教学空间与休闲学习中心相互补足,提供了丰富多样的学习环境。校园由现代的线条组成,LTB教学楼的设计延续了其所处的景观环境特征。教学相关的活动空间接近地面,与校园景观产生联系,让不同地形渗入到了建筑之中。建筑外侧由穿孔锌板围合,如同一层面纱,可以遮挡光线,但不会对玻璃立面的景观视线造成影响。这层扇形折叠的幕墙象征亦象征了澳洲桉树的纹理特征。

The Learning & Teaching Building (LTB) for Monash University marks a new gateway to the Clayton campus. The LTB is a multi-faculty learning facility that serves a significant proportion of the student community. Innovative formal learning and teaching spaces are complemented by informal learning hubs that feature a variety of study settings. The modernist lineage of the campus brings with it a philosophy of creating building objects within the indigenous landscape setting. The design of LTB keeps learning activity close to the ground to create a connection with the campus landscape and imbue the building with qualities of various terrains. A perforated zinc screen becomes a veil around the perimeter of the building providing shade while maintaining views through the glazed façade. This profiled and scalloped screen is folded and recalls the texture and patterns of the Stringybark tree.

▼项目外观,external view of the building ©Peter Bennetts

▼建筑外侧由穿孔锌板围合,perforated zinc screen around the perimeter of the building ©Peter Bennetts

▼与校园相连的底层空间,the ground floor space connecting with the campus ©Peter Bennetts

宽敞的低层建筑中设置了一系列水平空间,使得室内的教学活动在视觉上和物理上都与更加广阔的校园相连。楼梯是社交的聚光镜,酝酿着意料之外的邂逅。主要的室内空间具有明显的特征。砖塔的设计让人联想到英国斯托克的陶窑,以窑炉中对可塑性黏土的烧制过程,暗喻学习对人的塑造。顶层空间由一系列折叠的光屏围合。几何形的屋面为室内带来不同程度的自然光照,同时可以过滤掉东西方向上低角度的眩光。

▼分解透视图,exploded perspective ©John Wardle Architects

A horizontal field of spaces are set within a broad, low rise building which means that the learning activities of the interior are visible and accessible to the wider campus community. The stairs are social condensers, promoting unexpected encounters between the campus community. The major interior spaces have a specific character. The brick towers are reminiscent of pottery kilns at Stoke-on-Trent, England – a reference to the process of firing that starts with a malleable clay is abstractly akin to the process of learning. The perimeter roof is a series of folded light monitors that encompass the uppermost floor. The roof geometry introduces varied qualities of natural light whilst screening the glare of low-angle sunlight from the east and west.

▼主空间,中部设置窑炉一般的砖塔,main space with a kiln-like brick tower in the center ©Trevor Mein

▼砖塔内的学习空间,learning space inside the brick tower ©Peter Bennetts

▼连接不同楼层的楼梯带来新的邂逅,stair connecting different levels providing new encounters ©Peter Bennetts

教学空间呈集群形式,由休闲学习社区支撑。这些聚集的体块打碎了建筑原本的尺度,创造出更加亲密的环境供学生生活。在建筑师的精心编排下,街道、庭院、连桥、阳台以及楼梯化身成为山谷、海滨、巢穴和露天剧场,在室内形成丰富的景观空间。建筑中部的锯齿形屋顶让南侧的光线柔和地射入室内。长菱形的天窗将教学单元和公共空间连接在一起,共同沐浴在来自上方的自然光中。室内采用和校园相同的砖和木材,模糊了室内外空间之间的界限。这是一个由景观构成,与场所紧密相连的学习空间,充满未知的邂逅。

Learning spaces are grouped in clusters and supported by informal learning neighborhoods. These clusters break down the scale of the building into smaller, more intimate settings for students to inhabit.  Streets, courtyards, bridges, balconies and stairs are choreographed into ravines, clearings, strands, nests and amphitheaters to make a landscape of the interior.  At the centre of the plan is a sawtooth roof that draws diffuse southern light into the interior. A pattern of rhomboidal skylights connects and unites the public spaces of the building with natural light from above. This interior is made of the same materials of the campus – brick and timber, rendering the demarcation between inside/outside ambiguous. It is a place for learning, inextricably linked to its place, and fostered by settings within a landscape of unexpected encounter.

▼丰富的学习空间,菱形天窗带来自然光照,various learning spaces with natural light through the rhomboidal skylights ©Peter Bennetts

LTB教学楼低矮、宽阔,与基地环境融合在一起,形成了一片新的人造景观,为人们带来惊喜和快乐。这是一个学习的场所,并且与它所处的场所紧密相连。

Through consideration of the evolving patterns of site inhabitation and the inherent characteristics of a low, broad building, the LTB emerges as a newly constructed landscape that creates surprise and delight. It is a place for learning, inextricably linked to its place.

▼总平面图,site plan ©John Wardle Architects

▼平面图,plans ©John Wardle Architects

▼剖面图,section ©John Wardle Architects

Architecture Practice:  John Wardle Architects
Client/ Owner: Monash University
Location: Clayton campus, Melbourne Australia
Type of Building: Education / Public
Project duration:  2014 – 2017
Gross Floor area (GFA): 28,980sqm Gross Floor Area (GFA)
Sustainability Rating: 5-Star Green Star Educational (v1) rating (as-built)
Project Team: John Wardle, Stefan Mee, Meaghan Dwyer, Yee Jien, Sam Clegg, Amanda Moore, Alexandra Morrison, Barry Hayes, Bill Kalavriotis, Elisabetta Zanella, Goran Sekuleski, James Loder, Kanyanta Chipanta, Manuel Canestrini, Meron Tierney, Sharon Crabb, Stuart Mann, Will Chan
Construction Team: Multiplex
Structural Engineer: Irwin Consult
Building Services Engineer: NDY
Civil Engineer: Irwin Consult
Geotechnical Engineer: Douglas Partners
Sustainability (ESD) consultancy: NDY
Building Surveyor: PLP
Accessibility Consultant: du Chateau Chun
Acoustic Consultant: Marshall Day
Landscape Architect: McGregor Coxall & Realm Studio
Signage and Wayfinding: Buro North
Traffic: GTA Consulting
Pedestrian Modelling: Arup
Wind: MEL Consulting
Façade engineering: Inhabit
Photographer: Trevor Mein, Peter Bennetts

More: John Wardle Architects        更多请至:John Wardle Architects on gooood 

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment