The Cultural Innovation Store in Xinshi ancient town, China by DAS Lab

Experience the evolution of cultural and creative goods in an old house

Project Specs

Design:
Location:

非常感谢 DAS Lab 将以下内容授权gooood发行。更多关于:DAS Lab on gooood
Appreciation towards DAS Lab for providing the following description:

与赫赫江南的古镇相比,隐于市的新市古镇略显有些寂寥,却也多了一份不被打扰的安详与宁静。当其他古镇的名声风生水起时,新市古镇依然低调内敛,淡定从容。其追寻的目标,不只是一个热闹的旅游景区,而是要留下一个生活着的古镇。

Compared with the ancient towns in the south of the Yangtze River, the ancient town of Xinshi, which is hidden in the city, is a little bit lonely, that’s why it also contains more peace and tranquility. As the reputation of other ancient towns is rising, Xinshi ancient town is staying low-key, introverted and calm. The goal of its pursuit is not just a bustling tourist attraction, but an ancient town to live in.

▼项目外观,external view of the project ©田方方

▼对外展示台, showcase ©田方方

 

见证时间沉淀的醇厚与纯粹
Witness the richness and purity of Time’s sediment

时代变迁,人们对外界需求从生存上升到对美感的精神层次,文创品牌为生活作出多样的审美选择,连接各种可能。作为新市古镇首家文创商品集合店,DAS希望创造一个文创物品放置在老宅子里的一种岁月演变体验,向人们展现文化对生活的延续和文创空间又一个新的构造方向。

As time changes, people’s demand for the outside world has risen from survival to the spiritual level of aesthetic feeling. Cultural and creative brands have already made various aesthetic choices for life and connected various possibilities. As the first collection store of cultural and creative goods in Xinshi ancient town, DAS hopes to create an experience of the evolution of cultural and creative goods in the old house, which shows people the continuation of culture to life and a new direction of cultural and creative space

▼概念轴测图,axonometric ©DAS Lab

▼室内空间概览,overall view of the interior space ©田方方

 

空间重塑与新生
Remolding and rebirth of space

项目所在位置邻水,且拥有一个别致的围庭,空间结构多样。在改造上,屋顶开窗引入自然光线,主形体延续原有结构,整体设计中咖啡厅通过“空间的延伸”、“新细胞的重组”的空间重塑,在保留原有建筑基础上,让周围的元素融到空间里模糊边界,成为自然手法后的新生。当阳光穿过围庭,一城、一石、一树仿佛在满溢芳香中苏醒。

the project is adjacent to water, and it has a unique enclosure with various spatial structures. In the reconstruction, the window on the roof introduces the natural light, and the whole design continues the original structure. Through “the extension of space” and “the reorganization of new cells”, the coffee shop reshapes the space . On the basis of retaining the original building, the surrounding elements melt into the space, blurring the boundary, and becoming the rebirth of the natural method. When the sun passes through the courtyard, the city, the stone and the tree seems to wake up in the fragrance.

▼挑高空间,屋顶开窗引入自然光线,double-height space, skylight introducing natural light into the space ©田方方

▼磨砂玻璃模糊室内外界限,frosted glass blurring the boundary between the interior and the outdoor space ©田方方

▼保留的木结构与新材料形成对比,contrast between the restored wooden structure and the new materials ©田方方

▼从吧台区看向休息区,view to the rest area from the bar area ©田方方

▼休息区,高窗引入庭院阳光,rest area, high window introducing light from the courtyard into the space ©田方方

▼庭院,courtyard ©田方方

 

怀旧的场域与记忆的温度
The field of nostalgia and the temperature of memory

中厅作为咖啡店焦点,将水泥、玻璃、不锈钢植入室内,木结构与水泥的碰撞形成场域里连续纵横的新构筑,结合低台度,它们串连起一种观看节奏,错位与延伸,由内向外逐次形成层层有景的起承转合。日夜变化中的光线,虽然知道这个空间里所有的元素,也想一窥另一视角的立面模样,但不到最后一刻永远不知道这个空间会以何种形式定格,以不变产生变数。

As the center of the coffee shop, the central hall contains cement, glass and stainless steel ,with which the collision of wood structure forms a continuous vertical and horizontal new structure in the field. Combined with the low platform, they connect a unique rhythm of viewing, dislocation and extension, which form a series of scenic connecting layers from the inside to the outside. Although the light that changing day and night knows all the elements in this space and wants to have a glimpse of the facade from another perspective, what form it never knows in the space will be fixed until the last moment, so as to produce variables.

▼二层空间,space on the second floor ©田方方

▼木材、不锈钢和水泥在空间中碰撞,combination of wood, stainless steel and cement in the space ©田方方

修旧如旧的建筑和周边景色也是相得益彰,虽是咖啡店,在一众老街巷沿袭下来的传统空间形态中,将一个现代概念的空间模式融入到寻常邻里中。老的建筑、构件,还有保留下来的难能可贵的市井生活方式,都在时光的渲染下,透射出怀旧的色彩与记忆的温度。

The old buildings and the surrounding scenery complement each other. Although it is a coffee shop, in the traditional space form inherited from many old streets, a modern concept of space mode is integrated into the ordinary neighborhood. The old buildings, components, and the rare way of life in the city are all rendered by time, reflecting the color of nostalgia and the temperature of memory.

▼保留的花窗,restored lattice windows ©田方方

▼家具细部,furniture details ©田方方

▼沿河外观,external view of the project along the river ©田方方

▼一层平面图,first floor plan ©DAS Lab

▼二层平面图,second floor plan ©DAS Lab

▼立面图和剖面图,elevation and section ©DAS Lab

项目名称:新市古镇文创商品集合店项目
项目地点:中国 浙江 湖州
室内设计:DAS Lab
主要用材:水泥、U型波纹玻璃、拉丝不锈钢、雾面不锈钢、透明树脂板、碎石、灰色吸水砖、PVC地板
面积:室内91㎡/景观21㎡
设计时间:2019.05-2019.09
建造时间:2019.10-2020.10
项目摄影:田方方
撰文:DAS Lab

Project Name: the Cultural  Innovation Store in Xinshi ancient town
Project Location: Huzhou, Zhejiang, China
Interior Design: Das Lab
Main Materials: cement, U-shaped corrugated glass, drawing stainless steel, fog stainless steel, transparent resin board, gravel, gray brick and PVC floor
Area: indoor 91㎡ / landscape 21㎡
Design Time: 2019.05-2019.09
Construction Time: October 2019 to October 2020
Project Photography: Tian Fangfang
Text: DAS Lab

More: DAS Lab。更多关于:DAS Lab on gooood

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment