Straight Line, Hiding and Cat Paradise, China by Dongyue Zhang

Family of two people and two cats

Project Specs

Location:

感谢 张冬月(联系邮箱:930550850@qq.com)予gooood分享以下内容。更多关于她,请至:Dongyue Zhang on gooood
Appreciations towards Dongyue Zhang (contact: 930550850@qq.com) for providing the following description:

比起“你的家就是你的样子”的相对外化的比喻,或许“你的家就是你的精神世界”更能精准的描摹出人与家的深刻关系。你的情感表达方式、世界观、婚姻态度、行事风格……种种精神的诉求都会最终与“家”这个空间重合。

With the metaphor of “what your home shows is what you look like”, such a relatively external metaphor, perhaps “what your home shows is your spiritual world” can more accurately describe the further relationship between people and home. Your spiritual demands, such as emotional expressions, world views, marriage attitudes and behavior styles, can eventually coincide with “home”.

▼空间一览,overall view of the space ©方立明

拿到这对年轻业主夫妻俩的设计需求清单,我大概勾勒出了他们关于家的轮廓:这个“四口之家”是来自中国地图最北和最南的男女主人,和两只叫李富贵和丘招财的猫咪,在北京拥有的第一个属于自己的家。他们拒绝光亮的、琐碎的装饰,希望家是简约、有质感、有柔和光线和慵懒氛围。更重要的是,这个家是一个充分把猫咪作为家庭成员考虑的,很多的设计需求都是从猫咪生活角度出发。

After getting the list of design requirements of the owners, a young couple, I roughly made the outline of their home: The owners of the “family of four” are male and female masters from the northernmost and southernmost parts of China, as well as two cats named Li Fugui and Qiu Zhaocai, respectively, which is the first home they own in Beijing. They refuse the light and trivial decoration, hoping that the home is simple, textured, and can produce soft light and lazy atmosphere. What’s more, because the family takes cats as their family members, many design needs are from the perspective of cat life.

▼简洁并且适合猫生活的家,simple design which is friendly to cats ©方立明

很多人会担心宠物家庭的日常是毛絮满屋的拆家现场。但其实,只要足够用心,设计可以帮助解决很大一部分问题。 铲屎官们也能拥有断舍离般的极致简洁之家。于是,关于这个家,有几个设计的关键词:

– 直线:去除一切繁琐与浮夸的装饰,尽可能地将复杂性统一进各种直线的线条中,用直线构筑简约清爽的空间基调。
– 消隐:将原本很多有形的、纯功能性的东西消隐在空间中。比如将射灯、空调出风口消隐于顶部的线条中;将电视机消隐于柜体中;将立面与顶面的交界线消隐掉,等等。消隐是为了更好地聚焦。
– 宠物友好:这是年轻一代任性又细腻的精神需求,宠物在家中不仅仅只需要个窝和食盆。它们不是家的附属,而是一起生活的家庭成员。宠物友好也不仅仅是做一个玩具装置,更多的是需要考虑到宠物和主人日常相处的各种场景。比如将猫咪们的猫粮、猫砂、零食、玩具都做了独立收纳、为避免猫咪钻进隐蔽的缝隙而取消掉很多空间死角等。

Many people worry that the house with pets is the scene of house demolition full of pets’ hair. In fact, design can solve a lot of problems in this area as long as it is attentive enough, so that the catkeepers can also have the ultimate simplicity like separation.

– Straight line: All the fussy and pompous decorations were abandoned. Try to integrate the complexity into various straight lines as much as possible, which can build a simple and clean space keynote.
– Hiding: Some tangible and functional things are hidden in space. For example, the spotlight and air conditioner outlet are hidden in the lines on the top; the television is hidden in the cabinet; the junction line between the facade and the top is hidden, etc. Hiding is for better focus.
– Pet friendly: It is the willful and delicate spiritual needs of the young generation. Pets don’t only need a nest and a food basin at home, because they are not affiliated with the family, but family members living with human beings. Pet friendly is not only to make a toy device for them, but also to take into account the various scenes in which pets and their owners get along daily. For example, the cat’s food, litter, snacks and toys are all stored independently, and many space blind corners are cancelled to avoid the cat from getting into the hidden gaps.

▼宠物空间设计草图,design sketch of the space for cats

户型没有硬伤,相对开阔通透,所以没有对大的空间格局进行调整。只是根据业主的生活需求重置了空间功能、优化了格局细节。

1. 将利用率低的客卫改为衣帽间兼洗衣房。
2. 打掉衣帽间的墙体,用整面墙的储物柜代替。
3. 将利用率低的客房改为书房兼客房。
4. 借用次卧面积,扩充了卫生间,做了三分离式。
5. 打掉储物间,合并为半开放式厨房。
6. 拆掉一部分客厅墙体,延伸了中轴动线。
7. 用猫咪乐园装置代替空间分隔。

There is no obvious mistake in the house type, so there is no large-scale adjustment of the spatial pattern. According to the living needs of the owners, the spatial functions are reset and the details of the pattern are optimized.

1. The guest bathroom with low utilization rate have been changed into cloakroom and laundry room.
2. The wall of the cloakroom has been removed and replaced by the lockers of the whole wall.
3. The guest room with low utilization rate were changed into study and guest room.
4. The second bedroom area is used to expand the toilet, and the three separation type is made.
5. Remove the storage room and merge it into a semi open kitchen.
6. Remove part of the living room wall and extend the central axis moving line.
7. Use cat Park devices instead of space separation.

▼改造后的平面,plan after renovation

 

玄关
Vestibule

此户型没有独立玄关空间,我将入户处右侧的墙体打掉,取而代之的是一组隐藏的收纳柜。不仅节省了一面墙的面积,也形成了一个“超级收纳空间”。玄关处的日常需求都涵盖其中:下部有至少容纳30双鞋的鞋柜、隐藏的全身镜、外套包包的专属收纳空间、随手放置钥匙小物的嵌入式收纳格……为了加强中轴动线的纵深感,在走廊尽头贴了一幅让视线延续的壁画纸。而顶面上,将中央空调出风口、射灯都统一在一条简约的“黑线”之中。强化纵深空间的形式感。

There is no independent vestibule for this house type. I demolished the wall on the right side of the entrance and replaced it with a set of hidden storage cabinets. In order to enhance the depth sense of the axis generatrix, a mural paper was pasted at the end of the corridor to continue the line of sight. The air outlet and spotlight of the central air conditioner on the top are all designed in a simple “black line”. The sense of form in deep space is strengthened.

▼玄关,灯具隐藏在天花的黑线中,vestibule, lights hidden in the black line on the ceiling ©方立明

而通往衣帽间的门便隐藏在这面柜体里,不但满足了视觉洁癖,也化零为整地统筹了功能,绝不浪费一丁点空间。

The door to the cloakroom is hidden in this cabinet, which not only meets the visual cleanliness, but also integrates the functions of the whole ground. Never waste a little space.

▼从玄关看向客厅,衣帽间隐藏在柜体里,view to the living room from the vestibule, cloakroom hidden behind the cabinet ©方立明

 

衣帽间
Cloakroom

将利用率极低的客卫改造成业主想要的衣帽间。并且利用了卫生间管道,将洗衣房也合并在了一起。洗衣、烘干、熨烫、收纳,一步搞定,让家务劳动变得轻松有序。

The low utilization of guest room has been transformed into the cloakroom that the owners want. And the toilet pipes combine the laundry and the cloakroom. Laundry, drying, ironing and storage are completed in one space, which makes housework easy and orderly.

▼衣帽间,cloakroom ©方立明

 

客厅
Living room

黑白基调加硬朗直线条的客厅,用地板的暖木色、壁炉中跳动的火,和生机盎然的绿意来柔化空间,要极简也要生动。

The living room with the combination of black-and-white tone and strong straight lines softens the space with the warm wood color of the floor, the beating fire in the fireplace, and the green sense of vitality. The living room should be simple and vivid.

▼客厅,living room ©方立明

电视机这种工业存在既是家庭必须品,但同时也会破坏空间的立面美感。于是我将嵌入式的柜体整个刷成黑色,这样电视机便消隐在黑色块中了。打开电视和壁炉便是活色生香热腾腾的生活,关掉之后一秒满足视觉审美强迫症。空间气质随意切换。最右侧凸出的柜体里隐藏了一台划船机。在空间尽头运动可以不妨碍其他家庭成员活动,还能边运动边看电视。

TV is necessary for family, but it destroys the facade aesthetic feeling of space. So I painted the embedded cabinet black, so the TV disappeared in the black block. When you turn on the TV and fireplace, you will have a vivid life. When you turn off the TV and fireplace, the design can satisfy the visual aesthetic obsession, which makes the space temperament switch freely.

▼电视消隐在黑色色块中,TV hidden in the black block ©方立明

在沙发后面的墙上贴了水泥壁纸。既能用些许粗砺感来调和规整的空间基调,又不会像真实水泥墙一样冰冷。“可以深深陷进去”的沙发是业主特别提到的,这款细腻贵气的直线条丝绒沙发,既能满足慵懒感,又不会因此变得邋遢。

Paste the cement wallpaper on the wall behind the sofa, which can adjust the regular space tone with a little rough feeling, and is not as cold as the real cement wall.

▼绿色沙发带来温馨的感觉,green sofa provides a warm feeling ©方立明

▼沙发后贴有水泥壁纸,cement wallpaper is used behind the sofa ©方立明

当窝在沙发上看书,光线透过高大的绿植洒下来,像是在大自然之中。用黑色百叶窗取代窗帘,强化了线条感,也更适合上蹿下跳的猫孩子们。不同于这个家中绝大部分隐藏的光源,这个区域用了更有存在感的轨道射灯,强调光线的角度和变化。

When reading on the sofa, the light is sprinkled through the tall green plants, which makes people feel like they are in nature. Replacing curtains with black blinds not only enhances the sense of line, but also suits cats who like to jump around. Unlike most of the hidden light sources in this home, this area uses a more existential track spotlight, which can emphasize the angle and change of light.

▼植物给空间带来自然感,plants bring nature into the space ©方立明

▼空间中的光影,light and shadow in the space ©方立明

 

餐厅
Dining room

餐厅和厨房之间用两扇长虹玻璃分隔,让光线柔和通透。餐厅和次卧之间的分隔,是这个家中最大亮点——李富贵和丘招财两位小朋友的专属乐园,由于我也养猫,设计这个玩具装置时仔细研究了猫咪们的运动特点,设置了内部活动路径。

The dining room and kitchen are separated by two pieces of Changhong glass to make the light soft and transparent. The separation between the restaurant and the second bedroom is the most important highlight of the family – the exclusive paradise for Li Fugui and Qiu Zhaocai. I also have cats, so when designing this toy device, I carefully studied the movement characteristics of cats and set the internal activity path.

▼餐厅,通过滑动的玻璃门与厨房分隔,dining room, defined by sliding glass doors from the kitchen ©方立明

左侧的柜子里都是猫咪们的各种周边,集中收纳更方便。需要说明的是,这个装置仅为猫咪们玩耍的空间,不会关在里面。毕竟,钻到主人被窝里睡才是猫咪生活的正确打开方式。除了吃饭,业主也会在餐桌上办公,所以大大的桌面和上方的led灯,随时切换空间功能。

There are all kinds of souvenirs for cats in the cabinet on the left, which makes it more convenient to store them in a centralized way. It should be noted that this device is the space for cats to play, and they will not be locked in it.

▼猫的玩耍空间,play space for cats ©方立明

客厅、餐厅、厨房形成一个大的通透空间,光线和风可以在家里贯穿。

The living room, dining room and kitchen form a large transparent space, which allows light and wind to run through the home.

▼走廊,空间通透,corridor in a transparent space ©方立明

 

厨房
Kitchen

纯白色的厨房空间,把所有的灶具厨具电器都统一成白色,找到所有的白色产品也是花了很多心思。依旧是灯光隐藏在黑色的线条里,见光不见灯。

All white kitchen space. All the cooking utensils and appliances are designed to be white. The light is still hidden in the black line, so the lantern can’t be seen.

▼纯白的厨房,kitchen in white palette ©方立明

 

主卧
Main bedroom

业主习惯了矮床,希望能够降低床的高度,同时也要考虑到俩猫孩子平时也睡卧室,方便打扫,不留卫生死角也是刚需。地台的方式不但可以降低床的高度,而且作为床的延伸,地台如同一个大的床头柜,可以放各种东西。梳妆台做成了镜柜的形式,掀开就是镜子和收纳柜,盖上也能偶尔当书桌。大部分的衣物会收纳在衣帽间,所以卧室衣物收纳要求不高。

Owners are accustomed to using low bed, hoping to reduce the height of the bed, and the cats usually sleep in the bedroom, so the design of the room should meet the requirements of convenient cleaning, without leaving a blind corner. The design of the platform can not only reduce the height of the bed, but also as an extension of the bed, the platform is like a large bedside table, which can store various items. The dresser table is designed as a mirror cabinet. When it is opened, it is a mirror and a storage cabinet. When it is covered, it can also be used as a desk occasionally. Most of the clothes are stored in the cloakroom, so it is not critical to the requirements for the storage of the clothes in the bedroom.

▼设置地台的主卧,main bedroom with platform ©方立明

▼地台形成床头柜和储物空间,另一侧为梳妆台和衣柜,platform creates bedside table and storage spaces, dresser table and cabinet on the opposite side ©方立明

 

次卧
Second bedroom

次卧由于出让了部分面积给卫生间,所以设计得更加紧凑。靠近窗边的位置做一组收纳柜,使床和窗户拉开距离,柜子同时起到床头柜的作用。灯光依旧隐藏在黑色线条里。站在主卧门口看向次卧,由于猫咪乐园采用了玻璃材质,既方便观察打扫、也起到了柔性的空间隔断的作用,让阳光尽可能多地进入房间。

As a result of giving up part of the space for the toilet, the design of the second bedroom is more compact. A set of storage cabinets is placed close to the window to make the distance between the bed and the window. The cabinets can also be used as bedside cupboards. The light is still hidden in the black lines. Stand at the door of the main bedroom and look to the second bedroom. The cat paradise is made of glass, so it is convenient to observe and clean, and also plays a role of flexible space partition, which allows sunlight to enter the room as much as possible.

▼次卧,second bedroom ©方立明

 

书房
Study

将利用率低的客房改成了业主夫妻更需要的书房:经常在家办公,开阔的书桌可以放置两台大显示器。北向窗户的光线也不会刺眼。在这个家的立面和顶面的交接线位置,我都做了一个弧形的处理,消隐柔化了边际线,增加了空间的视觉高度。由于双方父母或许会一起来北京过年,这个家的极致人数是6人。所以书房里做了隐藏的柜床。满足偶尔的生活需求,也不会浪费日常的生活空间。

This low utilization guest room has been changed into a study that the owners need more: they often work at home, and their desk can hold two large monitors. The light from the north to the window is not dazzling either. At the junction of the facade and the top surface of the house, I made an arc design, which softened the marginal line and increased the visual height of the space. The owner’s parents may come to Beijing for the new year. The maximum number of people in this family is 6. Therefore, a hidden cabinet bed is made in the study, which can not only meet the occasional needs of life, but also do not waste the daily living space.

▼书房,study ©方立明

▼隐藏在墙里的柜床节省空间,bed hidden in the wall saves the space ©方立明

 

卫生间
Toilet

为了方便同时使用,卫生间做了三分离式处理,淋浴间和盥洗台之间用磨砂玻璃分隔。盥洗台依旧延续黑白的色彩基调。淋浴间整体使用水磨石砖,内侧做了璧龛,方便放置沐浴用品和换洗衣物。独立的马桶间,壁挂式马桶上方做了储物柜。

For the convenience of simultaneous use, the toilet is designed as a three separate space, and the shower room and washstand are separated by frosted glass. The whole shower room is decorated with terrazzo bricks. The inner side is equipped with the niche, which is convenient for the owner to place bath products and change clothes. A separate toilet room. The locker is installed above the wall mounted toilet.

▼分离式卫生间,toilet with separated parts ©方立明

项目名称:直线、消隐与猫咪乐园
设计方:独立室内设计师 张冬月
联系邮箱:930550850@qq.com
完成年份:完成于2019年10月

主创: 张冬月
项目地址:北京市昌平区
建筑面积:119
摄影版权:方立明
合作方:孙生根
客户:李岩与丘婕
全屋衣柜储物柜:斯曼家居
橱柜:我乐厨柜 亚克力+pet高分子聚合贴膜。|
地板:木元素三层实木地板规格2200*260mm
灯:克雷嘉灯具 全屋灯光3000k的暖白光源。
漆:芬琳漆
壁纸:wallvision的壁画壁纸和水泥漆壁纸

More: Dongyue Zhang on gooood

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment