Starry Street Wuhou, Chengdu, China by CLOU

Futuristic urban life in three body Chengdu

Project Specs

Design:
Location:

来自 CLOU 对gooood的分享。更多关于他们:CLOU on gooood
Appreciation towards CLOU for providing the following description:

在2020年末完工投入运营的柯路建筑新作——成都武侯星悦荟Starry Street创造出了一个让居住空间、邻里社交空间、以及商业办公空间平衡交织的三体社区。

Completed and started operating at the end of 2020, Starry Street Wuhou in Chengdu designed by CLOU architects offers a symbiotic three body spatial system that connects living, retail and social spaces in the community.

▼项目概览
overall view of the project ©存在建筑

 

三体自循环
Three Body Spatial System

龙湖武侯星悦荟STARRY STREET位于成都市西南部的武侯区,紧邻武侯大道主路,地铁3号线与9号线交汇于此,是继太古里之后的第二个拥有双地铁交汇的商业街区项目,可辐射整个武侯新城区居住人群及产业。柯路在设计该项目时旨在创造出可以兼容居住空间、邻里社交空间、以及商业空间的“三体成都”空间系统。

Starry Street is located in the newly planned Wuhou District of south-west Chengdu. It’s adjacent to the intersection of two main roads as well as that of two new metro lines in which connect residents of the area directly with the office and industrial park. CLOU’s design aims to connect the living, retail, and social spaces into a symbiotic ‘three-body spatial system’.

▼项目鸟瞰
aerial view of the project ©存在建筑

▼顶视图,立体的街区
top view of the project with three dimensional blocks ©存在建筑

平衡交织、垂直向上,整个项目从低至高分割为三层,分别为商业空间、社交空间、及居住空间。1-2层设计为商业空间,活力及吸引力十足,可充分实现运营价值。高层设计为住宅,凭窗临街、空气流通、风光上好。

The entire project is divided into three levels, interweaved with each other from bottom to top, including retail, social and living space. Retail space located on floor 1-2 ground plane is vibrant and appealing enough to fully utilize operational value. The upper level is residential area with windows facing streets and open views.

▼社交空间 – 邻里
social space – neighborhood ©CLOU

▼三层空间
space divided in three layers ©存在建筑

▼塔楼之间的社交空间
social space in between the towers ©存在建筑

 

居住、社交、商业
Residential, Social, Retail Space

因为武侯星悦荟包含了商业、冠寓、SOHO等多种业态,在此基础上,柯路也试图通过设计解决综合类项目业态相互影响干扰的挑战,比如:如何避免高密度住宅塔楼对商业空间的压迫;如何处理商业对住宅的声光干扰;如何平衡六栋塔楼对公共空间的挤压?从而能趋于形成一个社区与商业互惠互利、共同成长的“自循环”空间系统。

The project consists of multiple programs such as retail, residential, and SOHO apartments. With such a program mix, CLOU confronts design challenges such as how to avoid the dark and canyon-like retail street problem amongst high towers, how to deal with the sound and light interference from the retail sector to the residential part, and how to balance the squeeze of six towers towards public space? Thus, the final design solution can form a self-circulated space system of mutual benefit and common growth between community and business.

▼入口空间
entrance space ©存在建筑

▼多层公共空间
multi-layered public spaces ©存在建筑

青年公寓、室外篮球场、都市农场、绿色实验室、快闪店、景观台阶等室外氛围较强的空间亮点贯穿于整个项目的南北两区之间,营造出多层次的公共空间,为居住于此人群的健康运动、自然融入、生活方式拓展及探索、情感社交等多元需求提供了解决方案,吸引人群汇聚。

The south and north area of the project feature SOHO apartments, outdoor basketball court, urban farm, pop-up stores, and landscaped steps. The multi-layered public space provides the local residents with solutions for their need for a healthy lifestyle and social interaction as well as the appreciation of outdoor nature.

▼底层商业街
commercial street on the ground floor ©存在建筑

▼透过圆洞可以看到上方建筑
upper buildings could be viewed through the circular opening ©存在建筑

 

市井未来
Futuristic Urban Life

沿街的北入口以景观台阶、大雨棚和中空玻璃的宴会中心引人入内,在入口处打破室外台阶的空间界定,延伸了雨棚和两侧建筑的体量。进入住宅体量围合出的庭院中,市井的街区生活被向上的垂直动线串联了起来。容纳了超市、餐饮等业态的下沉广场透过圆形的中庭与第二首层的电影院、舞台、快闪活动平台遥相呼应。从邻里屋面的高层俯视,便是当下成都的都市生活图鉴。

The north entrance along the street draws people in with landscaped steps, rain sheds and hollow glass banquet centers. CLOU breaks the spatial definition of the outdoor steps at the entrance, extending the size of the rain shed and the buildings on both sides. Entering the courtyard surrounded by the residential towers, the community urban life is connected by the upward vertical circulation. The sunken plaza accommodating supermarkets and restaurants, resonates through the round atrium with the second floor’s programs such as cinema, live performance stage, and pop-up event place.

▼建筑体量围合的庭院
courtyard enclosed by architectural blocks ©存在建筑

▼垂直动线
vertical circulation ©存在建筑

▼悬挑下的空间
space under the cantilever ©存在建筑

南部街区置入了以创造互动、自我提升和幸福感为主题的业态,包括健身房、户外篮球场、瑜伽、都市农场等。向北延伸的区域,设计上放置了更加生活方式、以庆典、艺术和具有未来感为主题的空间,包括电影院、KTV、酒吧餐饮街及聚会活动中心等。

The southern block includes programs such as gym, outdoor basketball, yoga, and urban farms, which stimulate more interactions, self-improvements, and happiness through physical activities. The area that extends to the north block features celebratory, artsy, and futuristic program types such as IMAX cinema, karaoke bars, restaurants, and event gathering space.

▼丰富的活动空间
various activity spaces ©存在建筑

▼不同空间的视觉连接
visual connections between different layers ©存在建筑

▼一层平面图
first floor plan ©CLOU

▼二层平面图
second floor plan ©CLOU

▼三层平面图
third floor plan ©CLOU

▼标准层平面图
typical floor plan ©CLOU

项目名称:龙湖武侯星悦荟
类别:商业、冠寓、SOHO
项目地址:成都武侯区
总建筑面积:108,940 平方米
状态:2020年12月完工
建筑设计:柯路建筑 CLOU architects
设计团队:Jan Clostermann,张志,李琳,Sebastian Loaiza,Christopher Biggin, Alessandra Sebastiani,
钟亚迪,赵晶爽,蔺明瀚,王雅熙,丁乔,Myung Lee,Valentina Kholoshenko

施工图设计:四川洲宇华洲建筑设计
景观设计:Laboratory D+H
幕墙顾问:北京标高时代工程咨询
灯光顾问:黎欧思照明(上海)有限公司
建筑摄影:存在建筑

Project Name: Starry Street Wuhou
Type: Residential, Commercial, SOHO
Location: Wuhou, Chengdu
Construction Area: 108,940 sqm
Status: Completion in 2020
Architecture Design: CLOU architects
Design Team: Jan Clostermann, Zhi Zhang, Lin Li, Sebastian Loaiza, Christopher Biggin, Alessandra Sebastiani,
Yadi Zhong, Kyra Zhao, Tom Lin, Yaxi Wang, Qiao Ding, Myung Lee, Valentina Kholoshenko
Landscape Design: Lab D+H
Construction Drawings: Zhouyu Huazhou
Façade Consultant: BJetimes
Lighting Consultant: LEOX
Photography: Arch-Exist

More:  CLOU,更多关于他们:CLOU on gooood

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment