Sleeping lab B&B, Shanghai, China by Atelier d’More

Fairy tale world for adults

Project Specs

Location:
Category:

感谢 多么工作室 予gooood分享以下内容。更多关于他们,请至:Atelier d’More on gooood
Appreciation towards Atelier d’More for providing the following description:

项目位于上海浦东迪士尼附近的一个村庄内,是睡眠研究所民宿的迪士尼店。业主委托多么工作室将一栋农村民宅改造成一个拥有10间客房的精品民宿。

The project is located in a village near Disney in Pudong, Shanghai, it is a branch of the Sleeping Lab B&B. The client commissioned Atelier d’More to transform a rural residential house into a boutique B&B with 10 rooms

▼室内空间概览,view of the interior space ©林山

我们认为每个来迪士尼的成年人心中都有一个童话梦,因此我们意图打造一个成年人的童话空间,温暖、纯粹、不同于外面的世界、可以让人暂时忘记自己身处何方,这也许就是成年人的童话世界。整个项目为三层建筑加两间平房和一个大院子构成,总建筑面积450㎡,原本作为民宅居住使用,一层为客厅厨房和一间卧室,二三层均为四室一厅两卫房型。我们改造时保留了一楼的原有布局,将二三层改为九间拥有独立卫生间的客房。

We believe that there is a fairy tale dream in the heart of every adult coming to Disney, so we intend to create a fairy tale space for adults, warm, pure, different from the outside world, so that people can temporarily forget where they are, which may be the fairy tale world for adults. The project consists of a three-storey building with two bungalows and a large courtyard, with a total construction area of 450㎡, which was originally used as residential buildings. The first floor is the living room, kitchen and one bedroom, each of the second and third floor has four rooms, one hall and two bathrooms. We retained the original layout of the first floor and converted the second and third floors into nine guest rooms with private bathrooms.

▼成年人的童话空间,fairy tale world for adults ©林山

民宿一层为接待大厅,设计初期我们先让施工对现场进行拆旧,来恢复空间原始的面貌。当拆掉原本的石膏板吊顶露出建筑本身混凝土楼板的那一刻,我们确定顶部已不需要再做过多装饰了。裸露的清水混凝土顶棚和温暖的木质家具呈现出的是温和质朴的原始气息。入口的欢迎鞋架、休息区的展示架子以及餐区的吧台,挑选了半透的材质,当光线穿透过其间,空间随之变得更加轻盈。在鞋架和展示架上,设计师精心设计了组装节点,从画图、打板、生产,直到亲手组装,在帮助业主减少成本的同时也完成了一次有趣的设计实践。

The first floor of the B&B is a reception hall. In the early stage of this project, we asked the construction team to demolish the decoration of the house to restore the original appearance of the space. The moment the original plasterboard ceiling was removed and the concrete floor of the building itself revealed, we decided that the top didn’t need any more decoration. The exposed concrete ceiling and warm wooden furniture give a mild, rustic and original flavor. The welcoming shoe rack at the entrance, the display shelf in the lounge area and the bar in the dining area are selected in a semi-permeable material, and the space becomes lighter as light passes through them. The assembly nodes for the shoe rack and display rack are designed and customized by the designer who is involved in everything from drawing to assembling, which not only helped the owner to reduce the cost, but also completed an interesting design practice.

▼入口换鞋区,shoe changing area ©林山

▼接待大厅,reception lobby ©林山

▼休闲娱乐区,recreation area ©林山

▼服务台,reception ©林山

▼休息区,sitting area ©林山

▼置物架细部,details of the shelves ©林山

二层和三层为客房区,我们针对不同的房间做了不同的设计,打破常规的格局。或是在空间里建造高低错落的体块,或是弯曲的顶面,或是坡顶,一方面是用于遮蔽水电经过的管线,同时也是为了将建筑感注入室内,把每个房间营造成一个小世界。每当进入不同的房间就好像进入不同的童话故事里,而故事的主角将会是入住的每一位客人。

The second floor and the third floor are guest rooms. We made different designs for different rooms, break the normal layout. There are high and low blocks in one room, and curved ceiling in another room, it is made to shelter the pipes that water and electricity pass through. On the other hand, it is also designed to infuse the architectural sense into the interior, creating a small world in each room. Entering different rooms is like entering a different fairy tale, and the protagonist of the story will be each guest who stays.

▼三层带阳台的套房,suit room with balcony on the third floor ©林山

▼坡屋顶隐藏管线,sloping ceiling hiding the pipes ©林山

▼二层双卧室套房,suite with two bedrooms on the second floor ©林山

▼不同的房间营造不同的童话世界,different rooms creating different fairy tale world ©林山

本项目在降低造价的基础上,对材料使用、施工手法进行了深入的研究,完成了一次低成本的建造实践。比起雕栏玉砌,我们更渴望营造一个素颜质朴的空间,让人卸下防备感,自然地在空间内体验和感受。成年人的童话世界,褪去了浮华的装饰,留下的是质朴的本真。

On the basis of reducing the cost, this project carried out an in-depth study on the use of materials and construction methods, and completed a low-cost construction practice. We prefer to create a plain space rather than a palatial space, so that people can let go of their sense of defense and naturally experience and feel it in the space.

▼一层平面图,first floor plan ©多么工作室

▼二层平面图,second floor plan ©多么工作室

▼三层平面图,third floor plan ©多么工作室

项目名称:睡眠研究所民宿,上海
设计方:多么工作室
公司网站:www.d-more.cn
联系邮箱:dmore@foxmail.com
项目设计&完成年份:建成时间2020年4月
主创及设计团队:王维、盛乐
项目地址:上海,中国
建筑面积:450㎡
摄影版权:林山
客户:睡眠研究所民宿
主要使用材料:多层板,聚碳酸酯板,灰泥,乳胶漆,混凝土

Project Name: Sleeping lab B&B, Shanghai
Design: Atelier d’More
Website: www.d-more.cn
Contact e-mail: dmore@foxmail.com
Design & Completion Year: APR 2020
Leader Designer & Team: Wei Wang, Le Sheng
Project Location: Shanghai, China
Gross Built Area: 450㎡
Photo Credits: Linshan Film
Clients: Sleeping lab
Materials: plywood, polycarbonate sheet, plaster, latex paint, concrete

More: Atelier d’MoreAtelier d’More on gooood

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment