Sky Cave by IKAWAYA Architects

Three types of space with three courtyard gardens

Project Specs

Location:
Tags:

感谢 IKAWAYA Architects 予 gooood 分享以下内容。更多关于:IKAWAYA Architects on gooood
Appreciation towards IKAWAYA Architects for providing the following description: 

该项目所在的场地位于东京目黑区的火车站附近,东侧设有高架铁路,西侧坐落着一栋相邻的建筑。场地北侧的道路对面是一片森林,仅从车站附近可以看到。森林的另一端是涉谷区,再往前是新宿。

Welcoming calmness, comfort and light to the north garden in front of the railway station in central Tokyo. The site is adjacent to a railway station in Meguro ward, Tokyo. There is an elevated railway to the east and a neighboring building to the west of the site. To the north, across from the front road of the site, there is a forest, which you merely see around stations. Beyond the forest, you would see the city of Shibuya and further to Shinjuku.

▼建筑外观,exterior view © Akinobu Kawabe

这栋双户住宅的底层是一间诊所,两户家庭分别位于上方的两个楼层――设计团队希望为此设计三种不同风格的庭院空间。

The two-family house has a clinic on the ground floor and two floors above for each family. We decided to plan three gardens of different characters.

▼一层平面图,1F plan © IKAWAYA Architects

在进入一层诊所的大门后,来访者将首先置身于一个以板石铺设、种有落叶乔木的庭院。树冠将周围的环境巧妙地遮挡起来,让人在抬头时只能看见晴朗的天空。这座庭院为客人营造了一种轻松的氛围,使其免于在就诊前感到压力。

Entering the gate to the clinic on the ground floor, a garden of deciduous trees and stone pavings welcomes the visitor. As you look up, all you would see is the clear sky as the deciduous trees cleverly hides the neighboring elements. You would feel as if you are visiting a single-story building. This garden provides a relaxing atmosphere to the visitor instead of giving a sense of intimidation.

▼首层诊所庭院,courtyard of the clinic on the ground floor © Akinobu Kawabe

▼入口,entrance © Akinobu Kawabe

▼诊所等待区,clinic waiting area © Akinobu Kawabe

二层的居住空间是为业主的祖母而准备的。为了阻隔火车的噪音和来自附近建筑的视线,住宅空间朝向被6米高墙围绕的南侧庭院。这些墙体的外侧以油漆或木板装饰,可以起到反射和分散噪音的作用,从而实现一定程度上的静谧性。

The second floor is a residential space for their grandmother. In order to block noise of trains and views from the neighboring buildings, the residential space was planned to face the courtyard garden to the south which is surrounded by 6m high walls. The exterior wall of the courtyard wall is finished roughly with paint or wood planks which the noise diffuses as it reflects off the wall, achieving a certain level of quietness.

▼二层庭院,courtyard garden on the second floor © Akinobu Kawabe

▼二层起居室,living room on the second floor © Akinobu Kawabe

▼从室内望向庭院,view to the garden from the internal rooms © Akinobu Kawabe

三层的居住空间供年轻的家庭使用。考虑到场地北面是一片森林,且能够眺望到远处涩谷和新宿的景象,立面上设置了一面宽阔的窗户和面向森林的露台。同时,为了阻隔噪音和来自周围的视线,露台采用了隔墙和纵深的屋檐,形成一个围合的空间。相反,如果采用向外加长屋檐和修筑新墙的做法,会对附近的森林造成阻碍和影响。

为了让阳光能够直接照进森林,设计团队将屋顶打造成了一个拱形的空间,使住宅内部呈现出一种类似于洞穴的氛围――它将居住者包围起来,给人以安全的感觉。从技术角度来看,圆角造型扩大了朝向天空的视野,进一步降低了建筑给前方道路带来的压迫感。

▼三层居住空间,living area on the third floor © Akinobu Kawabe

▼拱形的空间使住宅内部呈现出一种类似于洞穴的氛围 © Akinobu Kawabe
by introducing a filleted shape, the building’s interior became a cave-like space

The third floor is mainly used by the young family. With a forest that spreads to the north and a view of Shibuya and Shinjuku far out beyond, we planned a wide opening and a terrace that faces the forest. However, we were required to enclose the terrace with partition walls and a deep eave in order to block the noise of trains and views from neighboring buildings. On the other hand, by extending the eave and erecting a wall, we would ourselves cast a shadow to the forest.

To enable natural sunlight to reach the forest, we filleted the edges of the building. As a result, the building’s interior became a cave-like space, which embraces you and fills the space with a sense of security. Technically, the filleted shape raises the visible sky ratio, which reduces the sense of intimidation of the building when looked above from the front road.

▼三层客厅、厨房和餐厅,LDK on the third floor © Akinobu Kawabe

▼露台细部,terrace detailed view © Akinobu Kawabe

▼和室,Japanese room © Akinobu Kawabe

▼住宅夜景,night view of the building © Akinobu Kawabe

▼场地阴影分析,site plan – shadow map © IKAWAYA Architects

▼二层平面图,2F plan © IKAWAYA Architects

▼三层平面图,3F plan © IKAWAYA Architects

Name : Sky Cave
location : Tokyo , Japan
program : house & clinic
architect : IKAWAYA Architects
project team : Atsushi Ikawa , Jin Kitazawa , Yuki Imada
structural engineer : yAt Structural Design Office
mechanical engineers : Zo Consulting Engineers
garden design &construction : SOLSO
construction : EIKO CONSTRUCTION
site area:310sqm
floor area: 452sqm
completion: May2020
photography: Akinobu Kawabe

More: IKAWAYA Architects。更多关于:IKAWAYA Architects on gooood

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment