Silk Worm Sanctuary by LAMZ Arquitectura

Using diagonal solution to create spatial tension

Project Specs

Location:

感谢 LAMZ Arquitectura 予gooood分享以下内容。更多关于他们: LAMZ Arquitectura on gooood
Appreciation towards LAMZ Arquitectura for providing the following description:

项目坐落于墨西哥瓦哈卡州,旨在巩固San Pedro Cajonos镇在Sierra Norte地区丝绸产业中的地位,促进该地区的蚕丝生产。由于项目场地位于山坡之上,地形崎岖,设计的首要任务即选定合适的建筑形式与体量构成以保证建筑物的稳定,同时通过室外平台为建筑创造出两种可供选择的交通流线,平台布局丰富多样,有的与建筑主体垂直,有的则与建筑成对角线状。

The project emerges based on the necessity to consolidate the community of San Pedro Cajonos with a higher silk production within the Sierra Norte in the state of Oaxaca. Due to the topography in the region, the project consisted of finding the correct form to settle and emerge each volume and create a pathway for two options: the perpendicular or diagonal angles within the platforms.

▼项目与周边环境鸟瞰,aerial view of the project and surrounding environment © Onnis Luque

▼建筑鸟瞰,aerial view of the project © Onnis Luque

▼项目航拍顶视图,aerial top view of the project © Onnis Luque

平台的设计旨在保护场地现有的树木与周围的自然景观,不同高差的平台形成一系列斜坡,将人们自然引导至不同的楼层位置,引发人们探索的好奇心。室内外空间之间的关联是每个平台交接处的关键,通过营造恰当的过渡空间,形成景观节点,为建筑的每个空间都赋予不同的特征与氛围。

The purpose of the platforms is to respect the pre-existing trees and natural landscape and generate a series of ramps that have an adequate slope to disperse you from one place to another. Between each platform, we searched for the correlation of interior-exterior, marking the landscape and searching for an adequate transition between each space, whose characteristics and temperature vary between one another.

▼依山而建的建筑体量,The volume of the building blends with the terrain © Onnis Luque

▼恰当的过渡空间形成景观节点,Proper transition spaces form landscape nodes © Onnis Luque

▼建筑结构宛如飘浮于山体之上,the structure floating above the mountain © Onnis Luque

利用对角线的几何原则,不仅使建筑形态更加贴合山体,同时在场地上生成了一个由三角形组成的网格系统,这种网格可以根据每个空间的功能与尺度拉伸或收缩,从而在设计中产生了一系列外部边缘空间,也在不同的建筑体量内部营造出空间张力。

The diagonal solution on the slope gave us an interesting functional criteria, generating a triangular grid over the site, one that could either stretch or shrink in the virtue of each function or space, thus originating a series of edges outside and within the design to create tension between each of the different bodies/volumes.

▼轴测分析图,axonometric drawing © LAMZ Arquitectura

项目的选材基于以下两个原则:第一、与建筑结构与空间功能相呼应,通过结构网络创造出广阔的室内外空间,利用光影效果营造出视觉上的透明度,使建筑体块之间自然衔接。第二、经久耐用,材料性能高,作为一个公共建筑,保持低成本的维护是非常重要的,因此,本项目中采用了混凝土作为主要建筑材料,随着时间的推移,老化后的混凝土肌理将使建筑与周边的自然环境融为一体。

The material selection has two important connotations on the project: the first responds directly to a structural function, creating a structural grid that covers wide spaces, generating a transparency with light transitions between the volumetric bodies. The second, is the search for a better behavior from the material through time, that being of a public building, maintaining a low cost maintenance is important, and as such the aging of the concrete will be able to generate an amalgam between the building and the context.

▼项目主入口通道,the main pedestrian access of the project © Onnis Luque

▼小路连接到直通屋顶平台的坡道,The path connects to a ramp that leads straight to the roof terrace © Onnis Luque

▼主入口立面,facade of the main entrance © Onnis Luque

▼项目主入口,main entrance of the project © Onnis Luque

一条砖砌的小路将来访者引导至正门,随后小路尽头转折连接到坡道,最终直通屋顶露台。错落的屋顶露台沐浴在自然阳光中,不同高度的屋顶与室外露台通过桥梁连接在一起,倾斜的屋顶与通道相结合,将掩映在树冠中的建筑变身成一个完美的观景台,在这里,游客们能够尽赏北塞拉山脉与周边的自然美景。

The pedestrian access, a brick pathway, guides you towards the main door and makes a turn at the end for another ramp, one that takes you to the roof terraces. Throughout the different platforms, the user always has natural light illuminating all of the spaces during the day. The different rooftops that are connected through bridges and inclined roofs with adequate slope make a passage through the canopy of the trees within and outside of the project, allowing the visitors to enjoy the great views of the Sierra Norte Mountain range and the surrounding landscape.

▼倾斜的屋顶自然形成室外坡道,the inclined roofs with adequate slope © Onnis Luque

▼不同高度的屋顶与室外露台通过桥梁连接在一起,The different rooftops that are connected through bridges © Onnis Luque

▼错落的屋顶露台沐浴在自然阳光中,the different platforms natural light illuminating all of the spaces during the day © Onnis Luque

▼室外楼梯细部,details of the outdoor staircase © Onnis Luque

建筑内部,主要展览空间中的交通流线流动而通畅,为肢体障碍人士与老年人的活动提供了方便。这里展出了一系列祖先使用的古老历史文物,同时也向人们科普了制作丝绸的最基础活动 —— 桑蚕的养殖,这同时也是最易被人们忽视的一个环节。

Inside, the interior circulations permit a fluent transit for the handicapped and elderly in reach of the main spaces that showcase historical artifacts used by ancestors while permitting the overlook of the initial activities of the silk worm cultivation process.

▼室内空间概览,overall of the interior space © Onnis Luque

▼混凝土材质营造出自然朴素的空间氛围,The concrete material creates a natural and simple atmosphere © Onnis Luque

▼大面积的开窗提供了极佳的自然采光与景观视野,Large window openings provide excellent views of the landscape and natural light © Onnis Luque

第二个建筑体量主要用于幼蚕与成熟蚕的养殖,该建筑单元共有两个楼层,每月可产出2万只以上的桑蚕。第三个建筑体量则用于最终产品的制造,从丝绸提取到服装编织,再到天然原色或是天然材料染色的成衣制品。

The second volume, which houses the young and mature silk worm rearing, distributed into two levels, has the capacity to hold up to more than 20,000 monthly. The third volume is where the final product are made, from the silk extraction to the woven garments, either in their natural color or dyed with natural materials.

▼展览空间,exhibition space © Onnis Luque

▼手工生产场景,Handmade production scene © Onnis Luque

▼成品展示空间,final product display area © Onnis Luque

“我们希望游客们可以以一种自由分散的形式进入建筑,因此,当他们踏入室内的那一刻就能感受到通透开放的室内氛围,这些高度不同的室内空间向着中央花园开放,而中央花园则将建筑的内部照亮。错落的屋顶为人们遮风挡雨,同时使室内的人们切身感受到宛如置身山中的户外氛围,将自然与人们的身心联系在一起,创造出和谐的平衡。”

“We always wanted the user or visitor to be received in a discrete way, so that as they proceeded further into the building, these wide spaces with various heights opened up to a central garden that illuminated the interiors, sheltering them all throughout the different levels, making them live the hillside without being outside, and creating an interconnected environment between nature and themselves.”

▼夜景,night view © Onnis Luque

▼总平面图,site plan © LAMZ Arquitectura

▼主要楼层平面图,main floor plan © LAMZ Arquitectura

▼-5.04,-3.54标高处平面图,plan of level -5.04, -3.54© LAMZ Arquitectura

▼地基平面,foundation footprint © LAMZ Arquitectura

▼立面图,elevations © LAMZ Arquitectura

▼剖面图,sections © LAMZ Arquitectura

Project Name: Silk Worm Sanctuary / Santuario del Gusano de Seda
Studio: LAMZ Arquitectura
Website: https://www.lamzarquitectura.com
E-mail: info@lamzarquitectura.com
Country: México
Year concluded: 2020
Area: 6383 ft²
Location: San Pedro Cajonos, Oaxaca, Mexico
Photography: Onnis Luque
Photography website: https://onnisluque.com/archivo/santuario-del-gusano-de-seda/
E-mail: onnis.luque.r@gmail.com
Design Team
Head Architect: Luis Alberto Martínez Zuñiga
Design team: Jehú Pinacho Reyes, Josué Pacheco Santiago, Eduardo García Pérez, Alejandro Santiago Méndez, Fernando Ruiz García, Christian Emilio Hernández Aquino, Eduardo Hernández Núñez, Nancy Gonzales Santos.
Client: Gobierno del Estado de Oaxaca
Structural Engineer: Ing. Juan Pablo Acevedo Pérez
Collaborations: (Manuel Salvador Copca, Yurik Kifuri, José Ángel Herrera)

More: LAMZ Arquitectura , 更多关于他们: LAMZ Arquitectura on gooood

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment