Silhouette Lens Lab By X ARCHITEKTEN

The minimalist architectural design.

Project Specs

Design Firm:
Location:

非常感谢 X ARCHITEKTEN 予gooood的分享。更多关于他们:ARCHITECTED on gooood.
 Appreciation towards X ARCHITEKTEN for providing the following description:

Silhouette镜片实验室位于奥地利林兹市,是一座集产品生产和物流仓储的工业建筑。设计师采用极简的设计手法,将这座规整的几何建筑,通过立面的独特设计,展现出活泼的一面。

Silhouette Lens Lab is a production and warehouse center which locates in Linz, Austria. With a minimalist architectural design, X Architects wants to express a vivid building among the surroundings.

▼建筑外貌,view of the architecture

该建筑北部与周围建筑水平相接,其立面圆形窗口如相机镜头般与周围环境产生有趣的对视,每一扇圆形窗口都可以旋动打开。朝南的立面贴着前方的建筑展现一个微微的弧度,半围合出一个开阔的前广场。南立面采用玻璃幕墙外部镶嵌穿孔板的形式。一排排均匀大小的圆孔立面,在周围建筑中格外出挑。这种看似简单的立面设计,不仅保证了南部的日间采光量,也保证了建筑内部的私密性,极其巧妙。日间工作的间隙,阳光穿过圆孔在室内映出整齐的斑点,更增愉悦的办公氛围。

The north facade is in paralleled with the adjacent buildings, and the openings, which were designed like lens, are facing to the other side. Each of the windows can be revolved to open. The south side reveals a curve which also creates a open space on the ground. The south facade is inserted with glass curtain wall and is cladded with a punched surface. Lines of circular holes on the facade characterized the building. This seemingly simple designed facade enables the natural light during the day as well as ensure the privacy of the offices. During the working days, the sun light goes through the holes and leaves a series of light spots, which organizes a joyful atmosphere.

▼北立面圆形窗口,the round openings on the north facade

▼北立面旋转窗口,the rotated window

▼南部穿孔立面,the south facade is cladded with a punched surface

▼立面细部,detail of the facade

   

▼南立面玻璃幕墙外覆盖混凝土穿孔墙,the punched wall is added on the glass curtain wall

▼建筑与周围衔接处,the connection with the surroundings

   

▼阳光穿透立面映射斑驳光影,the sun light goes through the faced and leaves the light spots

建筑周身采用全白色调,回应了周边的整体环境。夜间,室内灯光透过立面发出光芒,仿佛是日间的回应,让周围环境平静而温馨。

The building is emerged with simple white palette, that reflects to the surroundings. During the night, the lighting shines through the holes like fireflies flying thus makes the clam and peaceful environment.

▼夜色光景,building in the night

▼底层平面图,ground floor plan

▼二层平面图,the first floor plan

▼三层平面图,the second floor plan

▼剖面图,section

Location: Ellbogenstraße 24, 4021 Linz
Client: Silhouette International Schmied AG
Planning data:
Direct order: 2015
Start of construction: 2016
Completion: 2017
Usable area: 2.400m2
Construction: STB
Pictures: David Schreyer

Chinese & English text: gooood editor Lu Lu

More:  X ARCHITEKTEN,更多关于他们:ARCHITECTED on gooood.

Post a Comment