深湾街心公园,深圳 / 欧博设计

水与风的嬉戏场

项目标签

设计公司:
位置:
类型:
标签:

感谢来自 欧博设计 对gooood的分享。更多关于他们:AUBE on gooood
Appreciation towards AUBE for providing the following description:

深圳深湾街心公园项目位于深圳湾超级总部的城市公共绿色轴线上,红树湾项目西侧,占地1.16 公顷,于2019 年年末建成,是深圳湾超级总部片区建成的第一个公共空间。该公园项目是打造高密度业态间的缓冲带及润滑剂,满足了超总片区居民运动交流的需求,具有生态和城市活力的示范性。

Shenwan Street Park lies on the urban public green axis of Shenzhen Bay Super Headquarters Base and the west of the Mangrove Bay project. Built at the end of 2019, the Park on a land of 1.16 ha. is the first public space completed in the Headquarters Base. As a buffer and lubricant for high-density trade mix, the Park not only meets local residents’needs for sports and interactions, but also set up an example in urban ecology and vitality.

▼公园鸟瞰, bird’s eye view of the park ©曾天培

公园的活力来源于城市,它以健康为主题激活邻里社交,以雨水生态循环装置激发儿童对大自然的兴趣。公园是周边城市居民的生活外延,社区慢跑者的集结地;是自然语言在高密度都市核心区的表达。

The vitality of the Park is originated from the city. It invigorates social interactions of the neighborhood with the theme of health, and inspires children’s interest in nature with ecological installations of rainwater recycling. As an extension of urban life, it provides a popular venue for jogging in the neighborhood, and makes a statement of nature within a high-density urban setting.

▼海绵城市雨水循环系统, rainwater circulation system of sponge city ©AUBE

 

探索TOD 公共空间处理方式:打造完善的城市公共系统
A TOD-based public space solution: create a well-established urban public system

深圳深湾街心公园建立了完整的公共空间体系:多元的公共绿地空间+ 宜人的步行社区+ 完善的城市慢行系统,将所有消极空间、建筑灰空间均设置成口袋公园、街角公园,提供人性关怀。

The Park provides a well-established public space system that includes diverse public green spaces, pedestrian-friendly neighborhood and urban slow traffic system, transforming all the inactive spaces and grey building spaces into human-oriented pocket parks and street corner parks.

▼公园建立起了完整的公共空间体系,the park provides a well-established public space system ©曾天培

公园北侧地铁站广场,集成地铁口风雨连廊、出租上车落客、公交等候停泊、过街红灯等候、街角林荫遮阴、自行车停放等功能,满足行人交通穿越及换乘等候需求,实现了地铁换乘、站前集散、公交等候、步行过街等一体化完整而顺畅的城市步行系统。

On the north of the Park is a metro station square, which integrates functions like all-weather metro entrance, taxi pick-up/drop-off, temporary parking for public bus, waiting area for street- crossing pedestrians, tree shading at street corner, and bicycle parking etc.. All these measures help meet the pedestrians’needs for road-crossing and waiting for interchange, and realize an integrated and smooth urban pedestrian system for metro interchange, station front traffic distribution, bus waiting and road crossing etc.

▼北侧入口广场空间,north entrance square ©曾天培

 

能量的聚集与转换:风力雨水花园
Energy accumulation and conversion: a wind-powered rain park

深圳深湾街心公园以生态方法蓄水、净水,需要时将水加以利用,雨水蓄水池容积为283.5m3,雨水日径流可收集总量为665m3,收集的雨水可用于绿化浇灌和景观补水。海绵系统利用自然做功,实现了自然系统中雨水、风能、动能的循环利用。场地内别具一格的标识性风车,可将风能转化为动能,把湿地中蓄积的雨水抽到水渠桥,成为水景观的起点。10m 高的飞瀑下落,经层层台地的滞留、净化,形成叠瀑景观,最终重新回到湿地的水循环中,滋养浇灌湿地水景。

▼水渠桥水景鸟瞰,bird’s  eye view of aqueduct waterscape ©曾天培

With an eco-solution for water storage and purification, the Park can reuse water as necessary. The rainwater storage tank is 283.5m3 and the maximum daily run-off that can be harvested is 665m3. The harvested rainwater can be reused for greening irrigation and replenishment of water feature. The sponge system, capitalizing on natural power, realizes the recycling of rainwater, wind power and motion energy. An iconic windmill in the Park can convert the wind power into motion energy, and pump up rainwater harvested in the wetland into the aqueduct, the beginning of the waterscape. Water falls from a height of 10m, retained and purified by terraces, creating the cascading waterfalls before returning to the wetland for recycling and replenishing the waterscape in the wetland.

▼10m 高的飞瀑下落,形成叠瀑景观,water falls from a height of 10m, creating the cascading waterfalls ©曾天培

水渠桥跌瀑溅起的水花,是孩子们的最爱,他们尝试各种方式与它进行互动。水磨石圆形水景由工人师傅精心打磨,不留下一个锐角,避免儿童在玩水过程受到磕碰。

用来沉淀过滤水质的砾石水杉林湿地里,甚至出现了蝌蚪,也能听见蛙鸣声。天光云影,虫鸣蛙叫,这里一切的活力与生机,都将成为孩子们可贵的童年记忆。

▼水渠桥跌瀑溅起的水花,是孩子们的最爱,splashing waterfall at the aqueduct is the greatest fun for children ©曾天培

The splashing waterfall at the aqueduct is undoubtedly the greatest fun for children, who can interact with water in any way possible. The round water stone is carefully polished, leaving no sharp corners that might cause any injury to children.

In the graveled metasequoia wetland for water sedimentation and purification, there are even tadpoles and croaking frogs. Under a bright sky with fluttering clouds, insects are singing and frogs croaking, full of life and vitality. All this will remain as cherished memories of childhood for the young kids.

▼水磨石细节,打磨光滑不留锐角,water stone detail, smooth without sharp corners ©曾天培

 

社区空间活力:邻里生活容器
Dynamic community space: a container of neighborhood life

公园中心3500 m²的草坪,围合以树林和芒草,让置身其中的居民短暂的与城市隔离,沉浸于树林、光与清新的空气里。不设限的开放场地,吸引居民以最舒适的方式展开与自然的对话。在林荫下、芒草旁,总能找到放松自我的角落,人们惬意地躺在草坪上,和朋友家人一同分享生活的趣事。

At the center of the Park is a 3,500 m²lawn enclosed by trees and silver grass, where residents can temporarily escape from the city and immense themselves in the trees, sunlight and fresh air. This fully accessible open space attracts residents to dialogue with nature in a most comfortable way. Under the trees or beside the silver grass, they can always find some intimate spaces for relaxation. Here, people can just lie on the grass and share the fun of their life with friends and families.

▼公园草坪, 居民休闲放松的好去处,park lawn, good place for people to relax ©曾天培

夜晚,水波纹灯光将草坪变身为海洋,社区交流场氛围变得柔和,连风也慢了下来,疗愈都市人高压工作下的疲惫的身体。

When night falls, the lawn is transformed into an ocean under the water ripple lighting, where the atmosphere for neighborhood interactions softens and even the wind slows down, healing the weary hearts under heavy pressure from work.

▼开放式草坪成为社区交流场, open lawn becomes a neighborhood interactions ©曾天培

▼草坪上的水波纹灯光,  water ripple lighting on lawn ©曾天培

▼草坪夜景, lawn night view ©曾天培

 

有趣的灵魂·健康的体魄
Intriguing soul ·Healthy body

320M 长的慢跑道,穿行于风铃木花林与芒草之间。透水混凝土材质满足雨水下渗需求的同时,吸引社区散步者及慢跑者共同参与运动。

北侧杜鹃绿丘中滑板场若隐若现,灵动的滑板场地采用清水混凝土材质,激发了不同年龄段运动者的热情,他们在场地尽情挥洒汗水,分享运动的快乐。宠物乐园的白沙坑是爱宠人士和宠物们的新聚落,同时也是孩子们喜爱的场地。

▼杜鹃绿丘中的滑板场, skateboard ground within the azalea bushes ©曾天培

▼滑板场地采用清水混凝土材质,skateboard field is made of fair-face concrete ©曾天培

Meandering through the golden bell trees and silver grass is a 320m long jogging track. The permeable concrete not only infiltrates rainwater and at the same time, attracts people from the neighborhood to engage in walking or jogging.

Half hidden amidst the green azalea bushes on the north is a skateboard ground. The fair-face concrete floor rejuvenates sports enthusiasts of different ages to shed sweat heartily and share the fun of sporting. The white sand pit in the pet park is a new gathering space for pet lovers and pets, and also a popular destination for children.

▼游人在滑板场穿梭漫步,tourists walk through the skatepark ©曾天培

▼阳光透过树梢,sunlight through treetops ©曾天培

▼公园台阶细节,detail of steps ©曾天培

▼夜色中的公园湿地,wetland at night ©曾天培

项目档案
项目地点:广东省·深圳市·南山区
设计单位:深圳市欧博工程设计顾问有限公司
AUBE 欧博设计团队:祝捷,叶清,熊海燕,朱颖迪,罗佳晨,李永炫,张昌蓉,陆思雯,陈健玲,聂云飞,谢建伟,岑颖茵,王悦人,李齐波,周奇,许少良,许梦林,卢婷婉,罗荣灿,孙权利建设单位:深圳地铁万科投资发展有限公司
万科景观团队:车迪,徐传语
使用单位:深圳市南山区城管局
施工图设计:深圳本末度景观设计有限公司
灯光设计:深圳汉都设计顾问有限公司
园建施工:深圳市鹏雅美术装饰设计有限公司
绿化施工:深圳市新五月花环境设计装饰有限公司
花境顾问:深圳春泥园艺有限公司
海绵顾问:深圳绿合环境科技有限公司
用地面积: 11 600 m²
景观面积: 11 643 m²
设计建设周期:2015 年-2019 年
摄影师:曾天培

Project Profile
Project Location: Nanshan District, Shenzhen, Guangdong Province
Designer: AUBE CONCEPTION
AUBE Designer Team: Zhu Jie, Ye Qing, Xiong Haiyan, Zhu Yingdi, Luo Jiachen, Li Yongxuan, Zhang Changrong, Lu Siwen, Chen Jianling, Nie Yunfei, Xie Jianwei, Cen Yingyin, Wang Yueren, Li Qibo, Zhou Qi, Xu Shaoliang, Xu Menglin, Lu Wanting, Luo Rongcan, Sun Quanli
Client: Shenzhen Metro Vanke Investment Development Co. Ltd.
Vanke Landscape Team: Che Di, Xu Chuanyu
User: Urban Management Bureau of Nanshan District, Shenzhen
Architect of record: Shenzhen Origin-End Anchoring landscape design co., LTD.
Lighting Designer: HAN DU ASSOCIATES
Landscaping Contractor: Shenzhen Pengya Arts & Crafts Design Co., Ltd.
Planting Contractor: Shenzhen Xinwuyuehua Environmental Design & Decoration Co., Ltd.
Floral Design Consultant: Shenzhen Chunni Gardening Co., Ltd.
Sponge City Design Consultant: Shenzhen Lvhe Environmental Technology Co., Ltd.
Site: 11,600 m²
Landscaping Area: 11,643 m²
Date of Design & Construction: from 2015 to 2019
Photographer: Zeng Tianpei

More:欧博设计。更多关于他们:AUBE on gooood

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
点击联系该项目/文章的创作/分享/协作者

发表评论

随机推荐工作 所有工作 »