Shangsi’an Cottage, China by genarchitects

A distributed hotel embedded in the village.

Project Specs

Design Firm:
Location:

非常感谢 亘建筑事务所 予gooood分享以下内容。Appreciations towards genarchitects for providing the following description:

更多关于他们,请至:genarchitects on gooood.

上泗安村位于太湖西岸,泗安塘穿村而过,一座清代石桥连接两岸。桥头的树荫和凉亭构成了村中最重要的公共空间。

业主挑选了散布在村中的六栋房子,希望将它们改造成分散式的乡间酒店。这些房子有建于清末的木屋,有杂物仓库,有贴瓷砖的二层小楼,以及一个刚落成的位于石桥北侧的仿古小展厅。我们将最靠近石桥的小展厅,改造成为整个酒店的起居室,提供图书和茶点,并向村民开放,其他几栋则改为客房。

Located on the west shore of Taihu Lake, shangsi’an village is flown through by Si’antang creek. A historic stone bridge connects two sides of creek. There is a significant public space near the bridge, which consists of evergreen trees and existed pavilions.

Six buildings scattered throughout the village, were chosen by the client in order to be transformed into a distributed country hotel. Among these six buildings, there is a traditional style exhibition hall near by bridge. Due to its unique location, we transformed it into a public living space for the entire hotel, where serves as a teahouse and library opened to both guests and villagers. Other buildings including a timber house from late Qing dynasty, a warehouse, as well as three two-story buildings with tile facade has been converted into hotel rooms.

▼ 小河、桥梁与起居空间,The creek, bridge and the public living space of 5th courtyard house

5号院_改造后_从对岸看

▼  5号院,改造前对岸视角,View from the riverbank to the 5th courtyard house before renovation

5号院_改造前_从对岸看

▼  5号院,从棚子回看小河与桥梁,View from the living space of 5th courtyard house to the creek and bridge

5号院_改造后_棚子下

▼ 散布在村中的六栋房子,Six buildings scattered throughout the village

master plan

这些房子散布在村子里,没有边界,也没改变村子原有的道路系统,只在铺地上做了一些暗示,村民仍可穿行其中。由于房屋现状复杂,我们并没有预设一套统一的手法,而是尽量回答现实所提出的问题。一座危房拆除并重新设计,瓷砖小楼调整了内部功能和内外关系,木屋则只是进行加固。村中心的小展厅,我们用植被和坡地替换了原来颇为城市化的花岗岩大台阶,再用轻质的棚架搭起了一个户外歇息的空间,村民和游客都可以在这里喝茶聊天,环绕的溪水缓缓流过。

Without new walls, these buildings stand with original local paths and yards, only some hints on pavement. In this case, villagers might pass through the hotel area in their daily life. We try to answer questions with the buildings’ distinguishing situation. For example, we redesigned unsteady buildings after demolition, adjusted the tile facade buildings’ functions and relink them to landscape, simply strengthened the timber house. Moreover, in front of the small exhibition hall located, the urban-flavor granite stairs has been replaced by grassy slope. We also constructed an outdoor space by setting up light pavilion, so that both villagers and guests can stay and chat there, feeling the natural breath surrounded by creek.

▼ 1-4号院,鸟瞰,Birdview of 1st-4th courtyard house

1-4号院_鸟瞰

▼ 1-4号院,新建客房,Guest room of 1st-4th courtyard house

1-4号院_新建客房

▼ 1-4号院,新建客房山墙,Gable wall of 1st-4th courtyard house

1-4号院_新建客房山墙

▼ 1-4号院,客房和茶室,Guest room and Tea House of 1st-4th courtyard house

1-4号院_客房和茶室

▼ 1-4号院,改造前的客房空间,Guest room of 1st-4th courtyard house before renovation

1-4号院_客房区改造前

▼ 1-4号院,公共路径,Path of 1st-4th courtyard house

1-4号院_公共路径

▼ 1-4号院,二层走廊,Second floor corridor of 1st-4th courtyard house

1-4号院_二层走廊

▼ 6号院,改造后,External view of 6th courtyard house

6号院_改造后

▼ 6号院,改造前,External view of 6th courtyard house before renovation

6号院_改造前

▼ 6号院,钢结构加建,Steel extension of 6th courtyard house

6号院_钢结构加建

▼ 6号院,客房室内,Internal view of 6th courtyard house

6号院_客房室内

▼ 1-4号院模型,Model of 1st-4th courtyard house

1-4号院整体_东南向

▼ 5号院模型,Model of 5th courtyard house

5号院鸟瞰

▼6号院模型,Model of 6th courtyard house

6号院整体

▼ 区位图,siteplan

siteplan123-01 副本

▼ 1-4号院,一层平面,First floor Plan of 1st-4th courtyard house

说明1-4号院_一层平面

▼ 1-4号院,二层平面,Second floor Plan of 1st-4th courtyard house

说明1-4号院_二层平面2

▼ 5号院,一层平面,First floor Plan of 1st-4th courtyard house

说明5号院_一层平面

▼ 1-4号院,新建客房剖透视,Section of 1st-4th courtyard house

1-4号院_新建客房剖透视

▼ 6号院,构造说明,Construction diagram of the 6th courtyard house

6号院_构造说明

 

地点:浙江长兴
类型:改造
功能:酒店
建筑面积:1097平方米
建筑师:范蓓蕾、孔锐
团队: 薛喆、章迅、陈晓艺、罗祎倩、刘洋、陶舒婷、雷欢玲子
设计时间:2015.05-2015.12
建成时间:2016.02
项目状态:建成
摄影:侯博文

site: Changxing, Zhejiang, China
type: renovation
function: hospitality
gfa: 1097m2
architects: Fan belie, Kong rui
design team: Xue Zhe, Zhang Xun, Chen Xiaoyi, Luo Yiqian, Liu Yang, Tao Shuting, Lei Huanlingzi
design: 2015.05-2015.12
built: 2016.02
status: built
photograph: Houbowen

MORE: 亘建筑事务所   genarchitects 更多关于他们,请至:genarchitects on gooood

Post a Comment