Schmidt Hammer Lassen Architects wins international competition to design the new sustainable headquarters for global chemical company, Solvay

cooperative, green, sustainable

Project Specs

Location:

非常感谢 Schmidt Hammer Lassen Architects 予gooood分享以下内容。  更多关于 Schmidt Hammer Lassen Architects on goooodAppreciation towards Schmidt Hammer Lassen Architects for providing the following description:

新园区标志着Solvay在最近的一次改革中,向着更加开放,更加可持续性文化方面的巨大转变。这栋全新的建筑坐落于22公顷的场地环境中。这里自1953年起便承载着当地的各种活动。未来的发展规划并不会将此处打造成典型的办公环境,而是以流动性的共享空间,承载更多的合作和创新交流。

The new campus signals a shift for Solvay towards a more open, sustainable culture amidst a recent radical transformation of its business portfolio. The new building, located on the 22-hectare site that has housed many of Solvay’s activities since 1953, will not be a typical corporate office, but rather a fluid, collaborative space where teams and partners can co-create and interact.

▼外貌,exterior view

 

 一个企业,一片园区,一座建筑
One company. One campus. One building.

可持续性和弹性是该总部建筑设计的核心目标。从零碳排放,和零能耗建筑及绿色校园的设计中,该企业致力于绿色生态的野心可见一斑。

Sustainability and resiliency are two key drivers in the design of the new Solvay headquarters. The company’s dedication to its green ambitions are evident throughout the design of the zero carbon footprint, near zero energy building and green campus.

▼建筑致力于营造绿色生态环境,the company’s dedication to its green ambitions are evident throughout the design of the zero carbon footprint, near zero energy building and green campus

Esplanade如同一面“城市地毯”邀请人们的光临。相较周围环境而言,这片土地拥有更加正式的环境,和更具有城市特色的建筑小景,如长椅,孤树和倒影池塘。新的巨型绿色屋顶让来访者可以在建筑顶部一览周边的无尽美景。天窗与下沉花园的设计,为下方的工作区提供了与户外衔接的通道。

The Esplanade is the “urban carpet” that welcomes people to the premises and has a more formal, urban character than its surroundings, featuring planters with benches, solitary trees, and small reflective pools. The new large green roof, designed as a geometric garden, offers unobstructed views of the surroundings. It also features skylights and large sunken gardens that provide the workshop areas beneath with access to the outdoors.

▼如同城市的地毯邀请人们的光临,the Esplanade is the “urban carpet” that welcomes people to the premises

入口处的现有西侧花园将附属于周边林地,新引入的18世纪水系将直接连接Senne。径流场地的雨水将被最大程度回收并加以利用,与此同时,这条小溪将扩大天然雨水池,促进当地的生物多样性,并创造微气候环境。场地位于北侧的开放性圆形剧场将与总部大楼以一个全新的餐厅相连。

The existing park on the west side of the entrance will become a dedicated forest, and will reintroduce the 18th century old water stream linked to the Senne. Rainwater across the campus will be harvested and reused as much as possible, and the stream will amplify the natural rainwater ponds to boost biodiversity while creating microclimates. An open-air amphitheatre in the Yard on the north side of the campus will connect the headquarters with the new restaurant.

▼场地周边拥有丰富的自然环境,the building is surrounded by a rich environment

绿色空间和大型广场将员工和来访者引向由玻璃铺面的开放性入口大厅。大厅两侧分别是咖啡吧和Solvay体验中心。建筑内部的中庭格外令人印象深刻,它沐浴在温暖的日光下,连通建筑各楼层,形成了巨大的开放性社交空间。建筑首两层为实验室和工作坊,而主要办公区则位于其上四层。一个巨大的会面空间位于楼层中部 ,它为来访者和工作人员提供了聚集,休憩和交流的场所,并为在闲游的同时一享全方位的观景体验。

The green spaces and the large plaza will guide staff and visitors to the glazed, open and inviting main entrance lobby, flanked by the café and the Solvay Experience Centre. Inside the building, an impressive atrium, bathed in natural light, will offer social and visual connectivity between floors and departments. The first two floors house the laboratories and workshops, while the offices occupy the upper four floors. In between these, the Meeting Centre allows employees to gather, relax and communicate, while taking in the campus’s green views through large 360° terraces.

▼内部的中庭连通建筑各楼层,形成了巨大的开放性社交空间,the atrium will offer social and visual connectivity between floors and departments

▼中庭通过天窗享受温暖的日光,the atrium enjoys a warm sunlight through the skylight

一些非正式工作空间如横跨大厅的大型公共楼梯间,和绿色的中庭幻化成为空间的背景,鼓励更具有创意性的工作和协作在此展开。

Informal workspaces, such as the large social staircase that lines the atrium and the peaceful green patio that serves as a backdrop, will welcome new ways of working, communicating and collaborating.

▼一些非正式工作空间鼓励更具有创意性的工作和协作在此展开,informal workspaces will welcome new ways of working, communicating and collaborating

 

可持续性
A sustainable statement

Solvay一直将可持续发展是为自己的目标,并致力于将工业废弃物及建造工艺对空气,水和土壤的影响降至最低。SHL公司此次的获奖设计将获得BREEAM Excellent级认证。该建筑将在该园区中采用地热能,太阳能和自然通风来实现碳中和。

Solvay has ambitious sustainable development objectives, and is committed to minimizing its industrial waste and the impact of its manufacturing processes on air, water and soil quality. Schmidt Hammer Lassen’s winning design, which is expected to be certified BREEAM Excellent, will be carbon neutral, using geothermal energy, solar cells and natural ventilation, all set on a rolling green campus.

▼夜景,night view

▼总平面图,master plan

▼立面图,elevation

▼剖面图,section

Post a Comment