Sanmen Jiantiao Dafu Kindergarten, Zhejiang, China by Think Logic Design Group

Use natural association to inspire children to think about space

Project Specs

Location:

感谢 思序建筑规划设计有限公司 予gooood分享以下内容。更多关于他们,请至:Think Logic Design Group on gooood
Appreciations towards Think Logic Design Group for providing the following description:

 

项目背景、基地区位
Project background, base area

2017年,思序设计团队受邀参与设计了由上海交大教育集团运管,台州社发集团投资的位于台州三门的系列幼儿园。三门是一座美丽静谧的海边小城,我们从海洋元素提取设计灵感,为这一系列幼儿园定义了共同的主题——“海边的大孚”,打造一脉相承的海洋系列校园。2019年,“海边的大孚”系列校园的第一所旗舰双语幼儿园落地;今年,“海边的大孚”的故事再一次延续,第二所卫星双语幼儿园也迎来了她的第一批小朋友们。

In 2017, the Sixu design team was invited to participate in the design of a series of kindergartens in Sanmen, Taizhou, operated by Shanghai Jiaotong University Education Group and invested by Taizhou Shefa Group. Sanmen is a beautiful and quiet seaside town. We extracted design inspiration from marine elements and defined a common theme for this series of kindergartens-“Dafu by the Sea”, creating a series of marine campuses in the same vein. In 2019, the first flagship bilingual kindergarten of the “Dafu by the Sea” series of campuses landed; this year, the story of “Dafu by the Sea” continued again, and the second satellite bilingual kindergarten also welcomed her first batch of children They.

▼项目鸟瞰,aerial view of the project ©吴清山|上海山间文化创意中心

健跳大孚双语幼儿园坐落于风景优美的海边城镇三门县健跳镇。健跳素有“鱼米之乡”、“海国山城”之美誉,其西部低山环绕,丘陵起伏,东部则海涂辽阔,平展如镜。在这样一座得天独厚的海边小镇,处处彰显着大自然对她独特的关照。每一个清晨,天空渐渐泛起微光,淡淡的晨雾笼罩着这片山海,云雾缭绕、海天朦胧,美如诗篇。

Jiantiao Dafu Bilingual Kindergarten is located in Jiantiao Town, Sanmen County, a scenic coastal town. Jiantiao is known as the “land of fish and rice” and “sea country and mountain city”. Its west is surrounded by low mountains and undulating hills, while the east is vast and flat like a mirror. In such a unique seaside town, nature’s unique care for her is evident everywhere. Every morning, the sky gradually shimmers, and the faint morning mist envelopes the mountains and seas, clouds and mists, hazy sea and sky, beautiful as a poetry.

▼远景鸟瞰,项目西侧环山,东侧临海,distanced aerial view of the project with mountains on the west while facing the sea on the east ©吴清山|上海山间文化创意中心

 

设计理念、建筑形态
Design concept, architectural form

初见园区地形,设计师面临最大的难题便是,如何在有限的空间内,营造最合理的空间布局?这座大体呈长方形的园所,在其9600㎡的用地面积上,需要配置15个班级和丰富的共享活动空间。在原有的地貌结构不进行大调整的基础上,设计策略将园所设计成由上而下层层递退的平台,于间打造柔和环抱的中央庭院。具有延续性的绿色空间场地,是整个幼儿园与自然的连接,既改善了全园的采光环境,又赋予了孩子自然奔跑的空间。

Upon first seeing the topography of the park, the biggest problem facing designers is how to create the most reasonable spatial layout in a limited space? This roughly rectangular garden requires 15 classes and a wealth of shared activity space on its 9,600 square meters of land area. On the basis of no major adjustments to the original topographic structure, the design strategy designed the garden as a platform that regressed from top to bottom, creating a softly surrounded central courtyard. The continuous green space site is the connection between the whole kindergarten and nature, which not only improves the lighting environment of the whole garden, but also gives children the space to run naturally.

▼形态生成,design generation ©思序建筑规划设计有限公司

基于需求、满足功能的前提下,这一逐层向下递减延展的阶梯结构建筑,体量达7800㎡。其后再结合主题、引入本土地理特征,设计以健跳海洋文化为依托,将千百年来海洋文明中与人最为接近的结构代表——甲板作为这所学校的“身份”。在以船、板的理念构成建筑形态上,进一步以“陆地上的甲板”为概念,将这所学校赋予了全新的形象——“眺望大海的甲板”。在带着孩子自由航行、开阔眼界的旅途上,那踩在脚底坚实的甲板,是孩子们最安心、可靠的所在。因此,一座 “启航的城市甲板”诞生了。

On the premise of demanding and satisfying functions, this stepped structure building, which is gradually extended downwards, has a volume of 7,800 square meters. Afterwards, combining themes and introducing local geographical features, the design is based on the marine culture of Jian Jump, taking the structural representative of the marine civilization closest to humans for thousands of years-the deck as the “identity” of this school. In the concept of ship and board to form the building form, the concept of “deck on land” is further used to give this school a brand-new image-“deck overlooking the sea”. On the journey of taking children to sail freely and broaden their horizons, the solid deck under the feet is the most secure and reliable place for children. Therefore, a “city deck to sail” was born.

▼分集团轴测图,exploded axonometric ©思序建筑规划设计有限公司

 

建筑风格、外立面设计
Architectural style, facade design

与“城市的甲板”相得益彰的是幼儿园建筑设计的柔和包裹感。整个园体以多层建筑半围合出一个内向空间,让孩子们在园内生活、玩耍和学习时,免于外部嘈杂的干扰。而建筑主体外墙使用的白色灰泥,简约环保节能又能为整体的空间带来更多的明亮。中间辅以深灰色横向线条,与白色主调形成鲜明对比,并点缀少许亮色,为园所增添动感活力。

▼项目外观,external view of the project ©吴清山|上海山间文化创意中心

建筑立面统一整齐的窗位,形成通透、有趣的室内外关系,确保最大时长的日照于建筑体内。层次丰富的建筑将园所功能做了充分有效的划分,北侧入口的广场、西南面片区的户外场地、自然生成的入口绿地、层层的空中活动空间以及屋顶活动平台,让孩子能在建筑中安全的穿梭奔跑,如同在甲板上眺望对岸,随时随地领略新的风景。

Complementing the “urban deck” is the soft wrapping of the kindergarten’s architectural design. The whole garden is half-enclosed by a multi-story building to form an inward space, which allows children to live, play and study in the garden without external noise interference. The white plaster used on the main exterior wall of the building is simple, environmentally friendly and energy-saving, and can bring more brightness to the overall space. The middle is supplemented by dark gray horizontal lines, which are in sharp contrast with the white main tone, and dotted with a little bright color, adding dynamic vitality to the garden.

▼建筑层次丰富,立面设置整齐的窗位,multi-story building with ordered openings on the facade ©吴清山|上海山间文化创意中心

 

入口空间、中央庭院
Entrance space, central courtyard 

为了最大程度确保孩子们的安全,园所采用人车分流、动静分区的交通流线系统。人行入口为宽敞的聚集场地,孩子在此与家长告别后步入园,所见便是椭圆环形中央绿地庭院空间。它作为整个园区最不可忽视的一片区域,具有强化集聚的效果,是建筑的内在核心。

In order to ensure the safety of the children to the greatest extent, the park adopts a traffic flow system that separates people and vehicles, and separates dynamics and statics. The pedestrian entrance is a spacious gathering place, where children bid farewell to their parents and walk into the garden. What they see is an oval circular central green courtyard space. As the most not negligible area in the entire park, it has the effect of strengthening agglomeration and is the inner core of the building.

▼入口与中央庭院分析,analysis of the entrance and central courtyard ©思序建筑规划设计有限公司

▼校园入口,entrance of the campus ©吴清山|上海山间文化创意中心

中央庭院的流动路线由草地、木平台勾勒一气呵成。建筑各层设置交互环游式体验路径,串联起庭院与室内空间。这个外部围合、内部自在的空间,让孩子们在游览学习中,提升空间逻辑和方位感,感受到群体的亲密和联结,并能在建筑赋予的能量中,感知脚踏的土地和自我的关系,启发更多天马行空的思考。穿梭在花园的环形线路可以指引孩子们走进园所大堂。

The flow path of the central courtyard is outlined by grass and wooden platforms. Each floor of the building is set up with interactive travel experience paths, connecting the courtyard and the indoor space. This externally enclosed and internally free space allows children to enhance the spatial logic and sense of orientation, feel the intimacy and connection of the group, and perceive the ground and self in the energy endowed by the building. Relationship, inspire more unconstrained thinking. The circular route through the garden can guide the children into the lobby of the garden.

▼建筑环绕的中央庭院,central courtyard enclosed by the building ©吴清山|上海山间文化创意中心

▼草地和木平台组成的自由的活动空间,activity space composed of grass and wooden platforms ©吴清山|上海山间文化创意中心

 

层层平台与立体交通
Layers of platforms and three-dimensional traffic 

包裹一层中央庭院的建筑形态为层层退台,营造出了多层活动平台空间。在每一层平台的不同方位,均布置户外楼梯,将通行和活动的功能融为一体。从视觉和交通流线上增强了上下层的通透性,为孩子们构建出一个立体垂直的户外活动场,既有适合跑跳的开阔空地,又有引人探究的通幽曲径。

The architectural form that wraps the central courtyard on the first floor is stepped back, creating a multi-level activity platform space. Outdoor stairs are arranged in different positions of each platform to integrate the functions of traffic and activities. The permeability of the upper and lower floors is enhanced from the visual and traffic flow lines, and a three-dimensional vertical outdoor playground is constructed for the children. It has both an open space suitable for running and jumping, and an intriguing winding path.

▼退台形成多层活动空间,first floor setting back creating layers of platforms ©吴清山|上海山间文化创意中心

宽敞的走廊和平台丰富了活动属性,再结合交错布置的公共功能打造丰富的环游路径。各层的建筑开口将来自海边的地形风导入室内,结合侧天窗,使整个园所形成具有良好自然通风采光的舒适小气候。

The spacious corridors and platforms enrich the activity attributes, and combine the staggered public functions to create a rich travel path. The building openings on each floor lead the terrain wind from the seaside into the room, and combined with the side skylights, the entire garden forms a comfortable microclimate with good natural ventilation and lighting.

▼宽敞的走廊丰富活动属性,spacious corridors and platforms enrich the activity attributes ©吴清山|上海山间文化创意中心

在园所西侧,大片的户外场地承载着探索和运动的功能。设计用一条“鲸鱼”定义园所西侧的大片户外场地,自然草地与塑胶地坪相结合,孩子们在跑动间,将不经意发现精心配制的海洋主题设施小品,沙坑、岩洞和蓝色跑道的设计还原了海边城镇的生活风貌。丰富有趣的运动设施,引导儿童去攀爬、滑行或随风起舞。当天朗风清、阳光和煦之时,孩子们在“甲板上”嬉戏玩耍,建筑空间本身的限制仿佛消失,孩子们奔跑在属于他们的土地上,感受海风轻拂、领略着海的呼吸。

On the west side of the garden, a large outdoor venue carries the functions of exploration and sports. The design uses a “whale” to define a large outdoor space on the west side of the garden. The natural grass and plastic floor are combined. Children will inadvertently discover carefully prepared marine-themed facilities sketches, sand pits, caves and blue colors while running. The design of the runway restores the life style of the seaside town. Rich and interesting sports facilities, guide children to climb, slide or dance with the wind. When the wind was clear and the sun was warm, the children played on the “deck”. The limitations of the building space seemed to disappear. The children ran on their own land, feeling the breeze blowing and enjoying the breath of the sea.

▼西侧户外场地分析图,analysis of the outdoor venue on the west side ©思序建筑规划设计有限公司

▼开阔的户外场地,spacious outdoor playground ©吴清山|上海山间文化创意中心

 

室内设计
Interior design

园所大堂设计基于船舱的形象抽象变形而来,空间安全通透,光线饱满柔和,这是师生家长休息停留的场所,更是具有流动感的舞台,孩子们可以环绕立柱进行互动游戏。顶面曲线灯带与地面的弧线相呼应,延展了室内的空间感和安心的包围感,顶部圆形灯和墙面圆形凿洞细节隐喻着海水的气泡,童趣又深邃的设计、也是对海洋文化的独特致敬。

The lobby design of the garden is based on the abstract deformation of the cabin image, the space is safe and transparent, and the light is full and soft. This is a place for teachers, students and parents to rest and stay, and it is a stage with a sense of flow. Children can play interactive games around the columns. The curved light strip on the top echoes the arc on the ground, extending the sense of interior space and a sense of peace of mind. The round light on the top and the circular hole on the wall are a metaphor for the bubbles in the sea. The childlike and deep design. It is also a unique tribute to marine culture.

▼大堂,lobby ©吴清山|上海山间文化创意中心

幼儿园另一不可或缺的区域——多功能活动阅读室,在这一空间内,设计运用海浪的曲线消隐了常规建筑中L型折角的突兀,原木质材料的温润感创造出质朴又亲切的氛围。书架不规则的摆放,置于孩子们随手可拿取的高度,在寓教于乐中学习成长,是这个空间最好的诠释。

Another indispensable area of the kindergarten-the multi-functional activity reading room, in this space, the design uses the curve of the waves to hide the abruptness of the L-shaped corners in the conventional building, and the warm and moist feeling of the raw wood materials creates a rustic and intimate Atmosphere. The irregular placement of the bookshelves, placed at a height that children can easily reach, and learning and growing in entertaining and fun, is the best interpretation of this space.

▼多功能活动阅读室,multi-functional activity reading room ©吴清山|上海山间文化创意中心

▼孩子们在空间中玩耍,children playing in the space ©吴清山|上海山间文化创意中心

园所内部设计同样贯彻海洋主题,整体空间设计极尽简约又专注细节。在色彩和材质的考量上,以渲染沉静的白色和生态自然的木色为基调,原汁原味还原独特自然气息之美;地面、墙面和软装采用契合环境主题浅海蓝色,自然地遐想在建筑内部萦绕。在天气晴好时,阳光伴随着海风在墙面折射出斑驳光影,令空间敞亮、干净,又具备无限的想象力。

The interior design of the garden also implements the marine theme, the overall space design is extremely simple and focused on details. In terms of color and material considerations, the base tone is to render calm white and ecological and natural wood color, and the original flavor restores the unique natural beauty; the ground, wall and soft decoration adopt the light sea blue that fits the environmental theme, which naturally reveries The interior of the building lingers. When the weather is fine, the sun accompanies the sea breeze to refract mottled light and shadow on the wall, making the space bright, clean, and full of imagination.

▼浅蓝色创造沉静的空间氛围,light sea blue creating a tranquil atmosphere ©吴清山|上海山间文化创意中心

每一间教室每一个空间,利用一切条件,引入自然采光。于园所一层走廊开设天井迎接上部自然光,消隐室内外的界限,赋予走廊空间通透感。在二层与三层通高的中庭,布置大面积的侧面落地窗,一天不同时段的光晕投射在空间内,塑造的光影变幻让氛围充满活力和未来感。墙面嵌入一些趣味小尺度空间,孩子们在这片模拟海水抽象形态的明亮纯净小世界,尽情奔跑玩耍。

In every classroom and every space, all conditions are used to introduce natural light. A patio is opened in the corridor on the first floor of the garden to welcome the upper natural light, conceal the boundary between indoor and outdoor, and give the corridor space a sense of transparency. In the atriums on the second and third floors, there are large-area side floor-to-ceiling windows. The halo at different times of the day is projected into the space, and the changing light and shadow make the atmosphere full of vitality and futuristic. Some interesting small-scale spaces are embedded in the wall. Children run and play in this bright and pure small world that simulates the abstract form of sea water.

▼二三层通高中庭,double-height atrium on the second and third floor ©吴清山|上海山间文化创意中心

 

结语
Conclusion

幼儿园不仅仅是一个单纯教学空间,是孩子从小家到大世界的过渡场所,也是承载他们童年最无忧记忆的珍贵容器。我们用艺术化抽象化地提取孩子在这片土地上的人生最初的自然记忆,落实在园所的每一处空间与细节,用自然联想的方式,启发孩子对于空间的思考。期待这所幼儿园,作为孩子一生远航的“甲板”,坚守呵护儿童与生俱来的想象和创造天赋。

The kindergarten is not only a pure teaching space, but also a transitional place for children from a small home to the big world, and a precious container for carrying the most worry-free memories of their childhood. We use artistic abstraction to extract the child’s first natural memory of life on this land, implement every space and detail in the garden, and use natural association to inspire children to think about space. I look forward to this kindergarten as a “deck” for children’s lifelong voyages, and adhere to the natural imagination and creative talents of caring for children.

▼夜景鸟瞰,aerial view in the night ©吴清山|上海山间文化创意中心

三门大孚健跳双语幼儿园是思序“海边的大孚”系列园的第二所,也是我们探索利用主题理念打造一体化园所设计道路上的实践案例。我们强调将本土文化和区域特色的点滴融入建筑内外,用专业化一站式的设计打造浑然一体的园所。而进一步的愿景是,通过一体化的设计增加校园建筑的影响力,实现以点带面成网的形式,从而逐步改变整个城市的教育面貌。用合适的设计、舒适的空间,注解孩子们成长的点点滴滴,我们一直在努力实践。

The Sanmen Dafu Jian Jumping Bilingual Kindergarten is the second in the Sixu “Dafu by the Sea” series of gardens, and it is also a practical case on our way to explore the use of theme concepts to create an integrated garden design. We emphasize the integration of local culture and regional characteristics into the interior and exterior of the building, and use professional one-stop design to create an integrated garden. The further vision is to increase the influence of campus buildings through integrated design, realize the form of dots and areas into a network, thereby gradually changing the face of education in the entire city. Use appropriate design and comfortable space to explain the growth of children. We have been working hard to practice.

▼一层平面图,first floor plan ©思序建筑规划设计有限公司

▼二层平面图,second floor plan ©思序建筑规划设计有限公司

▼三层平面图,third floor plan ©思序建筑规划设计有限公司

▼立面图,elevations ©思序建筑规划设计有限公司

▼剖面图,sections ©思序建筑规划设计有限公司

项目名称:三门健跳大孚双语幼儿园•台州
设计方:上海思序建筑规划设计有限公司
公司网站:http://www.thinkinglogic.cn/design
联系邮箱:1014802038@qq.com
项目设计:2017年
项目竣工:2020年
主创:王涛
设计团队:戴庆辉、黄才、高崟、高畅、卢琴、龚雨华、司迪、陈静、屠夏青、王振、李京捷、张亮、陈捷、王利尹、张中瑛
项目地址:浙江省台州市三门县西区大道
建筑面积:7800 ㎡
摄影版权:吴清山|上海山间文化创意中心
合作方:上海都市建筑设计有限公司(建筑施工图)、上海精典规划建筑设计有限公司(景观、室内施工图)
客户:台州社发教育投资有限公司
品牌:马可波罗/多乐士/西门子|地砖、墙砖/乳胶漆/开关插座

Project Name: Sanmen Jiantiao Dafu Kindergarten
Design: Shanghai Think Logic Design Group Co., Ltd.
Website: http://www.thinkinglogic.cn
Contact e-mail: 1014802038@qq.com
Design Year: 2017
Completion Year: 2020年
Lead Architects: Wang Tao
Design Team: Dai Qinghui, Huang Cai, Gao Ying, Gao Chang, Lu Qin, Gong Yuhua, Si Di, Chen Jing, Tu Xiaqing, Wang Zhen, Li Jingjie, Zhang Liang, Chen Jie, Wang Liyin, Zhang Zhongying
Project Location: Jiantiao Town, Sanmen, Taizhou, Zhejiang ,China
Gross Built Area: 7800㎡
Photo Credits: Wu Qingshan|wuqingshanstudio
Partners: Shanghai Urban Architecture Design Co., Ltd. (construction drawing), Shanghai Jingdian Planning and Architectural Design Co., Ltd. (landscape, interior construction drawing)
Clients: Taizhou Social Development Education Investment Co., Ltd.

More: Think Logic Design GroupThink Logic Design Group on gooood

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment