Sands End Arts & Community Centre, Fulham by Mæ

Sustainable public space with a sense of lightness

Project Specs

Design:

感谢  予gooood分享以下内容。更多关于他们,请至:Mæ on gooood
Appreciations towards  for providing the following description:

Mæ完成了位于伦敦富勒姆的Sands End艺术和社区中心,项目将作为当地社区新的组成部分,为人们提供更多社交和休闲活动场所。建筑基地位于南公园西北角,与Clancarty Lodge相邻,设有咖啡厅、社交和教育、俱乐部和演出等不同功能空间,服务于不同年龄和职业的人群。为了保证项目的长期运营,专门的托儿所也包含在任务书之中。

Enhancing the social and leisure offer in the local area, Mæ’s completion of the Sands End Arts and Community Centre in Fulham will be a welcome addition for the local community. Sited beside the Clancarty Lodge in the north western corner of South Park, the centre caters to a wide range of users; providing a café alongside spaces for social and educational functions, clubs and events. With a view to ensuring long term viability, dedicated nursery facilities have also been included in the scheme.

▼项目外观,external view of the project ©Rory Gardiner

Mæ 设计总监Alex Ely表示:“与哈默史密斯和富勒姆的团队以及当地社区合作是我们的荣幸。我们共同创造了一栋尺度谦逊的建筑,为南公园的市民活动和社交设施添上了重要的一笔。”

Alex Ely, Director of Mæ said, “It’s been a pleasure working with the team at Hammersmith and Fulham and the local community to realise a building that, whilst modest in scale, offers a nonetheless significant piece of civic and social infrastructure to South Park“

新的社区中心位于公园边缘,与一栋建于1903年的木屋相邻,后者是指示公园入口的一个关键地标。立面上的釉面木材细部以及屋顶体现了当时伦敦公园建筑的主要特征。建筑师保留了这座木屋,并将其改造成了一个艺术空间,周围穿插新的建筑体块,形成一系列全新的室内外体验。

Located on the edge of the park, the new centre sits adjacent to the 1903 Lodge which is a key marker signalling arrival into the park. The exterior timber faïence detailing and the roof are distinctive of London park buildings from this date. Mæ have retained the lodge building, repurposing it as an arts space, around which the new additions have been slotted, forming a series of new internal and external experiences.

▼轴测图,axonometric ©Mæ

加建部分被设计成木屋的附属,在尺度和体块布局上共同烘托出原有木屋的存在,使其无论从街道还是公园内都可以被人们观赏。Mæ从历史资料中找到了南公园和富勒姆宫殿中曾有的玻璃房,新建筑的三角形屋顶便以其结构作为参考。设计还在原有的维多利亚式围墙上方设置天窗,在不破坏墙面的前提下将自然光引入室内。

The additions are designed to be secondary to the lodge, with a scale and massing which creates an ensemble of forms that frame the view of the existing lodge from both the street and within the park. The triangular roof forms reference glasshouse structures – formerly sited in South Park and at Fulham Palace – that Mæ unearthed from the archives. Clerestory glazing also adds to this effect drawing light in from above the existing Victorian perimeter wall without detracting from it.

▼街景,项目位于公园边缘,street view of the project located at the edge of the park ©Rory Gardiner

▼新的建筑体块烘托出原有木屋,new building volumes frame the existing lodge ©Rory Gardiner

▼北侧天窗,隐藏在植被后,clerestory glazing on the north side, hidden behind the plants ©Rory Gardiner

从街道到公园依序设有一系列新的公共空间,与新设施紧密相连。每个空间都拥有属于自身的特点。景观设计从富有异国风情的花池和基地原本的园艺设计中汲取灵感,将建筑与环境编织在了一起。首先,游客会到达入口庭院,这是一个指引人们从街道进入社区中心和公园的过渡空间。砖制铺地形成一条人行道,连接新的基地和公园。在通往中心中部大厅的路上,游客可以连续探索咖啡厅、公共用房、会堂等不同设施。木屋庭院和露台是这趟行程的第三部分,室外座椅和便利的位置可以用来举办各种社交活动。新的植被、树木、树篱、绿墙和野生生物栖息地,共同组成了一个远离街道的葱郁的休憩所,丰富了当地物种的多样性。

A series of new public spaces are laid out in sequence from the street to park, closely connected with the new facility. Each space will have its own distinct and intimate character. The landscaping design took inspiration from exotic nurseries and the former horticultural use of the site, where structure and landscape were closely intertwined. At first users arrive into the entrance yard: this is a moment of orientation defining the transition from street into the centre’s landscaped fringes and the park setting – brick pavers and ground surfaces establish a pedestrian link between the new site and the park. Progressing to the lobby at the heart of the centre is a base from which users can continue their explorations; to the cafe, common room, hall and other facilities. The Lodge courtyard and terracing is the third part of the journey, providing outdoor seating and a vantage point to take in all the social activity. New planting, trees, hedges, green walls and wildlife habitats, create a shaded retreat from the street while enhancing the local biodiversity.

▼室外公共空间与景观,landscape and outdoor public spaces ©Rory Gardiner

▼木屋前的室外公共空间,outdoor public space in front of the lodge ©Michael Dillon

室内材料的选择参照了玻璃房的轻质结构,强化了加建建筑作为木屋附属的设计理念。富有表现力的木制屋顶带给空间一种天然的轻盈感。阳光透过北侧的巨大天窗进入空间,为室内活动提供连续均匀的光照。裸露的木结构进一步强调了项目的可持续理念,创造出了一个极具质感的高品质空间。

The interior materiality is driven by the image of the kinds of lightweight structures which enclose glasshouses, reinforcing the idea that the additions are designed to be secondary to the lodge. The use of an expressed timber roof construction gives a natural lightness to the space. These interior spaces are lit by large north facing clerestory glazing to give a consistent light environment for internal activities. Internally, the use of timber exposed timber structure and envelope reinforces the sustainable agenda behind the project while giving a highly tactile quality to the space.

▼室内空间,通过北侧天窗照明,interior space illuminated by the clerestory glazing on the north side ©Rory Gardiner

▼浅色木屋顶营造轻盈感,wooden roof in light color creating a feeling of lightness ©Rory Gardiner

哈默史密斯和富勒姆负责经济和艺术的内阁成员Cllr Andrew Jones说道:“这栋美丽的新社区中心将让Sands End和南富勒姆的居民生活更加美好。这是一栋真正为不同背景的人们设计的建筑,当地居民可以根据自己的需求自由使用这一新的社区空间。”

Cllr Andrew Jones, Hammersmith and Fulham Cabinet Member for the Economy and the Arts said, “This beautiful new centre will enhance people’s wellbeing across Sands End and south Fulham, it has been set up to ensure that it is truly for people of all backgrounds, and that residents are in the driving seat for this new community space in Hammersmith and Fulham.”

哈默史密斯和富勒姆当局希望通过社区设施的建造鼓励社交、促进区域融合。Mæ将不同功能元素整合在了一栋高度可持续的建筑中,充分展现了地方议会在此方面的抱负。建筑中超过35%的部分使用再生材料,同时,由专门渠道生产的CLT木结构本身就能耗极低。设计师还将可回收的施工材料纳入考量,如用螺栓代替粘合剂,方便未来拆卸。建筑的砖砌表皮由专门的供应商StoneCycling提供,对超过28吨建造垃圾进行了高效升级利用。定制的Nougat再生砖专为Sands End制造,与当地的环境特征相协调。

Hammersmith and Fulham’s ambitious brief sought to deliver community facilities that promoted social integration within the community. Mæ have delivered on the council’s aspirations, with a building that blends together several programmatic elements within a highly sustainable shell. Over 35% of the building material is composed of recycled materials, with a responsibly sourced CLT timber structure which has inherently low embodied energy values. Recyclable construction materials have also been considered by Mæ: for instance the use of bolts over glue as a structural fixing to allow for ease of disassembly. The building’s brick skin has been supplied by specialist supplier ‘StoneCycling’, which has allowed Mæ’s design to effectively upcycle over 28 tonnes of potential construction landfill material. The bespoke ‘Nougat’ WasteBasedBricks® have been created specifically for Sands End, to suit the context and its characteristics.

▼材料细部,material details ©Rory Gardiner

▼平面图,plan ©Mæ

▼剖面图,section ©Mæ

More: Mæ on gooood

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment