Office within a block by Sol89

Profit the concepts of transparency, sequence and gradient

Project Specs

Design:
Location:

感谢 sol89 和摄影师 Fernando Alda 予gooood分享以下内容。更多请至: sol89 on gooood 
Appreciations towards sol89 and photographer Fernando Alda for providing the following description:

Córdoba的城市中心是由密集的街区以及街区围合出的天井内院组成的,这些内院的空间特征从未被深入研究过,也因此为该地区附上了一层颇具神秘感的面纱。当人们进入内院时,会神奇地发现不同时代的建筑痕迹,在这里,充足的室外空间为室内提供了良好的通风与采光,同时保证了使用者的隐私。空间虚与实的对比创造出光与影的游戏,进一步增强了地中海式建筑的历史韵味。小巷、过道、走廊、庭院、画廊、日光浴室以及屋顶上碎片化的景观空间,共同构成了散落在密集城市中的空间网络,形成连续的街区内公共空间系统。

The urban center of Córdoba is made up of dense blocks drilled by infinity of patios that give to this place the character of a space never fully known. When we go inside we find an amalgam of constructions from different eras where mass and emptiness alternate giving light, air and privacy to the inside. This territory of light and shadow is articulated throughout the collection of intermediate spaces that nourish the Mediterranean architectural heritage. Alleyways, open hallways, passages, corridors, courtyards, galleries, solariums and, finally, the fragmented landscape of the rooftops, make up a network of empty spaces that are interspersed in urban density providing continuity to the public space inside the block.

▼项目概览,overall view of the project © Fernando Alda

在此背景下,Sol89事务所与三位业主合作,利用住宅扩建出一所街区内院中的办公室。办公室共有三个部分,其中两部分位于一楼,另一部分位于顶楼。扩建的核心理念旨在使不同区域之间衔接自然,从而保证空间的凝聚力,营造出良好的工作与合作氛围。建筑师经过不断推演,最终定义出一个连续的空间,空间流线由原有的办公室开始,穿过街区内部进入庭院,继而与高密度的建筑群融为一体,办公室的体量时而凹陷,时而出挑到庭院中,最终直达另一侧楼群的屋顶。

In this context, we have to project the expansion of an office located in a three-dwelling house plants by the incorporation of three new properties, two on the ground floor and one on the top floor. We believe the extension should happen without perceiving the transit between one area and another, thus guaranteeing the final cohesion of the resulting workspace. We propose the intervention trying to draw without raising the paper pencil, defining a continuous space that from the original offices penetrates through the inside the block, going through courtyards, entering the built density, hollowing out when it is demanded and peering into the existing courtyards until reaching the rooftop.

▼手绘稿,sketch © Sol89

▼轴测分析图,axonometric diagram © Sol89

地板、天花板以及外立面在整个扩建过程中都得到了延长,以强调出空间的连续性。内部设有加热系统的混凝土材质地板被抬高,由室内延伸至室外,模糊了内外部空间的界限;原有的混凝土天花板结构之间插入了木条拼接的隔音板,这种设置为室内增添了全新的表现力。

Floor, ceiling and cladding exterior are prolonged throughout the intervention to underline this continuous condition of the space. A elevated and heating concrete floor crosses interior and exterior spaces; the roof is solved with an acoustic panel of wooden slats inserted between the original concrete structure that acquires a new expressiveness when framed by it.

▼由室内望向内院,viewing the patio from the interior © Fernando Alda

▼大面积的开窗模糊了室内外界限,Large glazing blur the boundary between inside and outside © Fernando Alda

▼由室内看庭院以及扩建的连廊,viewing the extension volume in the patio © Fernando Alda

庭院中,扩建出来的办公室体量采用了大面积的玻璃幕墙与镀锌钢板作为材料,且没有设置任何支撑龙骨结构,这种设计凸显出其作为插入缝隙空间中的独立单元的特征。简洁的家具、吸音天花板定义出的柔性分区,以及来自庭院的自然通风环境,将整个办公空间融为一体,使开放的平面更加微妙更加自由。

Finally, the volume of the new workspace is coated with galvanized steel sheets when meets the courtyards and is placed as volumes without supports, underlining its status as an autonomous device inserted in the gaps existing. The pieces of furniture, the areas defined by the acoustic ceiling and the ventilation provided by the courtyards delimit workplaces without divisions, nuancing the open plan.

▼庭院中的体量采用了玻璃幕墙与镀锌钢板,the volume of the new workspace is coated with galvanized steel sheets © Fernando Alda

▼体量中没有设置任何支撑龙骨结构,the volumes without supports © Fernando Alda

▼通往顶层办公室的楼梯,staircase to the top floor working space © Fernando Alda

▼屋顶花园,roof garden © Fernando Alda

项目旨在利用西班牙南部历史城区中广泛存在的街区内院,表达出传统民居形式中的透明度、序列以及梯度的空间概念,同时运用扩建的方式充分发挥出缝隙空间的联系,创造出空间与空间之间的新联系。在本项目中,空间以空气和光线的形式渗透到楼群中,以自然地方式融入街区,成为城市中的一部分。

The intervention seeks to profit the concepts of transparency, sequence and gradient typical of traditional articulations of the vast centers of the historic cities of the south of Spain, without lose sight of the willingness to sew the spaces available for enlargement. The space penetrates the mass in form of air and light as a continuous matter that belongs to the entire city ​​and is domesticated inside the block.

▼走廊,hallway © Fernando Alda

▼会议室,meeting room © Fernando Alda

▼项目细部,details of the project © Fernando Alda

▼夜景,night view © Fernando Alda

▼平面图,plan © Sol89

▼剖面图,sections © Sol89

▼细部构造详图,construction details © Sol89

Situación – Location:Córdoba, Spain
Fecha de proyecto – Design date:2017
Fecha de terminación – Completion date:2019
Promotor – Client :Private
Arquitectos – Architects:Sol89. María González y Juanjo López de la Cruz
Site:www.sol89.com
Aparejador – Quantity surveyor:Cristóbal Galocha (office) & José Luis Luque (construction)
Colaboradores – Collaborators:
Elena González Gracia, arquitect
Rosa Gallardo Parralo, arquitect
Alejandro Cabanas y Miguel Sibón, Installation engineers
Fritz Josef Koch, cabinetmaker
Superficie – Built up area:250 m²
Fotografías – Photographs:Fernando Alda

More: sol89; Fernando Alda更多请至: sol89 on gooood

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment