RGM 46 by DC.AD

The contemporary space in the old apartment

Project Specs

Design:
Location:

来自 DC.AD 对gooood的分享。 更多请至:DC.AD on gooood
Appreciation towards DC.AD for providing the following description:

RGM 46是一个公寓改造项目。它位于里斯本,建筑面积约60平方米,是一个自带屋顶小露台的复式公寓。改造后的功能空间应包括起居室、厨房、餐厅和浴室等。设计团队决定从公寓的上下两层空间入手,将公共区域和私人区域分隔开来。

RGM 46 is an apartment renovation project located in Lisbon: with an area of roughly 60m2, it is a duplex apartment with a small terrace on the roof. The functional layout proposed included a living room, kitchen, bedroom and bathroom. The intervention began by creating a separation between the social and private areas of the apartment by way of the two existing floors.

▼起居室,the living space ©DC.AC studio

设计团队拆除了下层空间中原有的所有非承重墙体和障碍物,创造出一个大型的起居室空间。这一举措需要对公寓的结构进行加固处理。因此建筑师在室内增加了一个由金属材料打造而成的梁柱结构体系,并将其暴露在人们的视野当中,使其变成公寓空间的一个特色。最终,这个金属结构体系在纵向上将起居室空间划分为了两个不同区域:一个朝南,带有室外阳台,且享有从建筑主立面的窗户中投射进来的自然光;另一个朝北,与无窗的后墙相连。在此基础上,设计团队又将金属柱纳入考量范围之内,最终限定出四个彼此独立又相互连通的空间:朝南的大起居室被划分成了西侧的起居室和东侧的餐厅;朝北的区域被用作各功能空间。电气设施和装饰性的灯具均采用黑色,以突出其视觉效果。但主墙上的照明设施却采用白色,并不可见。

▼起居室,在室内增加了一个由金属材料打造而成的梁柱结构体系,并将其暴露在人们的视野当中,the living space, adding a new exposed system composed of metal beams and pillars ©DC.AC studio

▼西侧朝南的起居室,带有室外阳台,the west-facing living space in the south part, enjoying the outdoor balcony ©DC.AC studio

▼从起居室看餐厅,该区域设有木托梁天花板,viewing the dining area from the living space, with the wood joints ceiling ©DC.AC studio

▼白色的餐厅空间,the white dining area ©DC.AC studio

All the walls and obstacles on the lower floor were removed to create a single, expansive space for the living room. In order to do this, the structure of the apartment had to be reinforced with a new system composed of metal beams and pillars, which were left exposed and became a theme of the project. The strengthening structure marks out, lengthwise, two distinct areas of the living room, one facing south, which enjoys the outdoor balcony and the natural light from the openings in the main façade, and the other facing north, which communicates with the windowless rear wall. Together with the strategic position of the pillar, four separate areas are marked out: the living room to the south, divided into the west-facing living space and the east-facing dining area; and the functional area to the north. The electrical infrastructure and decorative lamps intentionally stand out in black, while the main wall lighting is invisible, white and unobtrusive.

▼公共区域的南侧设有室外阳台,自然光线可从建筑主立面的窗户中投射进室内,part of the public space facing south, which enjoys the outdoor balcony and the natural light from the openings in the main façade ©DC.AC studio

设计团队在公寓北侧的墙体上附加了一个由厨房、储藏区和室内楼梯组成的新空间,从而创造出一个抽象的界面。这个附加空间有两个目的:一是创建一个功能齐全的厨房,二是为公寓的下层空间提供一个整齐的背景。该空间采用灰色的面板和天花板,与带有木托梁的明亮的白色起居空间形成了鲜明的对比。为了使附加区域和起居空间之间的过渡更为自然,设计团队在它们之间设置了一个双方均可使用的半开放式金属架。

▼在起居空间和厨房之间设置半开放式的金属架,使空间过渡更为自然,a semi-open metal shelving unit softens the relationship between the kitchen and living areas ©DC.AC studio

A new space was attached to the north-facing wall, comprising an abstract line of panels that includes the cupboards of the new kitchen, storage areas and access to the stairs leading to the upper foor. The addition of this new area aims, firstly, to introduce all the functions of the kitchen in one go and, secondly, to provide a single, continuous background for the space. The grey panels, together with the ceiling painted the same colour, use colour to make a spatial distinction from the bright living area, accentuated by the different shades of white on the surfaces and the momentum of the structural wooden joists that characterise the room’s ceiling. To soften the relationship between these two spaces, a semi-open metal shelving unit was created to support both the kitchen and living areas.

▼厨房,the kitchen ©DC.AC studio

▼北侧的储藏空间和厨房,the storage areas and kitchen on the north ©DC.AC studio

▼公寓北侧墙体上附加的储藏空间,the new storage areas attached to the north-facing wall ©DC.AC studio

▼北侧的楼梯空间,the staircase on the north ©DC.AC studio

上层空间容纳了一个开放式的套房。该套房具有空间连续性,只通过在某些位置上放置家具来分隔不同的区域。两个独立的家具构件不仅限定出流线自由的卧室区和浴室区,更丰富了上层空间的层次感。卧室区域主要采用白色和灰色色调。床靠房间一角布置,旁边设有高度不同的床头柜。躺在床上,可以看到反射在衣柜镜子中的室外露台和城市的景色。

▼卧室空间,床靠房间一角布置,旁边设有高度不同的床头柜,the bedroom, the  bed is placed inside a nook with bedside tables at different heights ©DC.AC studio

▼从床上看室外露台,景观反射在衣柜的镜子上,viewing the outdoor terrace from the bed, the outdoor terrace and landscape are reflected in the mirror on the wardrobe ©DC.AC studio

▼衣柜的镜面反射卧室空间,the mirror on the wardrobe reflects the interior space of the bedroom ©DC.AC studio

The upper floor contains an open-plan suite. It has a continuous floor and ceiling, although it is separated by strategically positioned pieces of furniture that create different hierarchies in the use of the space. Two freestanding pieces were created that separate, and allow movement between, the bedroom area and the bathroom area. The main area of the bedroom explores scales of white and grey with different shades and textures. The bed is placed inside a nook with bedside tables at different heights. The outdoor terrace and landscape can be seen from here, reflected in the mirror on the wardrobe.

▼透过玻璃门看室外露台,viewing the outdoor terrace through the glass door ©DC.AC studio

▼上层的室外露台,the outdoor terrace on the upper level ©DC.AC studio

设计团队在屋顶上设置了新的天窗,以便室内空间进行自然采光和通风。浴室位于套房的东侧,通过两片粉红色的亚克力面板限定出来。当面板处于闭合状态时,从天窗进来的光线可以透过半透明的面板,创造出一个彩色的空间氛围。浴室与卧室之间有一个带有金属洗手盆和镜面的独立家具构件。

▼浴室与卧室之间有一个带有金属洗手盆和镜面的独立家具构件,the space separating the bedroom area includes a nook containing a metal washbasin and the inner surfaces are lined with mirrors ©DC.AC studio

▼粉色的半透明亚克力面板限定出浴室空间,the pink semi-transparent panels define the bathroom ©DC.AC studio

The bathroom is located on the east side, with natural light and ventilation coming from a new opening in the roof. This area can be closed using two pink acrylic panels to create a semi-transparent effect and filter coloured light into the space. The space separating the bedroom area includes a nook containing a metal washbasin and the inner surfaces are lined with mirrors.

▼套房东侧的浴室,屋顶上设有天窗,
the bathroom located on the east side with new skylight ©DC.AC studio

总体来说,本项目旨在通过一系列彼此连通的空间来创建一个轻松舒适的居住环境。凭借着家具的布局和不同的颜色,各功能区得以区分开来。

Overall, the project aims to lighten the space by creating broad areas that communicate with one another in a flowing movement, free from obstacles. The subtle variations between areas are meticulously materialised in the design and positioning of the furniture and the careful use of colour.

▼平面布置图,layout plans ©DC.AC studio

Architecture: DC.AD, Duarte Caldas
Use: Studio Apartment
Location: Lisbon, Portugal
Client: Private
Completion date: October 2019
Team: Catarina Mascarenhas
Photographs: Francisco Nogueira
Copyright and Credits: All photographs belong to DC.AC studio

More: DC.AD        更多请至:DC.AD on gooood

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to get contact with the designer/sharer/collaborator of the project

Post a Comment