0110公寓,巴塞罗那 / Raúl Sánchez Architects

家,只需要四个房间就够了

项目标签

设计公司:
类型:

感谢 Raúl Sánchez Architects 予 gooood 分享以下内容。更多关于他们:Raúl Sánchez Architects on gooood
Appreciation towards Raúl Sánchez Architects for providing the following description:

0110公寓是设计师Raúl Sánchez的自宅,公寓位于巴塞罗那的Poble Nou社区。随着城市的更新与发展,19世纪西班牙城市规划师塞尔达(Cerdà)设计的“扩展区”已经开始逐渐褪色,最新的22@区计划为当地引入了众多当代建筑,这些建筑与该地区过去的工业建筑形成鲜明对比。公寓位于一栋街角住宅楼的高层,朝向东南。由于毗邻火车轨道,该住宅楼的一侧相对于其他街区来说更为开阔,0110公寓也因此享有Montjuic山的远景视野。改造前的公寓根据建筑立面的走向被分成两个平行的空间,每个空间宽度仅为3米。而这些狭窄的空间又被划分为一系列更小的房间。这种空间布局不仅不舒适,而且无法满足当代人的生活习惯。

Residence 0110 is the refurbishment of my own apartment. It is located in the Poble Nou neighborhood, Barcelona, where the ‘Cerdá Eixample’ begins to be disfigured, and where recently the 22@ district is introducing contemporary architecture in clear contrast to the area’s industrial past. The apartment is located on a high floor of a chamfered block, facing south-east, which benefits from the proximity of the train tracks to extend its views up to the Montjuic mountain. The existing state presented a house developed according to two bays parallel to the façade, both very narrow, barely 3m, with a sequence of very small rooms in each bay, without any interest, and impossible to adapt to contemporary living habits.

▼项目概览,project overall view © José Hevia

项目旨在将Raúl Sánchez的建筑理念融于室内设计之中,使其成为一个既舒适又能启发灵感的空间。简单的几何图形在空间构成了复杂的环境,结构与材料填充了空间并定义了空间的基调,模糊了建筑设计与室内设计的区别。因此,设计师将公寓的部分平面整合为一个边长6.15米的完美正方形与一个作为转角空间的直角三角形。改造后的公寓仅包含四个房间,就如同帕拉第奥的别墅一样,他认为住宅只需要四个房间就足够了。

The project is the materialization of the architecture with which I feel comfortable and with which I like to move forward: simple geometric figures that in their spatial composition create complex environments, in which construction, together with material codes, ends up defining and filling in the spaces, blurring their limits. Thus, the project is a perfect square, 6.15m on a side, and a right triangle that makes the transition / turn of the chamfer. There are only four rooms, as in the villas of Palladio, who considered that four rooms were enough for a house.

▼轴测图,axonometric drawing © Raúl Sánchez Architects

正方形是公寓的中心空间也是整个项目的核心,包含有厨房、客厅、餐厅等主要生活区域,以及图书馆、阅读区、游乐区等更自由的休闲空间。这个规整的正方形是通过拆除原有墙体得到的,为了使空间完整开阔,结构的加固工程是十分必要的,旧墙的一角被保留了下来,它几乎位于正方形平面的中央。这种设置不仅出于结构上的考虑,也出于空间功能上的考虑。保留下来的墙体,或者说柱子,成为厨房餐厅区域和其他空间之间的微妙划分。它如同一个极小的边界,但却足以提示出不同的空间功能。这个中央支柱,作为公寓原有结构体系的痕迹被黄铜饰面包裹了起来,饰面的高度与三角区的吊顶齐平。这种设置不仅强调出保留元素在空间中起到的分界功能,同时也在结构上对保留墙体起到了加固的作用。

The square is the central space of the residence, which brings together the kitchen, the living room and the dining room, and freer spaces for the library, reading area, play area … It is the space that is intended to be the heart of the house. This figure is inserted by knocking down the structural walls of the house, carrying out an important work of structural reinforcement, of which a corner of the old walls remains, almost centered, necessary for structural reasons, but also for spatial ones. This corner/pillar is a subtle division between the kitchen/dining area and the rest of the space, it is a very small limit, but enough to hint at a possible use of the spaces. As a remnant/vestige of the existing structural system, the central pillar is covered with brass, again up to the height of the false ceiling of the triangle, highlighting the importance of this element as a configurator of the space, but also as a structural support for the reinforcements executed.

▼正方形的中央生活空间,The square is the central space of the residence © José Hevia

▼黄铜饰面包裹住保留下来的承重墙体,Brass finishes wrap the remaining load-bearing wall © José Hevia

▼客厅,the living room © José Hevia

▼黄铜支柱起到了分隔空间的作用,the corner/pillar is a subtle division between the kitchen/dining area and the rest of the space © José Hevia

▼淡粉色的书柜背景墙,pale pink bookcase background wall © José Hevia

▼客厅的三角形元素,triangle element in the living room © José Hevia

▼书柜与墙面细部,details of the bookcase and the pale pink wall © José Hevia

在简单的空间布局下,材料发挥了重要的作用,精心的选材营造出丰富的视觉体验,同时给人以扩大空间的效果。连续的黑色橡木饰面由正方形生活区开始,一直延伸至三角形过渡区,并且形成了厨房操作台下面的橱柜面板。统一的材质将分离的功能空间联系在一起,营造出和谐整体的室内氛围。连续的木制饰面墙被不锈钢材质的房门打断,这些房门与墙面通高,与木制饰面一起形成特别的节奏感。厨房上部的吊柜也是由不锈钢材质制成,与房门完美呼应。除了书柜背景墙外,中央空间中的大部分墙面、地板与天花板均采用了白色。书柜背景墙则采用了与三角过渡区地板和天花板一致的淡粉色。

Given the simple spatial distribution, the materials come into play to multiply the sensations and increase the spatial complexity. A continuous strip of oak wood stained black with an open pore runs through several walls of the square space, up to the height of the triangle, entering it and finishing off the lower part of the kitchen. Thus, it is the material that unites initially separate spaces, and assimilates different functions with the same texture. This wooden stripe is interrupted by the doors of the rooms, made of stainless steel, flush with the wood, and this same material finishes off the upper parts of the kitchen. The rest of the environment in the central space is mostly painted white, with the exception of the wall of the bookcase, with a trimmed background of pale pink, which is the same color that is found on the floor and ceiling of the triangle.

▼餐厅与厨房,the dining area and the open kitchen © José Hevia

▼由黄铜柱看厨房,viewing the kitchen from the brass pillar © José Hevia

▼厨房,下部是黑色橡木上部是不锈钢,the kitchen with black oak on the bottom and stainless steel on the top © José Hevia

▼厨房细部,details of the kitchen © José Hevia

三角形区域与正方形区域相邻,两者之间没有真正意义上的分隔,但较低的天花板却暗示出两个空间的不同,并形成两者之间的过渡。由这个三角形区域可以直接进入带有浴室的主卧套间、次卧以及另一间浴室。三角形区域是整个公寓内空间的转向器,也是公共空间与私密空间的过渡区。三角形与对角线的元素被大量运用在各种设计细节之中,例如:从平面上看,中央的黄铜支柱其实呈梯形,梯形的长边便应用了对角线元素;此外,还有家具上的三角形黄铜支架以及黄铜灯具等。甚至在中心空间的60×60铺地瓷砖中也采用了对角线切割法,为了铺满边长615cm的正方形空间,60cm的标准瓷砖被切割成15cm的小块铺设在空间边缘。

Adjacent to the square is the triangle, with no physical separation between the two, but the lower ceiling indicates a transition of spaces. This triangular space gives direct access to the rest of the rooms: the two bedrooms (one with an en-suite bathroom) and a second bathroom. Conceptually, the triangle is the generator of the spaces, establishing the rotation of the plant, and this formative idea, the triangle, the diagonal, is reproduced in a multitude of minor details: the central brass pillar is actually a trapezoid with one side in diagonal; specially designed brass furniture repeats the triangle motif. Even the layout of the 60×60 tiles in the central space, to resolve the 615cm length, draws a diagonal with interleaved 15cm pieces.

▼三角形过渡区,the triangle area © José Hevia

▼由厨房看三角形区域,viewing the triangle area from the kitchen © José Hevia

▼三角形区域的淡粉色吊顶与地面,Pale pink ceiling and floor in triangular area © José Hevia

▼与墙面通高的不锈钢房门,Stainless steel door with the same height of the oak wall finishing © José Hevia

▼由三角过渡区可进入卧室与浴室等私密空间,From the triangle transition area can enter the bedroom and bathroom © José Hevia

打开不锈钢制成的房门,映入眼帘的是纯白的卧室空间与温暖的天然橡木地板。浴室的设计则更加强调材料的纹理与色彩,包括:灰色的微水泥饰面墙、淡粉色的装饰元素,以及黑色马孔多大理石台面等。套间浴室的旋转门也采用了三角形元素,一条对角线将玻璃门分为两个部分,上部为全透明下部则为半透明,达到了保证了使用者隐私的目的;大理石洗漱台背景墙也被切割成对角线的形态,完美地呼应了浴室的玻璃门。

The bedrooms are accessed by going through the stainless steel doors, and entering spaces where white is the protagonist, next to the natural oak wood floor. The bathrooms play with the dominant materials and textures: gray microcement wall finishings, pale pink accents, and black macondo marble. The access door to the en-suite bathroom, a large pivoting door in brushed stainless steel, is divided into two parts to provide privacy, by means of a diagonal that draws a triangle, as is the case with the cutting of marble in the same bathroom

▼卧室,bedroom © José Hevia

▼卧室细部,details of the bedroom © José Hevia

▼儿童房,children bedroom © José Hevia

▼浴室门的三角形元素,Triangular element of bathroom door © José Hevia

公寓中的许多家具都是专门为这个项目特别定制的,成为重要的空间构成元素之一,如黄铜件,大理石脸盆,以及客厅一角的天然皮革沙发。其余家具则选用了设计师自己钟爱的设计作品,利用BKF椅子,Vitra设计的LCW扶手椅,Knud Holscher设计的门把手,以及Arne Jacobsen的一些家具作品。黑色木材,黄铜,不锈钢,粉色涂料,白色涂料,黑色大理石,皮革,水泥饰面,丰富的材质共同营造出优雅而沉静的空间氛围;同时,镜面与哑光、光滑与粗糙、简单与复杂,材质肌理的对比又为0110公寓注入了新鲜而有趣的气息。

Much of the furniture has been designed for this project, such as the brass pieces, the marble washbasin, or the sofa itself, in natural leather, which is another architectural element, solving a corner. The rest are fetish pieces for me, like the BKF chair, the LCW armchair by Vitra, the pull handles by Knud Holscher, or some pieces by Arne Jacobsen. Black wood, brass, stainless steel, pink colors, white, black marbles, leather, cementitious surfaces, form a sober and elegant universe, but at the same time with playful and fresh counterpoints, reflective and matt, smooth and rough, simple and complex.

▼玄关细部,entrance of the residence © Álvaro Valiente 

▼结构与材料细部,details of structure and material © José Hevia

▼家具细部,details of the sofa © José Hevia

▼平面图,plan © Raúl Sánchez Architects

Project name: RESIDENCE 0110
Location: Poble Nou neighborhood, Barcelona
Architecture: Raúl Sánchez
Web: https://www.raulsanchezarchitects.com/
Structure: Diagonal Arquitectura
Engineering: Marés ingenieros
Construction: August – Decembre 2020
Built area: 90 m2
Budget <150.000€
Construction company: ARQ FAI projects
Web: http://www.arqfaiprojects.es/
Taps: Iconico
Web: https://iconico.es/es/
Photo credit:
José Hevia https://www.josehevia.es/
Álvaro Valiente https://alvarovaliente.com/es/

More: Raúl Sánchez Architects    更多关于他们:Raúl Sánchez Architects on gooood

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
点击联系该项目/文章的创作/分享者

发表评论

随机推荐工作 所有工作 »