repoussoir by con form architects

A remarkable series of living spaces totally unexpected behind the polite and unremarkable Victorian street façade

Project Specs

非常感谢 con | form architects 予gooood分享以下内容。更多关于:con | form architects on gooood
Appreciation towards con | form architects for providing the following description:

 

概述 | Brief

该项目的业主已经在这栋4居室的维多利亚式住宅中生活了超过15年,他们已经对位于建筑后方的小厨房以及昏暗的、远离花园景观的室内空间感到些许厌倦。本次设计的主要任务是为既有住宅赋予更多的灵活性,使其拥有轻松愉快的氛围,尤其是能够在夏日的周末和节日期间,成为亲朋好友们相聚的场所。

Having lived in the 4-bedroom Victorian terraced property for over 15 years, the clients had grown tired of the tiny kitchen located in the rear outrigger, the dark interior spaces and the disconnect from / lack of views to the rear garden space. The flexibility to allow for entertaining, particularly extended family at summer weekends and during the festive period was key. Having undertaken a roof / loft extension in 2010 the clients were also keen not to have any proposal dominate the existing house as this large volume currently does.

▼项目概览,project overview

 

设计目的 | Design Objectives

增强建筑后方空间与户外空间的连接性,同时让未能得到充分利用的一侧空间重新发挥作用。
将狭小的厨房与其他起居空间连接起来。
实现灵活的开放式布局,消除密闭的边缘空间。
提高室内起居空间的光照水平。
避免像既有的扩建部分那样占用过多的场地。
突出既有的维多利亚式住宅在整个项目中的主体地位。
在房屋外部增加一个空间,主要用于自行车练习。

Increase the connection to the rear external amenity space and make better use of the under-utilized side return
Link the tiny existing kitchen to the rest of the living space
Flexibility within an open plan layout – avoiding disparate, cellular spaces
Allow greater level of light into the interior living spaces
Not dominate the property like the existing roof extension does
Allow the existing Victorian property to become the primary focus of the project
Provide an external outbuilding, primarily for cycling practice

▼设计示意,design concept

 

设计描述 | Description

既有住宅是一座典型的伦敦排屋,重复的砖墙元素构成了其主要的建筑特征,同时也是伦敦生活中的一个重要背景。本次介入的内容包括对首层空间进行后方和侧方的扩建、调整室内布局以及降低花园及花园房的高度。

The terraced London house with rear outrigger is a familiar typology. Often viewed as unremarkable, these iterative brick elements form a distinct architectural character, acting as an important context in the lives of many Londoners. This project involves an intervention within such a setting; including a ground floor rear / side extension, internal reconfiguration and a lowered garden / garden room.

▼首层空间进行了后方和侧方的扩建,the project involves an intervention including a ground floor rear/side extension

在项目初期,为了避免对场地造成干扰,建筑师并未采用扩大屋顶以获得更多空间的做法,而是在既有房屋结构的基础上进行调整。后方的外墙和首层空间的隔墙被拆除,从而消除了室内与室外的界限,使房屋和花园相互贯通,形成一个大型的开放式空间。

A deferential approach to context was adopted early in the project, with a desire to avoid repeating an existing large roof extension to the property that dominates the roofscape; in turn dominating the original typology. This project is inherently subservient and respectful to the existing structure, particularly the outrigger. Rear external walls and internal partitions to the ground floor were removed, dissolving the threshold between inside and outside. This creates one large open plan space that is both internal and external, house and garden.

▼场地后方增加了一个外部空间,an external outbuilding is added to the rear of the site

▼首层空间的隔墙被拆除,从而消除了室内与室外的界限,internal partitions to the ground floor were removed, dissolving the threshold between inside and outside

▼厨房,kitchen

▼客厅细部,living room detailed view

为了进一步保持这种连接,建筑师还提出了一种特别的结构解决方案,即通过引入矩形的钢制框架来构建主要的维护结构,并搭配以屋面玻璃和釉面铝双折门,从而最大化地将光线引入朝北的后方空间。后方起居空间的拱腹使用了砖材,使既有砖墙的坚固性和耐久性得到加强。场地后方还增建了一个外部空间,由简单的砖砌围墙和水平屋顶构成,同样安装了釉面铝双折门,可以在需要的时候被用作居住空间。

▼模型:通过引入矩形的钢制框架来构建主要的维护结构,model: a unique structural solution of interconnecting, pared back perpendicular steel frames were introduced

▼钢制框架细部,steel frames detailed view

To maintain this connection, a unique structural solution of interconnecting, pared back perpendicular steel frames were introduced, with infill frameless roof glazing and glazed aluminium bi-fold doors forming the primary building envelope; maximising light into this north facing rear space. The solidity and permanence of the original brick outrigger is further enhanced with a brick soffit to the rear living space. A simple brick perimeter wall and horizontal roof form a rear outbuilding, with glazed aluminium bi-fold doors allowing it to be used as a further habitable space.

▼屋面玻璃和釉面铝双折门最大化地将光线引入朝北的后方空间,the steel frames with infill frameless roof glazing and glazed aluminium bi-fold doors maximize light into the north facing rear space

▼后方起居空间的拱腹使用了砖材,使既有砖墙的坚固性和耐久性得到加强,the solidity and permanence of the original brick outrigger is further enhanced with a brick soffit to the rear living space

钢制框架为居住者带来了体验外部空间和历史环境的视角,使阳光得以被过滤到室内。新结构在与既有建筑形成对比的同时也为之赋予了空间的张力,起到了引导视线的作用,使建筑的整体感和连贯感得以凸显出来。

The steel frames are considered devices through which the external spaces and historic context are perceived, and through which daylight filters into the space. The innate structural tension therefore contrasts with and acts as a foil or repoussoir to the existing building, enhancing its compressive, monolithic nature.

▼新结构为既有建筑赋予了空间的张力,the innate structural tension contrasts with and acts as a foil or repoussoir to the existing building

最终,通过一系列非凡的起居空间,改造后的住宅在不起眼的维多利亚式街面后方成为了一处令人惊喜的优美场所。

The resultant home is a remarkable series of living spaces, totally unexpected behind the otherwise polite and unremarkable Victorian street façade.

▼空间细部,detailed view

▼原始一层平面图,original ground floor plan

▼改造后一层平面图,proposed ground floor plan

▼剖面图,section

▼结构细部,detail

PROJECT INFORMATION SHEET
Project Title: repoussoir
Architect / Designer: con | form architects
Photography: Simone Bossi
Spokesperson Contact: Eoin O’Leary – Partner
Site: Andalus Road, London, SW9 9PF
Design to Completion
Commissioned: March 2017
Start on site: March 2018
Completion: October 2018

More: con | form architects。更多关于:con | form architects on gooood

Post a Comment