Renovation and interior design of Cloud Retreat Hotel on Sanshan island Taihu lake, China by Cocoon Studio

Lower Living & Distant Dwelling

Project Specs

Location:

感谢 上海可空建筑设计工作室(联系邮箱:cocoonstudio@126.com)对gooood的分享。
Appreciation towards Cocoon Studio (contact: cocoonstudio@126.com) for providing the following description:

2019年夏天受业主委托,我们来到位于太湖中央的项目现场。彼时工程进行到一半,但因种种原因面临整体性的设计调整:业主原计划占满临湖面的建筑体量被消减一半,仅留一幢独栋箱体建筑和一个空地大院子;原设计的现代主义白盒子建筑,也因风貌监管的原因被要求“平改坡”,原方案被彻底瓦解,亟待以新的视角重新展开设计并延续工程,源于这样的诉求,我们展开了基于现存建筑改造更新的酒店设计历程。

In the summer of 2019, we come to the construction site on Sanshan island in the middle of Taihu lake as the client consult us for a re-design proposal of the on-going hotel project. At that time, the project was facing a giant modification as the request of government: half of the building needs to be canceled leaving an empty field in the middle of the site; The original modern white box design needs to be changed to slope roof style to coordinate with the Chinese traditional style of Suzhou. Based on such demand, we started our new renovation design.

▼场地环境,context ©吴清山

▼项目鸟瞰,aerial view ©吴清山

改造设计面对三大任务和挑战:首先是如利用原建筑拆除后空余的场地并重组流线关系,第二是如何将平改坡的硬性要求合理转化为积极的设计条件和建筑空间,第三是如何通过室内空间的深化设计提升建筑的特征与品质。依据这样的判断,我们以三处针对性的空间设计,作为破解这一设计难题的切入点。

We were facing 3 major challenges: 1. How to use the empty field and re-compose the space system. 2. How to change the unyielding request of slope roof to a positive factor and create a special public space. 3. How to improve the space quality by interior design. Based on such perspective, we focus our design on 3 major part of the building and propose 3 major concepts.

▼建筑外观夜景,exterior view by night ©吴清山

▼立面局部,facade ©吴清山

▼屋顶平台,roof terrace ©杨阳

 

半廊半亭
Half Porch Half Pavilion

作为酒店的门户,这一由异形钢结构单坡所限定的空间,覆盖容纳了一系列独立功能空间的入口,亦构筑了内与外,房与园的边界。

设计来自于对现状空间关系的重新梳理和利用:原本由客房所占据的场地被释放成为一个完整的内向院子,原设计中为组织建筑景观视线而形成的高差台地关系遗留在其中,如何结合现状重新组织空间关系是基本问题。

▼入口改造分步gif,entrance renovation gif. ©上海可空建筑设计工作室

As the entrance of the hotel, this space of irregular shape accommodates a series of entrances of independent rooms. It also constitutes a boundary of internal and external, house and garden.

The design starts from the reorganization of existing spaces: A courtyard space was formed by the removal of original hotel room building, where the designed height differences of ground left over. It is a basic problem to reorganize the space according to the existing situation.

▼入口,entrance ©吴清山

▼景观视线,sight to the courtyard ©吴清山

在起初的设计中,我们以回廊灰空间构筑建筑和庭院的边界,形成环绕的回廊体系,衔接各类内部空间,组织复杂的高差关系和流线。这一边界兼顾内外,既重新定义了庭院本身,又建立了建筑内部空间与庭院之间的关系,同时结合变化的路径和周边界面的开合,这一回廊形成了丰富的景观空间体验。

In our first proposal, we construct the boundary between the building and courtyard by using a winding corridor grey space surrounding the garden. It connects different internal functional spaces and organizes the circulation. This system not only connect the internal space and external spaces, but also define the courtyard. By walking on this route, a varied experience of landscape is created due to the height differences and varied openings of surrounding interface.

▼从回廊望向庭院,view to the courtyard from the winding corridor ©吴清山

▼水院,water yard ©吴清山

▼回廊体系组织复杂的高差关系和流线,the corridor system connects different internal functional spaces and organizes the circulation ©吴清山

▼从室内望向庭院,courtyard view ©吴清山

回廊均宽的体系在入口处由于避让一株保留老枣树的需要而发生变异,形成了一片放大的覆盖,塑造了一处戏剧性的场所:廊由于尺度的突变而变异成介入景观的“亭”,与枣树相映成趣。其下1.5米高矮墙的置入从功能上区分了外侧入口广场和内侧向下延续的坡道,从形式上将这一空间转化为“复廊”:一片屋顶下内外双重空间。

The corridor of same width confronts a sudden change due to the need of avoiding an existing jujube tree at the entrance part. An enlarged roof is formed, creating a dramatic place: Due to dimension mutation, the concept of corridor is changed to a pavilion by the jujube tree which directly participate in landscape instead of being a boundary. A 1.5-meter height wall is placed under the roof to distinguish the front square space and downward ramp behind, converting this space to a double corridor: half porch half pavilion-a compound space under one roof.

▼廊由于尺度的突变而变异成介入景观的“亭”,due to dimension mutation, the concept of corridor is changed to a pavilion ©王伟实

▼廊与枣树相映成趣,the pavilion participates in landscape ©杨阳

在实施过程中由于种种原因回廊体系无法完整呈现,仅保留了入口片段,但其余部分的缺失反而强化了其独立性和作为边界的空间意图:半廊半亭成为一个特殊的装置构筑,不仅以入口空间的形式形成互动的内外边界,同时构筑了两种不同的空间理解方式。这一空间不仅在表达内外,亦在呈现暗藏于景观,地形及室内外空间的潜在关系和空间认知。

In actual construction, the corridor system is not completed, only the entrance part is build. However, the missing of other parts seems to strengthen the independence and space intention of the design concept. Half porch half pavilion as a special installation not only form an entrance space and create an interactive boundary, but also create two different perceptions of space. This space is not only an expression of internal and external, but also present the hidden spatial relationship and cognition between landscape, topography and architecture space.

▼半廊半亭,half porch half pavilion ©吴清山

 

悬坡纳景
Floating Roof Framing View

位于主楼顶部清水混凝土坡顶所构筑的阁楼,因平改坡的硬性要求而生。设计力图以最轻的姿态将坡顶落于建筑的顶部空间和既有结构支撑之上,在与现状建筑形成协调的外部关系的同时,营造位于建筑制高点的景观公共空间。

The concrete slope roof attic space on top of main building is designed according to the request of slope roof. In our design, we try to find a light and graceful way to put a slope roof onto the existing structure and space, creating a harmonious overall exterior appearance and also creating an exciting space at the highest place of the whole project.

▼顶层改造分步gif,roof renovation gif. ©上海可空建筑设计工作室

▼分析图,diagram ©上海可空建筑设计工作室

阁楼采用180毫米厚的现浇混凝土板,结合倾斜双坡与水平面构成稳定三角的力学特征,塑造了无梁的室内空间以及内外一致的板片屋面形态,结构仅在柱位点接,这使屋面整体如同悬置于顶层空间之上,轻盈之余为景观的纳入提供了更多可能:北侧面湖的坡面以横向通长的开口塑造了一个嵌于坡中的露台,借由这个开口,内侧空间以水平通长的低伏檐口限定出一幅面向太湖的平远画卷;东侧屋面悬出墙外,山的轮廓借由自然形成的三角形开口纳入空间之中,山水景致借坡入画,用之于空间。

A 180 mm thick cast-in-place concrete board system is adopted to form the structure. By using the triangular feature of slope, we form this space with no beam. The thin board form is presented both interior and exterior, creating the appearance of floating and lightness. Besides the lightness, this system also provides the possibility of view frame: a horizontal long opening facing the Taihu lake creates a terrace embedded into the roof, this opening frames a horizontal picturesque viewport of the landscape by the low hanging eaves; On the east side, the outline of the hill fit into the triangle opening between roof and walls, flow into the space. The landscape of the nature is brought into the space as pictures through the frames created between the roof and the building.

▼主楼顶部阁楼,the attic space on top of the main building ©吴清山

▼嵌于坡中的露台,a terrace embedded into the roof ©杨阳

面湖茶室作为顶层空间的核心,以席地而坐的低坐姿对应横向展开的景致,与向高处延申的坡顶形成对照,形成多重尺度。坡顶向外延续的姿态,将景致引入的同时,亦使露台作为完形成为茶室空间的一部分。空间中微微下沉的空间以石代水,以抽象的关系,提示山水人之间的真实地理空间,建立与外部世界心理层面的联系。

The tea house facing Taihu lake is the core space of the whole place. The low-lying posture hinted by furniture prompt the way of viewing this horizontal picture of nature, together with the high space of the climbing roof, this space gets multiple vertical scales. The extension of the roof outline brought in the landscape and also form the terrace as one part of the teahouse space. The slight sunken place in the teahouse is filled with white stones to present an abstract perception of water, which mentions the connection between people, space and geographical nature.

▼面湖茶室,the tea house with lake view ©杨阳

▼茶室坡屋顶,the pitched roof ©陈鑫(左) ©王伟实(右)

 

低栖远居
Lower Living & Distant Dwelling

远居是岛屿上居所的生活状态,而低栖则描绘了临湖而居的品质与姿态。在客房设计中,我们试图以空间的方式呈现这种品质:以有意压低的空间高度,结合环形流动的空间格局,形成面向景观的平远视角,并建立一种席地而居的闲适起居尺度和行为模式,水平流动的房间内局部拉高,以顶棚高低限定空间,使得不同空间有各自的领域感;与此同时我们在材料上引入色彩相近但质感不同的两种材质,以粗糙的喷砂材质勾勒高空间的侧面与顶面,与低处近人尺度的柔和墙面材质形成对照,建立空间的双重尺度,将房间原本层高低矮的劣势化解并成为房间的特征。

▼客房改造分步gif,guest room renovation gif. ©上海可空建筑设计工作室

Distant dwelling describes the status of the life on island, low lying living presents the quality and attitude of living by the lake. In room interior design, we try to present this image through space: A deliberately lowered ceiling and a free-flowing floor plan, form a horizontal space with far horizontal view of the landscape, it also present a small scale low-lying posture with the meaning of leisure. Certain parts of the room ceiling are raised in this horizontal space to form the sense of different domain. Besides, we bring in two different wall materials with similar color but contrasting texture to enhance this height difference of ceiling. The rough sandblasting paint depict the side and top of the higher space, in contrast with the smooth paint used on the walls below with closer relationship to people scale, creating double scales of the space, changing the negative factor of low floor height to a characteristic, which also connected to the atmosphere and image of living on the island in the middle of lake.

▼客房内部,guest room interior ©吴清山

▼低栖描绘了临湖而居的品质与姿态,low lying living presents the quality and attitude of living by the lake ©王伟实

▼客房窗景,guest room view ©王伟实

▼浴室,bathroom ©吴清山(左)©杨阳(右)

▼平面图,plan ©上海可空建筑设计工作室

项目名称:过云山居太湖三山岛
设计方:上海可空建筑设计工作室
联系邮箱:cocoonstudio@126.com
项目设计 & 完成年份:项目设计:2019.6-2019.9 项目完成:2020.10
设计主创:王伟实
建筑及室内设计团队:王伟实
结构顾问:张准
项目地址:苏州市吴中区东山镇三山岛
建筑面积:2150平方米
摄影版权:吴清山,杨阳,王伟实,陈鑫
合作方:苏州朗柏建筑空间设计工作室
客户:过云山居民宿酒店
品牌:1.德律智能螺杆家用电梯 2. PANDOMO墙面涂料 3.tenne 浴缸

More: 上海可空建筑设计工作室(联系邮箱:cocoonstudio@126.com

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood

Post a Comment