Renier Chalon by MAMOUT architectes

The new life in the traditional house.

Project Specs

Design Firm:
Location:

非常感谢 MAMOUT architectes 予gooood分享以下内容。
Appreciation towards MAMOUT architectes for providing the following description:

该项目既保留了典型的布鲁塞尔Maison de Maître风格,又实现了其内部居住方式的彻底改变。典型的布鲁塞尔式住宅通常将三室的房间按长向布局。住宅的主要空间靠近街道一侧,而靠近后院一侧的房间则为服务型空间。位于中间的区域由于缺少直射光线而被视作次要空间。位于Ixelles的住宅无一例外都遵循了这一典型布局原则。

The project highlights the heritage of this typical Brussels “Maison de Maître” while radically changing the way of living in the house. Typical Brussels house are traditionally built following a plan of 3 rooms in a row. The rooms that are on the street side are prestigious spaces, while backyard rooms are dedicated to service. The central parts, which often lacks direct daylight, are generally left as secondary spaces. This beautiful house located in Ixelles is no exception to this rule.

▼住宅立面,facades

   

该项目旨在充分利用现有布局的优势,并将住宅的首两层空间融合为一。设计师对临街房间的原有内部装饰进行保留和修整,使其近乎完全恢复到了原始样貌。

The project, which aims to transform the first 2 levels of this house into one dwelling, takes advantage of this configuration. On the street side, the rooms are perfectly restored in their original state, by the conservation of their volume and the rehabilitation of their decoration.

▼保留并修复了临街房间的内部装饰,preserve and rehabilitate the rooms on the street side

▼被修复的装饰细节,the preserved decoration details

   

原本位于中央的次要空间被抵消,取而代之的是连接各层的中央楼梯。一个世纪前,比利时建筑设计师Victor Horta就曾在一栋典型的比利时住宅中嵌入中央楼梯,并大力提高了住宅的视觉连通与采光。此次设计师也参考了这一手法,并将中央楼梯连通夹层平台,将交通空间转换成为适合日常起居的生活空间。

The central parts are dematerialized and transformed into a large staircase. This intervention is inspired by Belgian architect Victor Horta, which, a century ago, upsets the plan of the typical Brussels house by implanting the staircase in the centre of the house, source of light and visual connection. The stairs are connected to large landing like mezzanine, allowing to receive other activities than only traffic, transforming this space into a living area.

▼在中央嵌入楼梯间形成中央交通空间,inserting the staircase in the center to make the circulation space

▼楼梯细节,detail of the stairs

设计师将靠近花园一侧没有历史保存价值的空间拆除,使得住宅获得全新的卧室空间。住宅底层位于街面层以下,设计师将该层打造成厨房,并使其与花园相连。这种错层式的底层平面规划实现了使用者的最终愿景。

Garden side, all floors and walls, without heritage value, are demolished. This leaves room for new structures that host the bedrooms. The level of the ground floor is lowered along a monumental concrete stair, so that the kitchen and the dining room reach the level of the garden and gain ceiling height. Lowering the level of the ground floor also allows to integrate an additional floor by a set of split-levels, and therefore, reach the program of the client.

▼厨房较低于地面层与花园相连,the kitchen is placed lower than the ground floor

▼厨房与户外花园相连,the kitchen connects to the back garden

▼厨房,kitchen

▼餐厅,dining space

▼将原建筑的次要空间改造成卧室,make the secondary space into bedroom

▼位于后花园一侧的儿童房,the children’s room on the garden side

此外该项目还采用了众多从原建筑中拆除回收的材料,如木地板,灯具,五金件等等…

The project makes an intensive use of reused materials, saved from the demolitions or shopped at ROTOR (wooden floors, lighting, hardware, …).

▼地面细部,detail of the floor

▼楼梯细部,detail of the stairs

   

▼剖轴侧,axonometry

▼平面图,plan

Client : Private
Architects : MAMOUT architectes : www.mamout.be
AUXAU – Atelier d’architecture : www.auxau.com
Structure : JZH & Partners : www.jzh.be
Construction : G-LINE Construct : www.g-lineconstruct.be
Photograph : Guy-Joël Ollivier : guyjoel.tumblr.com
Location : Rue Renier Chalon 22, 1050 Brussels – Belgium
Dates : 2016 – 2018

More: MAMOUT architectes

Post a Comment