REMODELING OF BELGAS SQUARE by Contxto

Process of humanisation of the place

Project Specs

Design:
Location:

感谢 Contxto 予gooood分享以下内容。更多关于他们,请至:Contxto on gooood
Appreciations towards Contxto for providing the following description:

项目位于马德里自治区Collado Villalba市镇的中心,是当地最重要的公共空间之一。广场围绕在周边的城市道路与停车场之中,缺乏人性化的设计,除了用于举办每周的集市之外,没有其他实际用途。广场地面由沥青铺制,几乎没有任何绿化与休息区,可以说是一个脱离了城市环境的刚性空间。

▼广场总体概览,overall of the plaza © Luis Díaz Díaz

The square is located in the urban epicentre of Collado Villalba (Madrid) and it is pivotal for the public use of the municipality. However, it was a rigid space detatched from its surroundings due to the road traffic circulation and the perimeter parking, as well as its lack of uses and its harsh design. The square was a mere asphalt terrace devoted to hosting the weekly market, containing almost no green or rest areas.

▼硬质铺装面积减少为绿植留出了空间,The reduced area of hard paving leaves space for greenery © Luis Díaz Díaz

▼改造后的广场成为城市步行系统的重要节点,The renovated square becomes an important node of the urban pedestrian system © Luis Díaz Díaz

项目的核心旨在将这个孤立的、不可渗透的城市空间改造成一个更为自由、开放的多功能空间,使这里成为市民生活与娱乐的主体。改造的过程是一个使广场逐渐人性化的过程。设计师减少了广场硬质铺装的面积,以容纳更多的绿色空间。改造后的广场更受行人青睐,成为城市慢行系统的重要节点。

The principal aim of the remodelling project of the square was to transform this urban void, which was isolated and not very permeable, into a freer, open and multifunctional space, where the citizen becomes the subject of the action. This involves a process of humanisation of the place, in which the pedestrian is favoured over the car, and the paved surface is reduced in order to accommodate larger green areas. Such green areas are not conceived as a mere decorative element, but hold a direct relation with what has been built.

▼树池与树池边缘的弧形长凳,The tree grate and the curved bench at the edge © Luis Díaz Díaz

▼绿化区域与硬质铺地的交融,Integration of green areas and hard paving © Luis Díaz Díaz

▼台阶,steps  © Luis Díaz Díaz

▼绿化带,Green belts © Luis Díaz Díaz

▼改造后的照明设施,Lighting facilities after renovation © Luis Díaz Díaz

除了增添绿化区域外,设计师还为广场赋予了新的用途,例如:儿童游乐场、地面喷泉、休息区等。这一系列的干预措施使广场变得更为开放,精心规划后的功能分区也为市民提供了更加舒适、自由的城市公共空间体验。

Both the vegetation and the incorporation of new uses, such as the playground, the dry fountain, the rest areas, etc. are the premises around which this project revolves. To provide the open space with content and to encourage a welcoming feeling through the zoning is prioritised.

▼座椅与铺地细部,details of the project © Luis Díaz Díaz

▼夜景,night view © Luis Díaz Díaz

▼平面分析图,diagram © Contxto

▼平面图,plan © Contxto

▼剖面图,sections © Contxto

▼剖面分析图,section analyze diagram © Contxto

Year : 2020
Architects: Contxto
Instagram: @contxto
Photography: Luis Díaz Díaz

More: Contxto,更多关于:Contxto on gooood

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment