PROVIDÈNCIA by AMOO

Custom furniture creates a unique life experience

Project Specs

Design:
Location:

非常感谢 AMOO gooood分享以下内容。更多关于他们,请至:AMOO on gooood.
Appreciation towards AMOO for providing the following description:

项目位于巴塞罗那格拉西亚(Gracia)街区某大楼的顶层。该住宅大楼历史悠久,建于1959年,除阁楼与顶层为一户外,每层均有两户。顶层公寓面积为60.46平方米,结构由承重墙构成。电梯与楼梯所在的核心筒,以及承重墙,将住宅内部分隔成几个规整的矩形空间。公共区域位于住宅东北,面向西南立面,而私密区域则位于西部,面向东南立面。

The house is located on the top floor of a building built in 1959 in the Gracia neighbourhood of Barcelona. The building has 2 doors per landing, although both the attic floor and the top floor have only 1 door. The structure of the house is made of load-bearing walls. The rectangle that shapes the floor is divided by the elevator and staircase core, as well as by a load-bearing wall. The common area faces the SW façade, while the room area faces the SE façade. The total area is 60.46 m².

▼项目概览 © José Hevia
overall of the project

项目之初,设计师便提出重新规划全部功能分区的设想。因此,公寓内的所有隔墙都被拆除。考虑到业主所在社区的反对意见,设计师并没有采用市议会最初批准的改造方案,任何结构性的原始元素都被保留了下来。最终的方案充分满足了业主的需求,包括一间带有完全开放的浴室和更衣室的卧室,以及一个开阔的、不受限制的公共区域,以供业主在室内自由地工作与接待来客。

From the beginning, the project plans to reverse the distribution of the house’s uses. All the partitions are demolished, and given the refusal of the Community of Owners, any structural intervention is avoided, unlike the initial proposals approved by the City Council. The proposal is clear according to the client’s demands: a large room with a fully open bathroom and dressing room and a large common area to work and welcome guests without any constraints.

▼轴测分析图 © AMOO
axonometric drawing of the project

此外,对于顶层公寓最长的东南立面,设计师采用了覆层板制作的置物架来增加整面外墙的隔热性。这种设置同时将最初毫不起眼的外窗统一起来,使室内形成协调的整体风格。设计师在细节方面更是精益求精。承重墙端部标志性的粉红色大理石壁柱并没有被拆除,而是以抽象的方式加固了起来,并使项目完美呼应了周边建筑的历史背景。

In parallel, the SE façade – the longest one –, is solved with a cladded shelf to increase the insulation of the façade and, running from side to side, it collects and singles out all the windows (originally of little importance), resulting in a homogenizing element. As a last detail, a pink marble Ionic pilaster on the head of the load-bearing wall that was not allowed to be demolished, symbolically reinforces it, underpinning the general calmness of the Community.

▼公寓东南立面上设置了置物架,标志性的粉红色大理石壁柱被加固 © José Hevia
SE façade solved with a cladded shelf & pink marble Ionic pilaster symbolically reinforced

▼主入口右侧的玄关 © José Hevia
The porch to the right of the main entrance

建筑外部,连续的外墙高1.65m,屋顶边缘向四周弯折连接到墙面。建筑内部,入口处的核心筒以及承重墙将室内分隔成不规则的矩形。面对这种情况,设计师采用了一系列定制家具来迎合不规整的空间,以暧昧的形式,将这些边角空间充分利用了起来。客厅里,定制的异型沙发可以当做床来使用,沙发的后部还连接着一张书桌。

The unusual envelope of the building, with a continuous 1.65m high façade and an accompanying sloping skirt (reflection of the roof), together with the access core and the load-bearing wall, leads to solve the program through custom-made furniture that adapts spaces in an ambivalent and even ambiguous way. Sofas that are beds turn into desks.

▼由厨房看客厅 © José Hevia
viewing the living room at the kitchen

▼定制的异型沙发可以当做床来使用,沙发的后部还连接着一张书桌 © José Hevia
Sofas that are beds turn into desks

▼由书桌看餐厅 © José Hevia
viewing the dining area behind the desk

▼书桌左侧为室内唯一设置了门的礼宾浴室 © José Hevia
the only concierge bathroom with a door on the left of the desk

▼客厅定制家具细部,details of custom furniture in the living room  © José Hevia

▼厨房,kitchen © José Hevia

卧室里,床与衣柜之间的通道正好形成进入浴室的入口。为了体现空间的流动性,除了入口与供客人使用的礼宾浴室外,整套公寓内没有设置任何一扇门。

Beds that are wardrobes turn into bathtubs. And as a representation of this fluidity of uses, the apartment, beyond the obligatory access door, only has one door: that of the courtesy bathroom, for the guests’ convenience.

▼卧室里,床与衣柜之间的通道正好形成进入浴室的入口 © José Hevia
Beds that are wardrobes turn into bathtubs

▼浴室 ,bathroom © José Hevia

▼平面图,plan © AMOO

authors: AMOO | Aureli Mora + Omar Ornaque
location: c. Providència, Barcelona
beginning/end of the project: 2018/2019
beginning/end of the construction: 2019/2020
photographer: José Hevia
AMOO collaborators: Inès Martinel, Ainhoa Mur
client: private
area: 60,46 m²
budget: 84.647,00 €

More: AMOO 。更多关于他们,请至:AMOO on gooood.

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment