PIZZA 4P’S HAI PHONG by Takashi Niwa Architects

Preserve, represent, and educate the unique background and values of the city

Project Specs

Location:

感谢 Takashi Niwa Architects 予gooood分享以下内容。更多关于他们:Takashi Niwa Architects on gooood
Appreciations towards Takashi Niwa Architects for providing the following description:

项目坐落于越南沿海城市海防(Hai Phong),海防位于红河入海口,距离河内约100公里,拥有越南北部最大的港口,堪称越南北部的物流与工业中心。本项目名为“Ark Pavilion for Pizza 4P’s”,坐落于某新建大型购物中心的一角,是一栋独立的单体建筑。

Hai Phong is a logistics and industrial hub with the largest terminal port in Northern Vietnam. It is a port city at the mouth of the Red River, about 100km away from Hanoi. The project, named “Ark Pavilion for Pizza 4P’s” is designed as a standalone building at the corner of a large newly built shopping mall.

▼项目鸟瞰,aerial view of the project © Hiroyuki Oki

作为一家工业港口城市中的餐厅,Pizza 4P’s致力于坚持可持续餐饮的理念,因此,项目设计的核心旨在彰显出城市与餐厅的独特背景与价值。巨大的购物中心代表了城市港口,而独立的餐厅建筑就如同停靠在港口的方舟,在这个方舟亭中,城市的历史与记忆悉数展示在用餐者与游客眼前。

This project is conceived as a symbolic monument to capture both the unique background and values of the city and restaurant – Hai Phong as a port and industrial city, as well as Pizza 4P’s value of sustainable dining. The building is perceived as an ark docked in a port, which is represented by the large shopping mall. It is an ark pavilion where the history and memories of the city are embraced and displayed to the diners and visitors.

▼项目航拍顶视图,aerial top view of the project © Hiroyuki Oki

 

立体景观设计
An approach with a three-dimensional landscape

毗邻本项目的购物中心是一座巨型三层建筑,总建筑面积约16万平方米,日客流量20万人次。餐厅位于购物中心东南侧的一个三角形场地上。丰富的空间尺度形成两栋建筑之间的动态过渡,将顾客自然地从购物中心引导至餐饮空间之中。餐厅主入口位于建筑二层,底层则被设计成立体景观花园。由底层花园漫步而上,来到餐厅入口,一个比典型购物中心楼层还要高出的1.5倍高大中庭印入眼帘,成为人们视觉的焦点,强调出餐厅入口的存在感。一对披萨烤炉坐落于餐厅的正中央,烤炉上方是9个大小不同的北向天窗,柔和的光线穿过天窗洒落在用餐区,营造出明亮舒适的空间氛围。

The shopping mall adjacent to this project is a huge three-story building with a total floor area of ​​about 160,000 square meters, visited by 200,000 people a day. The project is in a triangular site, the Southeastern side of the mall. Dynamic transitions with varying spatial scales have been designed to sensibly guide the visitors to the dining space from the massive shopping mall. The access is designed as a three-dimensional landscape with the main entrance being located on the second floor. One approaches the restaurant by gently ascending to the flower garden. The visitors are then greeted by a tall atrium – 1.5 times higher than the typical mall’s ceiling height, creating a striking entrance to the restaurant. Above a pair of pizza ovens located in the heart of the restaurant, 9 North-facing skylights with varying sizes provide soft and gentle natural light into the dining area.

▼餐厅入口,entrance of the restaurant © Hiroyuki Oki

每扇窗户的旁边都种植有几株小叶橡胶树,随着时间的流逝,这些树将长得更高,为建筑遮挡强烈的热带阳光。光线穿过摇曳的树冠散落在地,形成斑驳的树影,为顾客营造出惬意难忘的用餐体验。夜晚,被灯光点亮的树木宛如从空旷的场地中拔地而起,强调出场地与建筑的竖向空间。

Benjamin trees are planted next to every window, which will eventually grow taller to shade the building from intense tropical sunlight. The soft and filtered sunlight from the trees and sight of leaves swaying in the breeze present visitors a memorable dining experience. In the evening, lit-up trees emerge above the void, highlighting the massive vertical space.

▼屋顶天窗与树池,Roof skylight and tree pool © Hiroyuki Oki

 

自然采光与材质肌理展示出城市的历史
Natural light and tactile reveal materials of the city of Hai Phong

海防当地盛产的工业材料成为项目的首选,建筑师希望利用这些材料与自然光线为餐厅营造出独特的空间氛围。餐厅入口处,轻质金属链制成的门帘迎接着顾客的到来。金属帘上攀附着多层植被,形成入口区与用餐区的柔性边界。此外,建筑的立面,栏杆以及支撑藤本植物的景观装置也均采用了金属链,这些链条反射着穿过天窗和玻璃幕墙的阳光,创造出不断变化的光影效果。

The city of Hai Phong, with its terminal port, has many industrial materials available. Space was realized by using these materials together with natural light. Upon arrival, visitors are greeted with curtains made of light metal chains. The entrance and dining area are softly separated by these metal chain curtains and layers of creeper plants. The metal chains are also used on the façade, railings, and supports for the creepers. These chains reflect the sunlight from the skylights and vertical slits, creating an ever-changing natural light.

▼入口区与金属帘,entrance area and the metal chain curtain © Hiroyuki Oki

照明装置是由船厂的海上照明设备回收而来的。这些灯具的形状各不相同,塑造出空间的独特性,并以其厚重的材质营造出强烈的情感氛围。披萨烤炉周围的水磨石地板上嵌有斜切黄铜棒制成的装饰图案,这些图案每半米重复一次,形成富有韵律的空间节奏感。在烤炉上也能看到同样的图案元素,这种设计不仅为室内增添了细节,同时唤起了城市的工业氛围。二层走廊的地面则是由三种水磨石与黄铜装饰组合而成,形成微妙而有趣的步行体验。

Lighting fixtures are recycled from robust marine lighting found in the dockyard. Each of them has a different shape, bringing uniqueness to space and creating an emotional atmosphere with their material massiveness. The terrazzo floor around the pizza ovens is embedded with a pattern made of diagonally cut brass rods at every 50cm interval. The pattern is also applied to the ovens, adding intricate details that evoke the industrial atmosphere in the city. The upper floor has three types of terrazzo with brass cutouts, which are embedded throughout the corridor, creating a subtle yet interesting walking experience.

▼餐厅室内概览,overall of the interior © Hiroyuki Oki

▼位于餐厅中央的披萨烤炉,the pizza oven in the central of the restaurant © Hiroyuki Oki

建筑师采用了当地的耐火砖,以简单而动感的方式砌筑出烤炉后面的砖墙,使砖墙成为整个用餐区的纹理背景。根据视角与光线的变化,砖墙表面形成动态的光影,犹如海洋中的涟漪。

A brick feature wall behind the ovens acts as a textured backdrop to the dining area. Local fire bricks are used and arranged in simple yet dynamic pattern. These patterns change depending on where one stands and direction of the light, like ripples in the ocean.

▼砖墙成为用餐区的肌理背景,A brick feature wall behind the ovens acts as a textured backdrop to the dining area © Hiroyuki Oki

▼由用餐区仰视天花板,up-looking the ceiling above the dining area © Hiroyuki Oki

▼砖墙细部,detail of the brick wall © Hiroyuki Oki

中庭四周的栏杆由三种材料制成,分别为钢板、钢链以及木制构件。这些材料是建筑师从城市的肌理中提取出来的,这种选材不仅出于对视觉体验的考虑,同时也兼顾了人们的触觉体验,旨在拉近顾客与城市的距离,使顾客亲身感受到城市的历史。

The railings along the void are made of three different materials: steel plates, steel chains, and wooden members. These materials, selected from the city’s fabric, provide not only a visual but also a tactile experience, drawing guests closer to where they are.

▼由二层走廊俯视一层用餐区,overlooking the dining area from the upper floor corridor © Hiroyuki Oki

▼栏杆的选材展现出城市的工业背景,The railings show the industrial background of the city © Hiroyuki Oki

▼栏杆细部,details of the railings © Hiroyuki Oki

这个宛如方舟一般的餐厅,融入了当地的文化与历史,保留与代表了城市的特征,并且将以建筑的方式把城市的记忆传承给下一代。

This restaurant is an Ark Pavilion that embraces its local culture and history, intended to preserve, represent, and educate its identity to the future generation.

▼轴测图,axonometric drawing © Takashi Niwa Architects

▼总平面图,site plan © Takashi Niwa Architects

▼底层平面图,floor plan level 1 © Takashi Niwa Architects

▼二层平面图,floor plan level 2 © Takashi Niwa Architects

▼三层平面图,floor plan level 3 © Takashi Niwa Architects

▼剖面图,section © Takashi Niwa Architects

Status: Built in 12.2020
Program: Restaurant
Location: 10 Vo Nguyen Giap street, Hai Phong city, Vietnam
Site area: 390m2
GFA: 840m2
Client: 4P’s Corporation
Promoter: AEON MALL Hai Phong Le Chan
Architectural Design: Takashi Niwa Architects (Takashi Niwa, Kyohei Takahashi, Nguyen Van Khuong, Akash Ganguly, Lakshay Jasoria, Rhiddhit Paul, Jules Seguineau, Tran Quang Duc)
MEP engineer: SMT Viet Nam Construction Joint Stock Company
Main contractor: Obayashi Vietnam Corporation
Interior contractor: CYN Furniture joint stock company
Playground designer: Think Playgrounds
Shopping mall design and Tenant coordination: SEMBA VIETNAM CO., LTD.
Photographs: Hiroyuki Oki

More: Takashi Niwa Architects    更多关于他们:Takashi Niwa Architects on gooood

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment