Pine&Dine, China by Nayun Design

a breath of fresh air and new energy into an old neighbourhood

Project Specs

Location:

非常感谢 南京拿云室内设计有限公司 (联系邮箱:30819759@qq.com) 予gooood分享以下内容。更多关于:Nayun Design on gooood. Appreciations towards 南京拿云室内设计有限公司 (Emai l:30819759@qq.com) for providing the following description:

PINE&DINE位于马道街25号,前身是一处老旧的平房民宅。初见时斑驳飞翘的门檐尚可看出昔日城南旧影,然而脱落的墙皮下裸露出年深日久的青砖。沿着周遭走一趟,时间的力量让人感叹。这里曾是南京建城的发源地,凝聚着六朝、南唐至明清、民国的历史痕迹,如今这些传统民居行近暮年,但文脉下的市井风貌与街巷肌理依然清晰且深刻。

▼餐吧外观
the exterior view © 南京拿云室内设计有限公司

Humbly located at 25 Maodao Street, a once-derelict bungalow borders the city on the southern front, gate of the “Old City”, is now home to Pine & Dine. At first glance, elements from the neighbourhood’s historic past, such as the traditional perimeter walls, dot the premise. One will easily recognize the traditional tiled roof overhanging the entrance, a relic that had been passed down from generations ago. At the same time, exposed blue bricks that make up the traditional perimeter walls that had stand erect for over a century shyly take peeks of the outside world from behind the pieces of decaying wall paint. As traditional buildings in south of the city continue to age with time, their age only becomes more distinguishable, prompting the question of how life was like in another era. 

 ▼室内概览
overview of the interior space © 南京拿云室内设计有限公司

这样一个项目改造成西式餐吧,意味着我们要做出不悖于历史文化、建筑美学,同时又让此老宅重新焕发出新生能量与朝气,并使两者充分融合的二次创作。行至院外,低矮的青砖围墙与瓦檐保持了原建筑的质朴,设计师用建筑的原姿态回应了它的时间印;在尽量保留原本特质的同时,也延续出新形态,并以时间为轴,将两者在同一空间充分融合,衍生出全新的生长维度,吸引人们想去一探究竟,倾听年代的故事。

The Pine & Dine project is a “preservation, restoration, and rejuvenation” project that focuses on the contrasts between “the static and the dynamic”, “the old and the new”, and “the past and the future”. Along the lines of contrast, inspiration behind situating a Western style eatery in the center of a traditional Chinese neighbourhood already is an abstract idea, one that is not bound by architectural principles or historical expectations. Rather, it is a breath of fresh air and new energy into a neighbourhood that has long outlived its prime. Preserving the original perimeter walls surrounding the front courtyard, the architect illustrates a reflection of the structure’s historic past. Amidst the traditional architectural themes emerges modern design elements, systemically creating a channel for which the old and the new can smoothly integrate, inspiring passersby a sense of curiosity to unfold its astounding mysteries.

 ▼窗边座位
the seating by the window ©南京拿云室内设计有限公司

 ▼入口吧台区
the bar section at the entrance ©南京拿云室内设计有限公司

 ▼宽敞的用餐区
the spacious dining area © 南京拿云室内设计有限公司

 ▼坡屋顶空间
the space under the pitch roof © 南京拿云室内设计有限公司

步入屋中,原先的三进民居被打通,将视觉拉伸。裸露的原始结构体、原木色的承重柱与周围洁白的墙体,水磨石地面,木质餐桌椅相得益彰。悬挂的白色丝质吊灯,打破高度的整齐,让高挑的空间变得灵动,木质大落地窗和局部透明钢化玻璃的顶棚让自然光流淌入内,将店堂映得既明且亮;根据日光的角度变换,照射在店内不同材质上所呈现出的色泽不尽相同,犹如一层温柔的滤镜,赋予空间更美好的可视性,使整个空间关系和谐有序。

Upon entry, one will notice the unusual depth of the interior space, which had been purposefully extend by removing 3 demising walls to transform 3 separate dwelling units into one contiguous space. The original framing and pillars, of which its coating remains unchanged, have been preserved to maintain its original architectural themes. To fully rejuvenate the space, the traditional elements are complemented by freshly coated white walls and flooring, elegant wooden dining chairs, and other modern furnishings. Above it all is a collection of ambient overhanging lights that flicker behind white silk sheets, rendering the space into a dynamic one that seems to have a life of its own. Large panels of floor to ceiling glass secured by the organic qualities of wooden frames welcome the calming glow of daylight into the structure. On a sunny day, the ever-changing sunlight throughout the day creates a wonderful display of colorful gleaming lights which are actually the reflections of sunlight bouncing off various items in the dining hall. 

 ▼不同类型的卡座
the different seating areas ©南京拿云室内设计有限公司

中庭留有老宅的院落,原建筑的青砖墙下,是青石子铺成的地面,石子堆砌中是一口保留完好的古井,年代所产生的苍力与厚重感,越发弥散院中,岁月的产物,让人心生欢喜和敬意。

In the central courtyard stands the original exterior walls that consist of layers of blue brick placed upon a layer of gravel. This gravel, which surround the main structure, is also a timeless relic that undyingly gives anyone who enters an awe-inspiring experience and a journey back in time. 

▼庭院空间
the courtyard space © 南京拿云室内设计有限公司

▼室外就餐区
the outdoor dining area © 南京拿云室内设计有限公司

Pine&Dine日间提供BRUNCH、COFFEE、CAKE,晚间开放融合西餐与鸡尾酒吧。根据不同的使用属性,采取复合式空间布局,促进了场地,食物,时间等一系列的概念相互关联。

During the daytime, Pine & Dine is a casual café serving brunch, coffee, and cakes. However, as the sun sets, Pine & Dine becomes a cocktail bar and grill that serves as a place of comfort for everyday individuals to retire from everyday life. Transitioning from its casual daytime service to its trendy night time service, the space had been specifically designed to retain a certain level of flexibility that delivers a unique dining experience throughout the day. 

 ▼包间
the private room ©南京拿云室内设计有限公司

 ▼天窗引入自然光
the natural light going through the skylight ©南京拿云室内设计有限公司

打破常规,将吧台放置二层,犹如童年的树屋,充满故事性,也契合酒吧的名字,The Den 意为巢穴;悬空座椅引人想象,“敬往事一杯酒,故事和你都不留”画面感十足。

Continuing its motif of contrast, the bar section, aptly named “The Den” is uniquely situated on the second floor in the style of a treehouse. The chairs have been elevated to mimic the feeling of being served off the side of a treehouse, bringing about a sense of imagination, intimate conversations, and storytelling.

 ▼位于二层的吧台
the bar section on the second floor ©南京拿云室内设计有限公司

整个空间古朴、温暾、安逸,给人以“岁绵长而不见”的熨帖感,而简洁的造型、利落的线条和折衷主义的风格家具,搭配形态各异的绿植,则又让餐厅体现出优雅的时尚气息,新旧关系下的时间概念倏然变得模糊而隐约。旧影斑驳的老宅终得归宿,也拥有了新生的羽翼。

 ▼细部
details ©南京拿云室内设计有限公司

The entire space emanates a sense of warmth and tranquility behind an antique backdrop that brings visitor back in time, an experience of Deja vous. The minimalistic design, sharp edges, and antique furniture together with luscious plants that had been spread throughout the space seamlessly combines the old and the new, a modern take on preserving the past, rejuvenating decay, transforming our perception of time. Finally,I got roots and I got wings.

 ▼室内灯光
the interior lightening ©南京拿云室内设计有限公司

 ▼平面图
plan ©南京拿云室内设计有限公司

项目名称:Pine&Dine
设计方:南京拿云室内设计有限公司
联系邮箱:30819759@qq.com
项目设计 & 完成年份:2020.12.12
主创及设计团队:陈诣杰/倪佳伟,程楠
项目地址:江苏省南京市秦淮区马道街
建筑面积:330㎡

Project name: Pine&Dine
Design: Nayun Design
Contact e-mail: 30819759@qq.com
Design year & Completion Year: 2020.12.12
Leader designer & Team: Yijie Chen/Jiawei Ni, Nan Cheng
Project location: Madao Street, Qinhuai District, Nanjing, Jiangsu Province
Gross Built Area: 330 square meters

更多关于:南京拿云室内设计有限公司 (联系邮箱:30819759@qq.com) 。
More:Nayun Design on gooood

 

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment