Peony Garden, Luoyang, China by Tuan Office

More close to the nature

Project Specs

Location:

感谢 广州图岸建筑设计有限公司 对gooood的分享。更多关于他们,请至:Tuan Office on gooood
Appreciation towards Tuan Office for providing the following description:

洛阳国花园文创园位于洛阳北郊邙山镇洛阳国花园内,是一个小型办公、文化活动基地,由五栋功能、规模各异的单体建筑组成。五栋建筑分列于原有的室外长廊两侧。北侧为茶室和画廊,南侧为接待中心(一号宅)、独栋公寓(二号宅)和联排办公(三号宅)。

▼三栋建筑外观,external view of the three buildings

Peony Creative Garden is located in a peony garden in Mangshan Town in the northern suburbs of Luoyang, which is a small-scale estate for living, office and cultural events. It is consisted of five individual buildings of different functions and sizes. The five buildings are located on both sides of an existing veranda in the garden. On the north are a tea house and a gallery, and on the south are a reception center (House #1), a guest house (House #2) and a two storey slab accommodating four units of SOHO (House #3).

▼总平面图,site plan

▼总体轴测图,不同建筑通过一条室外长廊连接
axonometric, the buildings are connected by an outdoor corridor

 

一号宅
House #1

三栋建筑中,一号宅接待中心采用了回廊式布局,使人与周围自然环境更为亲近。北侧廊子宽度加大,形成室外休憩空间。

Among the three buildings on the other side, the House #1 used as a reception center is laid out along a corridor, enabling people to have a closer contact with the surrounding natural environment. Its north corridor is widened to form an outdoor terrace.

▼一号宅外观,external view of House #1

▼一号宅鸟瞰,建筑采用回廊式布局,aerial view of House #1 laid out around a corridor

▼室外回廊和架空空间,outdoor corridor and grey space

▼通透的室内空间,transparent interior space

▼楼梯及二层室内空间,staircase and interior of the second floor

▼二层露台,terrace on the second floor

▼一号宅夜景,night view of House #1

▼一号宅轴测图,axonometric of House #1

▼一层平面图(左),二层平面图(右)
first floor plan (left), second floor plan (right)

二号宅
House #2

二号宅独栋公寓位于雪松林与牡丹花圃交界处,一个立方体被分成两半,形成两个狭长体量。在两个体量中间的缝隙中保留了原有的两棵雪松。

The House #2, the guest house, is at the junction of the cedar forest and the peony garden. It adopts a cube form divided into two long narrow parts. In the gap in between, two cedars are retained.

▼二号宅入口,entrance of House #2

▼二号宅建筑间的夹缝,narrow space between the two parts of House #2

▼楼梯,staircase

▼室内空间,interior space

▼二号宅轴测图,axonometric of House #2

▼二号宅分解轴测图,exploded axonometric of House #2

▼剖面图,section

 

三号宅
House #3

三号宅为四栋联排办公,每个单元平面以传统建筑中的天井为核心,在有限的空间内引入自然元素,形成建筑空间序列的起承转合。建筑采用混凝土空心砌块和钢框架结构。外立面不加装饰,以材料本身的质感、肌理和色彩构成建筑的形象,与花园的自然环境相协调。

The House #3 consists of  four units for both office and living space. All the rooms in a unit are located around a square court measured 2.4m by 2.4m. Its prototype stems from traditional Chinese house dwellings, which brings light and ventilation to the house within a narrow spatial fabrication and establishes a sequential order among spaces. The main construction materials are steel, glass and concrete block. All the structural frames are exposed and the external wall is displayed as the original state of the material. The texture and color of  all the materials are expressed authentically and thus follow the law of its natural surroundings.

▼三号宅外观,external view of House#3

▼不加装饰的材料与自然环境相协调,texture and color of the material being harmony with the environment

▼三号宅轴测图,axonometric of House #3

▼一层平面图,first floor plan

▼剖面图,section

 

画廊和茶室
Gallery and Tea House

茶室和画廊位于一片雪松林中,采用了狭长的矩形平面。两栋建筑根据功能要求采用了不同的空间形式。画廊为内向的洞穴式空间,茶室为透明的开放空间,一明一暗,以雪松为背景,与牡丹园互为衬托,相得益彰。

The tea house and the gallery are in a linear cedar forest. They are both conceived with long narrow rectangular planes. According to their functions, the two buildings are designed in different spatial forms. The gallery is an inward cavernous space, while the tea house is a transparent open space. Against the backdrop of cedars, the dimly-lit gallery and bright tea house highlights the features of one another.

▼画廊远景,位于一片松林中,distanced view of the gallery located in the cedar forest

▼画廊外观,external view of the gallery

▼画廊庭院,courtyard in the gallery

▼画廊室内,洞穴式空间,cave-like interior space of the gallery

▼茶室外观,空间通透,external view of the tea house with transparent space

▼茶室夜景,night view of the tea house

▼画廊雪景,snow view of the gallery

▼画廊及茶室平面图,plan of the gallery and tea house

▼剖面图,section

项目名称:洛阳国花园
设计方:广州图岸建筑设计有限公司
联系邮箱:pub@tuanoffice.com
项目设计&完成年份:2014-2016(设计)2015-2017(竣工)
主创:朱亦民
设计团队:蒋佐,刘大雷,刘佳丽,杨蕊菲,白雪,陈炜煜
项目地址:洛阳市老城区国花路1号
建筑面积:1000㎡
功能:展览、办公、茶室、客房
摄影版权:陈溯,蒋佐
客户:曹田
结构:钢结构、混凝土空心砌块
围护体系:钢框架、玻璃、铝合金门窗、铝板、混凝土空心砌块

Project name: Peony Garden, Luoyang
Design: Tuan Office
Contact e-mail: pub@tuanoffice.com
Design & Completion Year: 2014-2016(design) 2015-2017 (completion)
Leader designer: Zhu Yimin
Team: Zuo Jiang, Dalei Liu, Jiali Liu, Ruifei Yang, Xue Bai, Weiyu Chen
Project location: Guohua Road #1, Laocheng District, Luoyang
Gross Built Area (square meters): 1000
Function: Exhibition、Office、Tearoom、Guest Room
Photo credits: Su Chen,Zuo Jiang
Clients: Tian Cao
Structure: Steel structure, Concrete Hollow Block
Enclosure System: Steel Frame, Glass, Aluminum Alloy Doors and Windows, Aluminum Plate, Concrete Hollow Block

More:广州图岸建筑设计有限公司Tuan Office on gooood

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment