Wörwag总部大楼,德国 / Ippolito Fleitz Group

秉承施瓦本文化传统,坚持放眼世界的开放态度

Project Specs

Location:

感谢 Ippolito Fleitz Group 予 gooood 分享以下内容 。更多关于他们,请至:Ippolito Fleitz Group on gooood.
Appreciation towards Ippolito Fleitz Group for providing the following description:

在德国的祖文豪森,坐落着一家为色彩而生的专业公司——Wörwag。它是一家植根于施瓦本文化土壤的涂料制造商,客户遍布全球,分支机构众多。保时捷等知名企业都是该公司的老客户。这家企业的成功不仅得益于管理层的卓越行动力,而且他们还成功做到了真正的兼容并蓄:一方面秉承施瓦本文化中精益求精的传统;一方面坚持放眼世界的开放态度——这是一种走向成功的天分和直觉。这种直觉也体现在新建的总部大楼设计当中:新的办公空间既要满足现代办公世界的所有需求,同时又要充分体现出主人的个性认知。立足于此,IFG团队交出了一份缜密而且“色彩斑斓”的答卷!

▼总部外观,exterior view of the headquarters ©Eric Laignel

One of the biggest aficionados of colour can be found in Zuffenhausen: Wörwag, a Swabian paint manufacturer that supplies global players worldwide. Companies such as Porsche are amongst its customer base; Wörwag branches can be found throughout the world from China to Mexico. This kind of success story has a lot to do with gumption on managerial level, but also with an excellent instinct for when the famous Swabian accuracy and cosmopolitan outlook are bound to succeed. This instinct really comes into its own in the company’s newly built headquarters: An office that meets all the demands of modern work environments, while paying a colourful tribute to the company’s unique identity wherever the eye falls. The design response provided by the IFG team was therefore not only smart but also: colourful!

▼总部侧立面,facade of the headquarter ©Eric Laignel

走入大堂,门口迎面设有一组发光展架,架上收藏了各种各样的工业产品,有色彩小样、洗衣机门,还有驾驶室等等,就像是德国工业发展的一个博物馆。通过这组展架,Wörwag希望体现出“我们”这一核心概念。一件件成品把Wörwag的工作具像化,即便是从事财务管控的员工,也时刻不忘公司的诉求。此外,与各家生产商之间的紧密合作也是“我们”这一概念的一个重要方面——Wörwag的专家百余年来始终致力于与客户一起携手创造一流的品质和靓丽色彩。

The atrium greets you with a backdrop of illuminated shelving that would pass as a collection of ‘objets trouvés’ from German industry: paint samples, a washing machine door, a driver’s cab. The intention here is to reveal the ‘we’ at Wörwag. Which includes the product in its end use, something that should not remain abstract for the controller. But equally the emphasis on partnership with all the producers with whom this expert company from Zuffenhausen has pulled together in all matters of quality and excellence for over a century.

▼大堂,The atrium ©Eric Laignel

▼门口迎面设有一组发光展架,像是德国工业发展的一个博物馆,illuminated shelving that would pass as a collection of ‘objets trouvés’ from German industry ©Eric Laignel

经过大堂后左转即为员工休息的咖啡厅,他们正是推动Wörwag成功的背后力量。咖啡厅的鲜亮设计为员工见面交流创造了理想的环境。这里既是团队协作办公的空间,也是享用午餐和休息寒暄的地点。开敞的外墙设计让过客也能沾染咖啡厅轻松活跃的气氛。据说,不仅员工反映新的设计让午餐变得更加美味,厨师们甚至也表示同样的工作做起来比以往更加有趣了。

And if you want to see the people behind the products, just take a left turn into the cafeteria: Here the workforce meets – live and in colour. The space is a coworking space, lunch location and chat corner in one. Moreover, the open façades allow passers-by to be a part of what is happening inside. Last but not least, the employees report that the food now tastes even better: “The chefs say they just enjoy their work a whole lot more!”

▼咖啡厅室内概览,overall of the cafe  ©Eric Laignel

▼咖啡厅的鲜亮设计为员工见面交流创造了理想的环境,Here the workforce meets – live and in colour  ©Eric Laignel

这一感受不仅仅是咖啡厅的厨师们有,办公楼里上下三层的员工们也每天都沉浸在无微不至的舒适环境之中——这也是Wörwag对我们提出的一个重要设计要求。围绕这些要求,我们提交的答卷是一个设计周到的开敞式办公空间。一个巨大的色卡使用40块布料,70个颜色覆盖了整个天花,不仅体现出公司的核心实力所在,而且根据团队将空间有效划分。

They are probably not the only ones either – because everything has been done to ensure that employees feel perfectly at home on the three office floors, too. In fact, this was one of the client’s primary concerns. The spatial response is a sophisticated open-office concept and a gigantic colour chart that spans the entire ceiling. This not only highlights the specific competence of Wörwag, it also zones the space for the individual teams. A total of 40 fabrics in 70 colours has been integrated here.

▼办公空间概览,overall of the office floor ©Eric Laignel

▼40块布料,70个颜色覆盖了整个天花,a total of 40 fabrics in 70 colours has been integrated here ©Eric Laignel

▼办公区细部,detail of the office ©Eric Laignel

过道两旁的会议室高度透明,让员工在开会时不会脱离整个的工作环境。此外,在创造最佳舒适度的同时,新楼设计还要把握时代脉搏,提高办公效率,而且要随时让人体会到公司悠久历史中蕴藏的个性本质。

While transparent conference rooms in the hallways ensure that every employee remains part of a whole, even when they are in a meeting. At the same time, the brief was to create a space that moves with the times and promotes highly efficient working practices. And thirdly, the company’s identity should be rendered tangible.

▼过道两旁是高度透明的会议室,transparent conference rooms in the hallways ©Eric Laignel

经过与员工的紧密沟通,我们从中总结了一系列设计需要解决的关键任务。例如开敞式办公空常常被人诟病的一些“缺点”即容易分散注意力和缺乏个人私密空间等等,都是我们需要克服的问题。我们在办公楼层将开敞和封闭空间相结合,为员工创造了众多的独处角落,例如墙龛和可以在门外电子约时的会议室等。另外,整个建筑中采用了大量的吸音材料,大大缩短了交谈和打电话的声波传递。留心者注意观察还会发现,这些色彩柔和的吸音板其实是效仿了Wörwag的色板。

In close dialogue with the workforce, various tasks were identified and solved in a targeted manner. For example, we dispelled the general assumption that an open-office layout leads to less ability to concentrate and less privacy: The office levels are now a mix of open and closed areas that offer employees a diversity of retreat options – from cosy alcoves to the conference room, the use of which can be digitally timed on the door. Moreover, sound-absorbing materials ensure that team meetings and phone conversations stay where they belong. And if you look closely, you will see that the pastel-coloured absorbers are modelled on Wörwag’s paint samples.

▼小型封闭会议室为员工创造了众多的独处角落,conference room with closed areas that offer employees a diversity of retreat options ©Eric Laignel

以上种种解决方案使办公空间成功兼备了沟通和多样性的特质,而且还“渗透”到了它的外观:每到夜幕初上时分,室内的色彩就会从宽阔的玻璃外墙中透出,整座大楼摇身变成一座色彩绚丽的灯塔,为办公世界的发展指明了未来的前进方向。

In this way, we have created an office in which communication and diversity are experienced in a completely novel way. An office that literally reveals the company’s true colours when evening falls: with its generous glass façades, the building is transformed into a true lighthouse of work worlds – visible to one and all.

▼夜景立面细部 – 室内的色彩从宽阔的玻璃外墙中透出,night view with its generous glass façades ©Eric Laignel

▼一层平面图,1F plan © Ippolito Fleitz Group

▼二层平面图,2F plan © Ippolito Fleitz Group

▼三层平面图,3F plan © Ippolito Fleitz Group

▼四层平面图,4F plan © Ippolito Fleitz Group

Kunde / client: Karl Wörwag Lack- und Farbenfabrik GmbH & Co. KG
Ort / location: Stuttgart
Jahr / year: Realisiert (2019)
Fläche / size: 3500m2
Team:
Arsen Aliverdiiev Nadine Batz
Justine Fregoni
Peter Ippolito
Elene Jikia
Christian Kirschenmann Vladislav Kostadinov Claudia Lira Grajales Andrea Martinez
Chris Mischke Verena Schiffl Simranpreet Singh Anke Wankmüller
Fotografie / photography: Eric Laignel
Copyright:
Bilder mit Kennzeichnung „free press image“ dürfen uneinge- schränkt publiziert werden. Für die Veröffentlichung
aller anderen Bilder setzen Sie sich bitte mit dem Fotografen bezüglich der Lizenzrechte in Verbindung. /
Images tagged with “free press image” might be used without restrictions and further notice. For all other images
please contact the photographer concerning license rights before publishing.
© 2020

More: Ippolito Fleitz Group        更多关于他们,请至:Ippolito Fleitz Group on gooood

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment