NAVARCLES SKATEPLAZA By PMAM + SKATE ARCHITECTS

To set an effect beyond of what’s strictly built and functional for skateboarding

Project Specs

Location:
Materials:
Category:

来自 PMAM + SKATE ARCHITECTS 对gooood的分享。更多请至:PMAM on gooood, SKATE ARCHITECTS on gooood 
Appreciation towards PMAM + SKATE ARCHITECTS for providing the following description:

不同于其他受政府经费影响的城市革新项目,Navarcles的滑板公园成功将老旧的公共公园改造成为潮流青年的栖息地。作为奥运会项目之一的滑板项目,已不仅仅作为街头运动出现在城市各个角落里,人们在这座全新的滑板公园中享受滑板运动的乐趣。此外,该项目还力图建立与周围环境的联系,在保证滑板公园良好功能性的同时,为整体环境塑造增砖添瓦。

A new skate facility for the city of Navarcles is conceived as a plaza. Despite a low budget to begin with, this facility for skateboarding is considered as an opportunity to contribute in the urban development of the city, transforming an old sports area into a new public park. Now being an Olympic sport, the project rather departs from the fact of street skateboarding being a common and compatible reality on streets and plazas of our cities, a collateral product of urban public space design. Viewed in this light, the project pursues to also structure its immediate surroundings, to set an effect beyond of what’s strictly built and functional for skateboarding.

▼滑板公园全貌,full view

从这个方面出发,项目在实地考察中就确定了广场和公共空间在该地区的重要性,尤其是1992年巴塞罗那届奥运会后,体育运动对这座城市产生了极大的影响。该滑板公园还原了具有真正街道特性的障碍设施,包含标志性的巴塞罗那式元素,比如巴塞罗那现代美术馆所使用的花岗岩,以及凯旋门的岩脊。

From this perspective, a field study is first made to recognize which plazas and public spaces have entailed Barcelona to become the international mecca of this urban side of the sport, in some sort of an unaware effect after the 92 Olympics transformation of the Catalan capital and its innovative design policy of the so-called “plazas duras”. The project features real “street” obstacles inspired by some of these iconic Barcelona designs, including replicas from the original “Paral.lel” platforms, the ledges at “Arc de Triomf” or the granite curbs at MACBA.

▼场内环境,situation of the park

因此,这座新的滑板公园囊括了广场及滑板游乐场双重功能,并采用高品质的建造材料铺装,比如花岗岩步行道。滑板公园的设计不仅为滑板爱好者提供了娱乐空间,同时也为周围的景观环境打造了良好基础。成排的绿树为滑板公园提供必要的树荫遮挡,也在滑板区与其他公共空间之间划定界限,倾斜的坡道以绿植铺面,分层的场地为滑板节及各种体育活动提供了理想的场地。绿植覆盖避免了一些不受欢迎的涂鸦,同时增加了视觉上的美感,花岗岩障碍巧妙的围合了滑板区域。

So the new skate facility is conceived as a PLAZA, a SKATEPLAZA. Standard public space materials are used to build it, such as pedestrian pavements or massive granite ledges and “hubbas”. The development of the plaza extends and shapes the new park around: Ramps and banks turn into soft green slopes. A new line of trees provides shadow for the skaters, but also defines the park space and a new façade for the industrial surroundings. Even the higher level of the skateplaza serves as a stage towards the park, for occasional city events and for the Rock’n’Board skate festival, organized annually by the local skaters. The green slopes also chase to deter any unwanted corners or graffiti, avoiding vertical facings or the need of protective handrails. The great granite blocks subtly enclose the perimeter of the space for skateboarding.

▼场地活动,activities

   

▼场地内花岗岩障碍,granite obstacle

   

Architects: PMAM + SKATE ARCHITECTS
Photography: José Hevia
Client: Ajuntament de Navarcles
Security Quantity Surveyor: Raül Ramón
Constructor: Construccions F60 + SkateGo
Location: Calle Pla del Cos, s/n, Navarcles, Bages (Barcelona)
Completion Date: September 2016
Surface: 657m2

More: PMAM + SKATE ARCHITECTS,更多请至:PMAM on gooood, SKATE ARCHITECTS on gooood

Post a Comment