Goodstart Early Learning Adelaide Street by Gray Puksand

an interesting space for exploration with greenery

Project Specs

Location:
Materials:

非常感谢 Gray Puksand 予gooood分享以下内容更多请至:Gray Puksand on gooood
Appreciations towards Gray Puksand for providing the following description.

近日,澳洲事务所 Gray Puksand 设计完成了一座创新的早教中心。该中心位于澳大利亚布里斯班的Adelaide街。在这个CBD区域,建筑师克服了复杂设计条件的限制,最终完成了一个精彩的设计。

Gray Puksand has designed a ground-breaking 207-place early learning and care centre for Goodstart Early Learning in Adelaide Street, Brisbane. In this unique CBD location, Gray Puksand’s team has achieved outstanding results within difficult parameters.

作为澳大利亚领先的早教机构,业主Goodstart对于其最新的早教中心有极高的要求。项目的场地位于老百老汇区域一座商场的一整层,就在H&M商店的上方。当业主团队发现这个场地时,立刻看到了它作为一个世界级早教中心的潜力,尽管它的现状有一些缺陷:项目面临的挑战包括被列为文化遗产的立面的处理,与一楼的租户的协调以及缺乏户外空间的问题。所有这些问题的解决有待于依靠团队合作的力量。

Gray Puksand布里斯班区域的商务合伙人Kevin Miles说,“设计团队调查了用户年龄的组成以及空间里现有房间的尺寸。这个空间十分独特,但是需要有一些有创意的想法来激活它。” 曾经作为城市购物中心,它的内部有一个中庭。现在,中庭成为了最有活力的空间。

Goodstart, Australia’s largest early learning provider, had extensive requirements to meet for their latest centre. When the opportunity arose to secure an entire floor of the old Broadway on the Mall building — directly above H&M — they saw the potential opportunity to create a word-class centre, despite the limitations of the existing building. Dealing with a heritage-listed facade, existing ground-floor tenancy and the lack of outdoor space, there were several challenges that required a collaborative approach.

“Our team investigated the breakdown of age groups and the size of the rooms within the space,” explains Kevin Miles, Brisbane Managing Partner at Gray Puksand. “However, the space is unique and required some creative thinking.” In its former life as a city mall, the building had a central atrium skylight area, which used to bring light into the old shopping precinct. Now just servicing the top floor, this atrium became a wonderful asset to the design.

▼曾经的商场中庭现在成为了孩子的乐园,the former central atrium is transformed into a children’s playground ©Image courtesy Gray Puksand

“通常而言,托儿所需要户外空间,取决于孩子的数量。” Kevin Miles说,“除了一个新的屋顶花园和一个游戏区,中庭也满足了户外空间的需求。” 建筑师还创造了可开启的窗户和大的通风口,让微风可以进入室内游戏区。

这样的重新整合在荷载和楼板开洞等方面提出了严格限制。屋顶和室内游乐区的园林设计需要建筑师、景观设计师和工程师的密切合作。不仅如此,设计师们还安装了一个用于排水的活动地板。

“Typically with childcare you need outdoor space, depending on how many children you have,” Miles says. “Along with a new rooftop garden and play area, this atrium space leant itself to that requirement for outdoor space.” Gray Puksand also worked to create operable windows and large openings to bring breezes through to the indoor play area.

With a re-fit such as this, there were extreme limitations in terms of weight and inability to penetrate the floor slab. The solutions involved working closely with the landscape architects and engineers to develop suitable garden designs for the roof and indoor play areas, as well as installing a raised floor for drainage.

▼室内游乐区和屋顶花园的设计来自多专业工程师的合作,the rooftop garden and play area are created together with landscape designers and engineers ©Image courtesy Gray Puksand

在十四个学习空间中,建筑师与来自昆士兰州的Lesley Jones博士带领的业主团队紧密合作,为不同年龄段的孩子提供适合的设施和环境。每个学习空间都直接通向内部游乐区,后者包括自然环境区和游乐及教育设施区。Lesley Jones博士解释说,“游乐场提供了许多可供探索的事物,从自行车环道,绳桥,水上游戏,沙坑到安静的阅览区。”

Across the 14 learning spaces, Gray Puksand’s designers worked closely with Goodstart’s team, headed by Queensland State Manager Dr Lesley Jones, to provide the right equipment, support facilities and environments for each of the age groups, from babies to kindergarten. Each learning environment opens onto the internal playground space, which incorporates nature areas and equipment for exploration and learning. “The playground offers lots to explore, with bike circuits, rope bridges, water play, and sandpits as well as quiet reading zones and seating pods,” Dr Jones says.

▼游乐区分为不同的主题供孩子们自由探索,the playground offers lots for the children to explore ©Image courtesy Gray Puksand

Goodstart的教育团队进一步解释道,“在Adelaide街的早教中心,孩子们在中庭可以体验到七种感官:他们可以触摸到树皮,光脚踩着步石,还可以在抬起的平台上向下俯瞰。”

As the education team at Goodstart explains: “At the Adelaide Street centre, children can experience the seven senses as they explore the atrium where they can touch the bark of the trees, walk barefoot over the stepping stones and admire the view on raised platforms.”

▼不同的空间环节让孩子们体验丰富的感觉,different zones allow kids to experience multiple senses ©Image courtesy Gray Puksand

    

建筑师的角色还包括在场地严格的限制条件下开展工作,以创造能够满足安全导则和多样化的早教环境要求的空间。景观设计师Green Edge在创新的屋顶及室内花园设计方面发挥了重要作用。Kevin Miles说,“景观是整个项目中最重要的一部分。Green Edge景观考虑到了设计的每一个细节,包括建筑师、工程师的工作。我们在屋顶设置了机械开启天窗,以保证菜园内植物生长所必需的光、空气和雨水的通过。”

Gray Puksand’s role involved working within the site’s tight parameters, while creating spaces that met the strict safety guidelines and requirements of diverse early learning environments. The landscape architect, Green Edge, played a key role in realising the innovative rooftop and indoor gardens. “The landscaping is one of the most important parts of the whole project,” Miles says. “To their immense credit, Green Edge thought through every detail. Ours was quite a collaborative approach in terms of what we were doing, what the engineers were doing, what the landscape architects were doing.” The resulting rooftop space includes mechanically-controlled skylights, allowing light, air and rain to support the vegetable gardens.

▼屋顶机械天窗为植物提供必需的光、空气和雨水,mechanically-controlled skylights, allowing light, air and rain to support the vegetable gardens ©Image courtesy Gray Puksand

    

天然木材和石材用细木工的方式用到室内空间中,以增添温暖的氛围。Kevin Miles说,“温暖的感觉十分关键。我们希望带来家的感觉,而不是像一些其他早教中心一样有些冷冰冰的。”

建筑师的另一项创新在于设置了现场烹饪环节。有一位厨师将在现场准备食物。这在早教中心中十分罕见。这是为了让孩子们有机会了解甚至参与到食物准备的过程。因此,厨房被设计成一个小舞台的样子。孩子们可以坐在厨房周围,通过窗户看到里面的情景。

Natural timbers and stone have been used to bring a more warmth into the interiors through joinery and other additions. “Bringing that warmth in was crucial,” Miles says. “We wanted it to have a bit more of that home feel, rather than some other centres which can be a bit more clinical.”

Another innovative aspect of Goodstart’s approach to their Adelaide Street facility — and one that is certainly not commonplace in the industry — is the addition of on-site meal preparation, with an in-house chef. Gray Puksand saw this as an amazing opportunity for the children to learn and be engaged in the food preparation process. The kitchen was therefore designed with windows and a viewing amphitheatre, which allows children and other members of the Goodstart community to observe the kitchen activities.

▼细木工增加了温暖氛围,Natural timbers with joinery brings warmth into the interiors ©Image courtesy Gray Puksand

▼父母休息区,parents resting room ©Image courtesy Gray Puksand

    

▼平面图,plan

Project size 3400 m2
Project Budget $4500000
Completion date 2017
Building levels 1
Project team: Gray Puksand, Greenedge Design

More: Gray Puksand,更多请至:Gray Puksand on gooood

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment