Nashare Hotel, Xiamen, China by C+ Architects and Naza design studio

Live with stones

Project Specs

Design Firm:
Location:
Materials:

非常感谢 C+ Architects 予gooood分享以下内容 。更多关于他们:C+ Architects on gooood .
Appreciation towards C+ Architects for providing the following description:

 

山林间的观海之境 | Capturing Views of the Sea From the Forest

那厢位于厦门环岛南路一侧的半山林间,直面壮阔的台湾海峡,毗邻厦门最负盛名的环岛路景观沙滩,距人气十足的曾厝垵文化村仅十分钟车程。建造在一片相思树、松林与天然巨石之间的那厢,清幽静谧,是一处适合慢呼吸的隐市桃源。

Nashare Hotel locates in a forest beside Huandao south road in Xiamen of China. It is facing Taiwan Canal by the most popular Huandao Road beach and just ten minutes drive from the attractive cultural town – Zengcuoan. The hotel is built in a tranquil space consisting of acacias, pines and natural stones far away from the city. It’s an ideal hidden world for relaxation.

▼建造在一片相思树、松林与天然巨石之间的那厢,the hotel is built in a tranquil space consisting of acacias, pines and natural stones

Nashare Hote by C+ Architects and Naza design studio接待处外立面_摄影_许晓东

 

隐居型度假环境 | Isolated Relaxation Environment

那厢是独立设计酒店“那宅”的系列品牌之一,仅有12间客房。绝大多数房间都是独立单体,并拥有单独的入口和庭院,保证了居者安静的私密空间体验。所有客房的窗外,都能看见壮美的大海或怡人的密林。

Nashare, related to “Naza Hotel” design series, has only 12 rooms and the vast majority of which are independent units. Every unit has a separated entrance and courtyard to ensure quiet and private home spatial experience. In addition, the magnificent ocean and forest could be seen from all rooms.

▼能看见壮美的大海或怡人的密林的客房,the magnificent ocean and forest could be seen from all rooms

Nashare Hote by C+ Architects and Naza design studio4号客房_摄影_许晓东.JPG

Nashare Hote by C+ Architects and Naza design studio10号客房_摄影_许晓东

Nashare Hote by C+ Architects and Naza design studio8号客房_01_摄影_许晓东

 

“弱设计” | Design Intention

自然与设计的关系,源于控制设计分寸而带来的与环境的共生。那厢希望创造一个能够让人感受自然的适宜场所,而房子只是这个场所的简单载体,“弱设计”的原则即成为了设计的初衷。

那厢的客房主要有两种:一种是改造原来山地中已有的空间,包括现存集装箱的改造;另外一种是把集装箱改造后置入山地中。这使得有些客房中的山石嵌入了墙体,同窗外的树木一起将风景带进了房间。此外,对集装箱进行改造和安放,也是最低程度影响环境的设计方式。对于景观,是通过适度的整理来寻求保持一种原始的状态,尽可能减少在场地中置入过多的人工元素,同时尽可能的消隐设计的痕迹。

The relationship between the nature and design is achieved by elaborate design control in cooperation with environment. Creating an appropriate space to engage with nature is the main idea of Nashare. The house is the space carrier; therefore, “Invisible container” is the design concept.

There are two room types. One is renovating the existing space, including container refurbishment. Another is placing the container on the hill after renovation. The rocks and trees create a great view for all rooms. Furthermore, the renovation and placement of containers are environment-friendly. In terms of the landscape, keeping an original status is achieved by reducing artificial elements and blurring the boundary between the architecture and surroundings.

▼嵌入客房的山石,rocks in the room

Nashare Hote by C+ Architects and Naza design studio7号客房_01_摄影_许晓东

Nashare Hote by C+ Architects and Naza design studio7号客房_02_摄影_许晓东.JPG

Nashare Hote by C+ Architects and Naza design studio9号客房_摄影_许晓东

Nashare Hote by C+ Architects and Naza design studio8号客房_02_摄影_许晓东

由于高差,散落在场地里的各个单体形成了一个立体的小聚落,每个单体都能够完全的与自然接触。自然的路径将各个离散的单体连接在了一起,隐于山林之间,远有大海相伴。建筑在这里是“消隐的容器”一样的存在,让住客体验自然才是正经事。

Dotted single unit congregates on site as a cluster, and each of them could completely engage with nature. Due to the level change, every unit has different height. Consequently, it looks like a vertical cluster. Although the house is separated from each other, they are connected by the path and views. Architecture as an “invisible container” is to emphasize the experience of nature.

▼自然的路径将各个单体连接在一起, the houses are connected by the path and views

Nashare Hote by C+ Architects and Naza design studio道路_摄影_许晓东

暴露在外的建筑立面被涂上深灰色,让建筑能够退到山林的树影中而不会显得突兀,同时与内部温暖的木色形成了鲜明的对比。收敛与质朴的格调贯穿在整个空间设计之中,并一直延展到家具与陈设的细节。

Exposed facade is painted in dark gray to merge into the shadow. In comparison of exterior gray, the interior warm wood color could reflect soft light to create a relaxing atmosphere especially at night. The design from space to furnishings is plain and unvarnished.

▼深灰色立面与内部温暖的木色形成了鲜明的对比,dark gray of the facade and warm wood color of the interior

Nashare Hote by C+ Architects and Naza design studio7号客房外立面_摄影_许晓东

 

设计与艺术众创空间 | Creative Space for Design and Art

环境的纯粹与自然,让设计与艺术在那厢得以从容的呈现。那厢同一些优秀设计师,艺术家合作,是一处创造,展示,交流,体验的复合型众创空间。同时也会不定期的举办画展,摄影展和设计师沙龙,使放松与思考在自然的环境中得以结合。

The purity of environment provides an opportunity to present the design and art in Nashare. The hotel collaborates with designers, artists to provide a space for creation, displaying and communication. The space could host painting and photograph exhibitions and salons to combine relaxation and meditation in such a natural environment.

▼总图,site plan

总图zh

建筑/景观设计:C+ Architects建筑设计事务所,那宅设计工作室
室内设计:宽品设计顾问
大堂家具与艺术陈设:方小丰
项目类型:酒店设计、集装箱改造
状态:已建成
地点:福建,厦门
时间:2015年4月-2016年1月
建筑面积:517平方米
摄影:许晓东

Architecture / Landscape: C+ Architects / Naza design studio
Interior Design: Deep design consultant
Lobby Furniture and Art Display: Fang Xiaofeng
Program: Hotel Design / Container Transformation
Status: Completed
Location: Xiamen, Fujian
Dates: April 2015 – January 2016
Area: 517 sqm.
Photographs: Xu Xiaodong

More: C+ Architects ,更多关于他们:C+ Architects on gooood 

Post a Comment