Mountain Restaurant & Bar, China by ZJJZ

The volumes, spaces and environment

Project Specs

Design:
Location:

感谢 休耕建筑 对gooood的分享 。更多关于:ZJJZ on gooood
Appreciation towards ZJJZ for providing the following description:

当我们接受委托,在贵州团结村的大山里建造这个山间餐厅与酒吧时,距离预期的开业时间仅有短短六个月。面对异常紧张的设计施工周期,以及极度有限的预算,我们将设计专注于体量、空间和环境的关系,采用易于获取的材质以及能够短时间施工的钢结构,尽力在有限的时间和资源之内完成这个看似不可能的任务。

▼项目概览,overview  ©Laurian Ghinitoiu

The project—from when we undertook the design of the Mountain Restaurant & Bar until its opening—took only 6 months. During that time, we focused on the relationship among the volumes, spaces and environment. By adopting steel structures that could be quickly constructed, the project was accomplished within an extremely tight schedule and limited budget.

▼总平面图,site plan

项目场地位于高差很大的陡坡上,背靠竹林,面向河谷和群山。因此我们在入口标高设置酒吧,餐厅则沿山坡设置在低处。错落的布局能够弱化建筑体在环境中的体量感,保留邻近的篝火广场的开阔视野,同时使餐厅及酒吧互不遮挡,室内空间都能够获得良好的景观。两个主体量的外立面采用相似但有区别的设计,深色的立面材质使建筑体量与周围的自然景观相融合。

The project site is located on a steep slope that lies against a bamboo forest and faces the valley and mountains. The bar is set at ground level, while the restaurant sits lower along the hillside. The composition of the architecture conforms to the topography in order to enable unshielded views of the surrounding landscape to infiltrate the interior space of both the restaurant and the bar. The external facades of the two volumes are enclosed by dark-colored louvers, which integrate the building with the surrounding natural landscape.

▼项目背靠竹林,面向河谷和群山,lies against a bamboo forest and faces the valley and mountains  ©ZJJZ

▼深色的立面材质使建筑体量与周围的自然景观相融合,dark-colored louvers integrate the building with the surrounding natural landscape  ©Laurian Ghinitoiu

▼餐厅外观,restaurant exterior  ©Laurian Ghinitoiu

入口厅位于较低标高的餐厅层。餐厅外立面采用玻璃与竖向百叶结合的方式,外部形成简洁的体量,内部则引入柔和的自然光线,同时保留置身于山景之中的通透感。在面向山谷一侧,设置了通长的半室外走廊;走廊外侧的竖向百叶可调节开启,巍然厚重的山体和山间的云雾尽收眼底,使就餐环境随着天气、季节的变化产生不同的氛围。酒吧与入口厅由一个旋转楼梯相连。酒吧体量约6m高,尺度与后方竹林相协调,整体结构采用四根钢柱支撑。酒吧采用双层立面,在玻璃隔断之外保留连廊空间,最外层采用可开启百叶门扇,在需要时可向景观面敞开,与外部的广场、露台相连通,将室内的休闲空间向室外延伸。

▼餐厅立面采用玻璃与竖向百叶结合的方式,the façade of the restaurant is a combination of glass and vertical louvers  ©ZJJZ

The main entrance is on the restaurant floor. The façade of the restaurant is a combination of glass and vertical louvers, thereby introducing soft natural light into the space while retaining the sense of being immersed in the mountain scene. The vertical louvers at the side of the valley are mounted on folding frames and can open entirely when desired; when opened, they embrace the lofty mountain and the mist and can endow the dining environment with different atmospheres according to the climate and season. The bar is about 6m high, and the overall structure is supported by four steel columns. The bar adopts a two-layer façade, which retains a corridor space outside the glass partition. The external layer consists of operable louver doors that can be opened to the landscape to connect with the bonfire square and the terrace when needed, thus extending the interior leisure space to the exterior.

▼入口厅望向餐厅,view from the reception hall to the restaurant  ©ZJJZ

▼餐厅概览,interior of the restaurant  ©Laurian Ghinitoiu   ©ZJJZ

▼保留置身于山景之中的通透感,retaining the sense of being immersed in the mountain scene  ©Laurian Ghinitoiu

▼竖向百叶可调节开启,operable vertical louver system  ©ZJJZ

▼半室外走廊,corridor outside the restaurant  ©ZJJZ

在项目的建造过程中,当地村民加入施工队成为乡村的建设者,开业之后村民又成为这里的运营者。山间餐厅与酒吧作为扶贫项目的一环,在极短的时间内成为当地农业旅游经济中的重要角色,在满足接待游客功能的同时,也逐渐改变着当地村民的生活。

During our time there, we have seen local villagers and returnees from the city join the construction team and later become users and operators of the facilities they built. The building is playing an important role in the local tourism economy by attracting visitors to the site, catalyzing further development in the area.

▼酒吧及篝火广场,bar and the campfire square  ©Laurian Ghinitoiu

▼夜景,night view  ©Laurian Ghinitoiu

▼一层平面图,1st floor plan

▼二层平面图,2nd floor plan

▼剖面图,section

项目名称:山间餐厅与酒吧
设计:休耕建筑
公司网站:http://www.zjjz-atelier.com/
联系邮箱:zjjz@zjjz-atelier.com
项目设计 & 完成年份:2018
主创及设计团队:沈洪良, 蔡玉盈, 陈宣儒
项目地址:贵州, 中国
建筑面积:1150m2
摄影版权:Laurian Ghinitoiu, ZJJZ http://www.laurianghinitoiu.com/
合作方:贵阳建筑勘察设计有限公司
客户:贵州大发旅游发展有限公司

Project name:Mountain Restaurant & Bar
Design:ZJJZ
Website:http://www.zjjz-atelier.com/
Contact e-mail:zjjz@zjjz-atelier.com
Design year & Completion Year:2018
Leader designer & Team:Sean Shen, Yu-ying Tsai, Xuanru Chen
Project location:Guizhou, China
Gross Built Area:1150m2
Photo credits:Laurian Ghinitoiu, ZJJZ http://www.laurianghinitoiu.com/
Partners Local Structural and MEP Engineer:Guiyang Architectural Design & Surveying Prospecting Co., Ltd.
Clients:Guizhou Dafa Tourism Development Co., Ltd.

More:休耕建筑。更多关于:ZJJZ on gooood

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment