Mintchi Croissant by Dezembro Arquitetos

Being inside of a croissant

Project Specs

Location:

非常感谢 Dezembro Arquitetos 对gooood的分享。更多关于他们:Dezembro Arquitetos on gooood
Appreciation towards Dezembro Arquitetos for providing the following description:

试想一下,置身于一个牛角面包中是什么感觉?
How does it feel to be inside of a croissant?

▼面包店街景,street view of the bakery ©Carolina Lacaz

本项目从轻巧的牛角面包入手,打造出一个独特的面包店。项目基地是一座单层住宅的车库旧址,宽3米,长5米。本案所面临的首个挑战是如何解决建筑后方的厨房区与前方零售区之间的交通流线问题。因为从地形来讲,厨房区与零售区之间存在着90厘米的高差:零售区位于街道平面上,其内设置着一个可容纳所有咖啡设备的长柜台;而厨房则位于相对较高的水平面上。

The lightness of the product became the starting point of the project: a croissant store. The given site is a, 3 meters wide by 5 meters long, old garage in a one-story house. The initial challenge was to solve circulation between the kitchen area, at the back of the house, and the store, which consists in a long countertop that embraces all coffee equipment. Between the store and the kitchen there is a 90-centimeter difference in the floor level. The store is at street level while de kitchen lies higher.

▼面包店概览,overview of the project ©Carolina Lacaz

设计团队将这种高差变成了面包店设计的切入点。柜台紧贴着商店入口大门设置,展现了商店中所有用到的元素和材料。就像牛角面包一样,整个空间被分为了三个层次。而作为第一个层次,店面的所有砖块上都遍布着小孔隙,完美地模仿了牛角面包的切面。更令人惊讶的是,这些砖块的处理过程也与甜品的制作极为相似:建筑工人在临时制作的糖霜喷嘴中加入水泥,以裱花的形式来填充砖孔。

This difference became an opportunity to structure the project’s composition. The countertop is aligned with the door’s threshold, defining a layer respect by all the project’s elements and materials. Just like in a croissant, the project is organized in these layers. And just as seen in a perfect croissant section, the bricks that embrace this first layer are full of holes. Surprisingly the construction process was quite similar as the work done in pastry. The construction workers themselves brought the idea: filling each brick hole with cement using an improvised icing nozzle.

▼面包店室内,店面的所有砖块上都遍布着小孔隙,
interior view of the bakery, the bricks are full of holes ©Carolina Lacaz

▼面包店柜台,the countertop of the bakery ©Carolina Lacaz

▼室内局部,partial interior view ©Carolina Lacaz

▼室内墙面和地面,the interior wall surface and the floor ©Carolina Lacaz

▼墙面和台阶细节,砖块上的小孔隙由水泥填充,wall and stairs details, filling each brick hole with cement ©Carolina Lacaz

为了延续最初构想中空间的轻盈感性,天花板采用纸板筒材料打造而成。个别的纸筒内设有灯具,间接地照亮了整个面包房。轻盈的黄铜管位于纸筒的交叉处,如同水流一般自然地从天花板延伸到水池上方,以便人们清洁双手。最后,店面内其余的黄铜细节也呼应了牛角面包的金色色调,而砖构件和纸板则营造出一种如同刚出炉面包般的温暖氛围。

▼天花板采用纸板筒材料打造而成,且个别的纸筒内设有灯具,
the ceiling is covered by cardboard tubes and some of them indirectly light up the salon ©Carolina Lacaz

▼黄铜管充当水龙头的洗手池,the brass pipe serves as the faucet to a sink ©Carolina Lacaz

To carry on with the intended lightness, the ceiling is covered by cardboard tubes. Some of them indirectly light up the salon. Between the tube’s intersection, light as the water that flows through it, a brass pipe comes down from the ceiling to a sink destined to the client’s buttery hands. At last, but not least, other brass details evoke the golden color of the croissant, while the bricks and cardboard evoke its warmth when freshly brought out of the oven.

▼纸板筒天花板及黄铜细节,the ceiling covered by cardboard tubes and brass details ©Carolina Lacaz

这家牛角面包店朝向街道打开,其内的柜台也可用作产品展示区。在柜台的正对面,一个长凳构件从入口一直延伸到店面的最深处,不仅为顾客们提供了暂时的休息空间,也展现出烘焙师和建筑师对这个空间的喜爱。

The store opens itself to the street and the countertop is also used to display the products. A long bench stretches itself from one end to the other inviting those who desire to enter this atmosphere to stop for a few minutes and appreciate the delights of the chef and also architect, Luisa.

▼面包店夜景远景,店面朝向街道打开,
distant night view of the bakery that opens itself to the street ©Carolina Lacaz

▼面包店夜景近景,在柜台的正对面,一个长凳构件从入口一直延伸到店面的最深处,
close-up night view of the bakery, a long bench stretches itself from one end to the other ©Carolina Lacaz

▼平面布置图,layout plan ©Dezembro Arquitetos

▼立面图,elevation ©Dezembro Arquitetos

▼纵向剖面图,longitudinal section ©Dezembro Arquitetos

▼横向剖面图,transversal section ©Dezembro Arquitetos

Project name: Mintchi Croissant
Architecture office: Dezembro Arquitetos
Project year: 2019
Project construction: 2019
Area: 15m2
Location: Rua Simão Álvares, 114 – Pinheiros, São Paulo – SP
Photographs: Carolina Lacaz
Architects in charge: Marcos Bresser, Thiago Maurelio
Client: Mintchi Croissant
Engineering / Construction: Marcio Monteiro, Allan Nagliati (M² arquitetura)
Foreman: Adilson Souza
Collaborators: Luisa Garbarino

More: Dezembro Arquitetos
更多关于他们:Dezembro Arquitetos on gooood

 

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment