Meow Restaurant in Guangzhou, China by E Studio

Modern Cat Forest

Project Specs

Design Firm:
Location:

非常感谢 壹所设计工作室 予gooood分享以下内容。设计师联系邮箱:e-studio@foxmail.com。更多请至:E Studio on gooood
Appreciations towards E Studio for providing the following description:

就是这样的喵(Meow Restaurant)是一家探索空间趣味性的猫主题咖啡厅,由十九世纪红砖船厂仓库改造而成的猫星人部落。项目位于网红打卡点广州太古仓码头,不仅是五十只猫星人的栖息地,同时具备撸猫、就餐、派对、宠物沙龙等功能。

Meow Restaurant is a cat-themed cafe that explores the fun of space. The café is transformed from a red-wall warehouse built in the 1990s. With the location of Butterfield & Swire’s Godowns & Wharf, which is popular among the citizens, the café is not only a place for fifty lovely cats, but also for cat lovers to have parties, enjoy meals and hold pet salon.

▼室内空间一览,overall view of the interior

作为人与猫的共享空间,如何在人与猫共享的空间寻找最佳的平衡点,成为这一项目的挑战。该项目的一切的尺度、造型设计都与猫有关。根据业主提到的森林风,壹所设计给出了另外一种理解,在空间中以现代抽象化的手法去置换具象化的森林概念,用体块与平台装置将各个空间串联在一起。

With the concept of a sharing space for both people and cats, the challenge of this project is to keep balance between the spaces for the two users. All the scales and designs of the project are related to cats. In response to the “forest” as the client referred to, by using an abstract design method, E Studio uses blocks and platform devices to connect different spaces instead of illustrating a real forest.

▼入口,entrance

入口处的黑色体块奠定了基础形态,木色松木板搭建的观赏平台作为短暂停留空间,供进店的人们洗手换鞋。

The black block at the entrance indicates the tune inside. The pine wood buffer zone offers a space for shoes-changing and hands-washing.

▼入口处的黑色体块,木板搭建的平台供人短暂停留,black block at the entrance, the wood platform offers a buffer zone for people

由等高线生成的巨型梯田贯穿整个一层空间,既改善了人、猫与空间的关系,又灵活适用于各种猫主题活动的举办。壹所设计以叙事性的方式将抽象化的梯田,河流,水纹,树屋等概念在空间中层层递进。开敞的猫型梯田取代传统的座位排列,通过梯田的地势起伏形成人与猫不同的行为尺度,猫咪穿梭于梯田,带来有趣的互动。

The river, tree house and other natural features are expressed in a narrative way. Such like the terrace field in the middle of the first floor is designed in the cat’s shape. This terrace is used as seats, instead of the traditional ones, to increase the interactions between people and cats, and to hold public activities. The ups and downs of the terrace field satisfy the different behaviors of the customers and cats.

▼巨型“梯田”代替传统座位,拉近人与猫之间的关系,terrace field in place of traditional seats, creating a intimate space for people and cats

▼猫穿梭于梯田,带来有趣的互动,interaction with cats in the terrace field

基于猫的喜高习性,设计师打造了一个半层的视野平台,在室内外之间嵌入了一个悬挑的空中树屋,独特的斜顶结构同时满足人和猫的行为尺度、视觉感受。人们可以在空中树屋喝咖啡、小憩,更能俯瞰五十只慵懒猫咪在梯田里的一静一动,满足贪婪的吸猫患者的一切诉求。

Basing on the habit of cats, which is enjoying the height, the designer insert a tree house on the upper level to build a platform where customers could enjoy a comprehensive view. The unique pitched ceiling could satisfy both of the customers’ and the cats’ behaviors. One could take a break or enjoy a coffee inside the tree house, or just sit and overlook what is happening downstairs and enjoy every minute with cats.

▼空中树屋,让人可以从高处观察猫的活动,tree house on the upper level, from which people could observe the cats below

▼在树屋中休息,rest in the tree house

▼楼梯下的休息空间,rest area under the staircase

▼楼梯细部,details of the staircase

二层的就餐空间基于原有的夹层钢结构平台改造,设计师以置换的手法将森林中小溪流水转化成河桌,形成一个多功能交流区,满足不同的用餐方式,获得更自由的用餐体验。墙面则通过波浪不锈钢模拟水的波纹,更休闲的就餐姿态和视觉上的互动区别于传统餐饮体验,让人们就餐撸猫两不误。

The original steel-structured second floor was transformed into a dining space. There, the form of the desk vividly illustrates the stream of the forest, and the stainless steel board on the wall imitate the water ripple. The second floor enables the customers to enjoy a more comfortable and free atmosphere, where different dinning spaces are organized, and the unique visual effect contributes to an unconventional experience with cats.

▼二层就餐空间,河桌满足不同用餐方式,提供更自由的就餐体验,dining space on the second floor, the river table provides various dining experience

▼墙面使用波浪不锈钢模仿水波,corrugated stainless steel plate on the walls resembles the water ripple

▼从就餐区看向树屋,view of the tree house from the dining space

▼二层猫咪娱乐区,entertainment space on the second floor

岁月洗礼,咖啡厅也在不断寻求新市场与新方向,壹所设计革新了传统咖啡厅的设计,最终以几乎无绿植的形态呈现了一个现代感的猫森林,为餐饮行业带来全新的用户体验。

In the exploration and development of café, the Meow Restaurant designed by E Studio reveals a modern “Cat Forest” without using any of the real trees. By applying this unique and innovative design concept, the Meow Restaurant welcomes everyone to enjoy a wonderful time with cats.

▼人猫共处的现代猫森林,a modern cat forest where people could stay with cats harmoniously

▼一层平面图,first floor plan

▼二层平面图,second floor plan

项目名称:就是这样的喵
项目地点:中国 广州
项目面积:300平方米
项目周期: 2018年6月-7月(设计)、2018年7月-9月(施工并完工)
设计单位:壹所设计工作室
设计师:范君健、CHOU
团队成员:胡裕龙、李楚君、黄靖
摄影师:张超
照明:深圳市默克照明电器有限公司
施工:广州市权晟设计装饰工程有限公司
设计师邮箱:e-studio@foxmail.com
设计师电话:15999519301
设计师微信:jiji9301

Project name: Meow Restaurant
Location: Guangzhou, China
Size: 300 sqm Project
Period: 2017(Design and Completion)
Interior design: E Studio
Chief Designer: FAN Junjian, CHOU
Design Team: HU Yulong, LI Chujun, Jean Huang
Photographer: ZHANG Chao
Light Design: ShenZhen MoKe Lighting Electric CO,Ltd
Construction Team: The QUARTZ Construction
Email:e-studio@foxmail.com
Tel:15999519301
WeChat:jiji9301

更多请至:E Studio on gooood