Make a difference: office design by 1305 STUDIO

Make a difference

Project Specs

Location:

感谢1305 STUDIO将以下内容授权gooood发行。更多关于他们1305 STUDIO on gooood
Appreciation towards 1305 STUDIO for providing the following description:

原1305 STUDIO办公室所在地拆迁,我们找到了现在位于上海市长宁区中山公园附近的这个地方,当我们拿到原始建筑图纸时,图纸上标示着这里原来是一个车库。在新办公室设计之初,我们便决定继续使用原办公室装修时定制的家具和材料,所以新的办公室并没有投入太多金钱,大部分家具和材料都是沿用了旧办公室的,所以看起来似曾相识,一样的东西,只是换了一个空间,也可以变的大不一样。

▼轴测示意图,axon

The former office of 1305 STUDIO will be pulled down and we found this site near the Zhongshan Park in the Changning District of Shanghai. The site was marked as a garage in the original architectural drawing. We have decided to keep the furniture and materials that were used to decorate the former office when designing the new office. Therefore, there is not much invested in the new office. Most of the furniture and decorative materials are from the former office, which makes the new office much resembles like the former one. Same stuff, different space. Everything can be totally different.

▼工作室概览,overview

▼新工作室使用了原办公室装修时定制的家具和材料,the design keeps the furniture and materials that were used to decorate the former office

▼裸露的砖墙结构,brick wall structure exposed

 

北院 | North yard

靠北的这堵墙原先是一堵封闭的墙,我们在对周围环境考察的时候,发现墙的外侧是一片废弃的竹林。由于这片区域在周围环境中是个死角,这里变成一个堆满垃圾的地方,经常有很多野猫成群结队出入。我们决定拆除这面隔墙,运出大量垃圾,清理竹林,有了今天这番景象,同时也增加了室内空间的采光,有了这样一个朝北的院子。我们运了几十车的垃圾,有了今天眼前的这番景象。竹林和室内,有了恍惚中的和谐。

The north wall was self-enclosed before. We found out an abandoned bamboo forest outside the wall when exploring the surroundings. This place was full of garbage because it is a corner pocket in this area. A lot of wild cats showed up here frequently. We decided to pull down this wall, clear all the garbage and straighten up the bamboo forest, and finally create such a scene with better lighting in the office and a yard in the north. We cleared all the garbage and finally create such a scene. The bamboo forest and the office are in perfect harmony.

▼朝北的院子增加了室内空间的采光,the north yard creates a scene with better lighting in the office

▼细部,detail

▼不同视角下的室内办公区域,perspectives of seating areas

   

 

西院 | West yard

原先靠西侧的院子被搭建成玻璃顶,变成室内面积的一部分,我们租下来第一件事就是把玻璃顶拆除,挖出个水池。这样有了天地,有了采光。

The west yard was roofed by glass and became a part of indoor space. The first thing we did after renting this site was to remove the glass roof and make a pool, creating the open space and better indoor lighting.

▼西侧的院子新挖了水池,a pool was created in the west yard

▼细部,detail

 

书架 | Bookshelves

旧办公室的书架可以用在新的办公室,书架分为30公分和15公分两个不同宽度的规格,长度和高度都一样,两个书架形式不太一样,通过组合,可以演变出很多组合效果,可以放在空间中任何地方,通过组合的方式和组合的高度不同,空间也变的不同。这样的书架可以很轻松的搬到下一个空间,环保而且实用。

Bookshelves in the former office were moved here. The bookshelves in different shapes are of the same height and length, with the width being either 30 cm or 15 cm. The combination effect can be various. They can be placed anywhere in the space, which changes according to the different combination. Such bookshelves can be moved to the new space easily, with environmentally-protection and practical features.

▼旧办公室的书架被沿用至新办公室,bookshelves in the former office were moved to the new one

▼书架通过组合可以演变出很多组合效果,the combination of bookshelves can be various

▼细部,detail

   

▼透过玻璃从室外望向书架,bookshelves seen from the glazed wall

 

玻璃展示架 | Glass showcase

玻璃展示柜也是旧办公室拆过来继续使用的,这些玻璃都是玻璃厂生产玻璃割下来的废弃边角料,我们利用一个五金件把它们组合起来,让这些本来没有用的玻璃再次利用。而且方便拆除及组合。

The glass showcase was also moved from the former office, which is the abandoned cutoff from a glass factory. We combine the wasted pieces together with a piece of hardware and make them recyclable. The showcase is easy to be taken apart and combined.

▼展示柜细部,showcase detail

▼设计师利用五金件把玻璃展示柜组合起来,the glass showcase was jointed with hardware pieces

   

 

植物 | Plants

院子里的泥土和种植的野草,是从隔壁拆迁的工地挖来种植,院子里的树是从隔壁小区修剪现场捡来的,我们用这些捡来的植物,重新组合成今天这番景象。

Mud and wild plants in the yard are from the nearby construction site that was pulled down. The trees are picked up from the neighboring residential quarters when trees inside the quarters were pruned. With wasted plants, such a scene comes into being.

▼院子里的泥土和野草来自于隔壁拆迁的工地,mud and wild plants in the yard are from the nearby construction site that was pulled down

如虫御木,偶尔成文。青青翠竹,悉是法身。郁郁黄花,无非般若。这些附近捡来的一草一木,一时组合成眼前这番景象供大家拍照欣赏,但是和它们一样的更多的树木野草石头,一墙之隔,没有太多的人关注,甚至遭到遗弃,就像这个车库,如果没有这些机缘巧合,或许这里还是个车库吧。

The worms may accidentally carve out of beautiful patterns on the trunks of trees after long carving. Likewise, one might see unexpected achievements as long as he or she keeps the perseverant mind. Inside every verdant bamboo we find the Dharmakaya. Among booming flowers live the highest wisdom. Wasted plants picked up by us create the scene in front of us for enjoying or taking pictures. There are more wide plants and wasted stones outside the wall neglected or even abandoned by people, just like this garage. It might still be a garage if we were not lucky enough to find it.

▼室外庭院细部,outdoor yard detail

▼竹林和室内,有了恍惚中的和谐,the bamboo forest and the office are in perfect harmony

▼轴测图,axon

▼北院轴测图,north yard axon

▼西院透视图,west yard perspective

▼书架组合示意,bookshelf combination diagram

▼平面图,plan

▼立面图,elevation

Project name: Make a difference
Architect’s Firm:1305 STUDIO
Website: www.d1305.com
Contact e-mail: press@d1305.com
Project location: Room 101-102,#98 Lane 476 Changning Road, Shanghai, China
Completion Year: 2018
Gross Built Area (square meters or square foot):
480m2
Lead Architects: Shen Qiang
Photo credits: Shen-photo
Photographer’s website: www.shen-photo.com

More: 1305 STUDIO,更多关于他们1305 STUDIO on gooood.

Post a Comment