Ma Zhai by Point Depth Design

Start, connection, change and end.

Project Specs

Location:
Materials:

感谢 深点设计(联系邮箱:pdd2016@foxmail.com)予gooood的分享。更多关于他们:POINT DEPTH INTERIOR DESIGN on gooood
Appreciation towards POINT DEPTH INTERIOR DESIGN(Contact:pdd2016@foxmail.com)for providing the following description:

 


Start

问渠那得清如许?为有源头活水来。—朱熹

I want to ask why the water in the pond is so clear? It is because there is an inexhaustible source that continuously delivers water for it.——Zhu Xi

▼项目概览,overview © 王强

国人特别讲究“传承”二字,传统文化需要传承,精神力量需要传承,艺术技艺需要传承,家学更需要传承。一缕书香满心房,携墨于纸留雅香,这是设计师希望在作品中呈现出的教师世家独特的家学传承。设计师打破原来户型的空间格局,合并功能需求,调整空间比重,以期在开间小、光照差的典型老式教师公寓中开辟出一片明亮静谧的天地。

Chinese people pay special attention to the word “inherit”. Traditional culture needs to be inherited, spiritual strength needs to be inherited, artistic skills need to be inherited, and family learning needs to be inherited.The designer drastically broke the spatial pattern of the original apartment, merged functional requirements, adjusted the proportion of space, in order to open up a bright and quiet world in the typical old-fashioned teacher’s dormitory with small open rooms and poor lighting.

▼玄关,entrance © 王强

 


Connection

PDD的设计中传承了宋朝的极简美学基因,在造型、色彩和质感中追求素、淡、雅的极致。经过改造的客厅窗户为室内引入更多的光照。在午后的日光里,坐在从窗台延展而出的飘窗上,捧一本书静读,享受时光的宁和温馨。考虑到儿童的活动轨迹,设计师把电视柜和电视的空间关系进行了颠覆,把收纳放在电视柜上方,形成了造型独特的电视柜。

The design of PDD inherits the minimalist aesthetic genes of the Song Dynasty, pursuing the ultimate in simplicity, lightness and elegance in shape, color and texture.The remodeled living room windows introduce more light into the interior. In the afternoon sunlight, sitting on the bay window, holding a book and reading quietly, enjoying the peace and warmth of time.Considering the trajectory of children’s activities, the designer subverted the spatial relationship between the TV cabinet and the TV, forming a uniquely shaped TV cabinet.

▼客厅,造型独特的电视柜,living room,a uniquely shaped TV cabinet © 王强

▼飘窗引入更多光照,bay window introducing more light © 王强

手工木作餐桌及吊灯装置采用了具感光性的樱桃实木,随着时间的推移,颜色也会慢慢变深变润,成为家学传承的见证者。餐边柜连通了餐厅与厨房,让有限空间在视觉上得以延伸与舒展。厨房呈半开放式,全白的橱柜设计,不锈钢的墙面,借此通过光的反射,以缓解原本昏暗的空间感。

The handmade wooden dining table and chandeliers are made of cherry solid wood. As time goes by, the color of the wood will gradually darken, witnessing the inheritance of family learning.The sideboard connects the dining room and the kitchen, allowing the limited space to be visually extended.The kitchen is semi-open, with an all-white cabinet design and stainless steel walls, through which light reflects to relieve the original dim sense of space.

▼餐厅,手工木作餐桌及吊灯装置采用樱桃木,dining room,handmade wooden dining table and chandeliers are made of cherry solid wood © 王强

▼从餐厅看向玄关,view from dining room to entrance © 王强

 


Change

根据房子在未来主要使用者的考量,设计师加大主卧的比重,把一部分阳台合并到主卧,把原本在主卧的木地板床体延伸至阳台,仿佛在室外有一本书卷从窗户展开平铺到室内。你会发现床的上方有一根雪白色的圆柱从天花板垂直而下,充当放置投影仪的安置点,亦设有射灯充当床头灯的功能。垂直的圆柱体就宛如一支独属于这个空间的笔,悬在“书卷”上,通过灯光书写着家的温暖。漫步至衣帽间,衣帽间呈半开放状,主卫及衣帽间便藏在这最深处,不大的空间却五脏俱全。

According to the consideration of the main users of the house in the future, the designer increased the proportion of the master bedroom, merged a part of the balcony into the master bedroom, and extended the wooden floor bed originally in the master bedroom to the balcony, it seemed that there was a scroll sticking out of the window into the room.You will find that there is a snow-white column above the bed vertically from the ceiling, acting as a placement point for the projector, and spotlights functioning as bedside lamps. The vertical cylinder is like a pen that belongs to this space,on the “scroll”, the warmth of home is written through the light.Strolling to the cloakroom, the cloakroom is semi-open. The main bathroom and cloakroom are hidden in the deepest part. The space is not large, but it is fully functional.

▼主卧,master bedroom © 王强

▼主卧中的书房,study in master bedroom © 王强

▼从书房看向衣帽间,view from study to cloakroom © 王强

▼衣帽间与浴室相连,cloakroom is connected to bathroom © 王强

▼细节,details © 王强

由于加大了主卧的比重,两个小房间的比重便相应减小。主卧追求”以天为幕,以地为席“的气势,两个小房间则转而营造”小而灵巧,精巧细致“的空间感。在客卧一角,可升降的桌面及与衣柜连为一体的书架,恰到好处的尺度及简单却实用的小机关,为将来进驻的小成员提供灵活而舒适的使用体验。在这集客卧,茶室,书房于一体的多功能空间,设计师把白色书架及白色吊顶连为一体,形成一条行云流水的轨迹在房间中流淌,用作客卧,则以收纳的补充呈现,用作茶室,则以背景墙的形式呈现,用作书房,则以收纳、展示藏书而呈现,种种变化体现着设计师的巧思与用心。

As the proportion of the master bedroom is increased, the proportions of the two small rooms are reduced accordingly. The master bedroom pursues the momentum of “with the sky as the curtain and the ground as the seat”, and the two small rooms pursue the “small and smart, exquisite and meticulous” sense of space.In the corner of the guest bedroom, the liftable table top and the bookshelf integrated with the wardrobe. the right size and the simple but practical small organs provide a flexible and comfortable experience for the small members who will be stationed in the future.In this multifunctional space that integrates guest bedroom, tea room and study room, the designer connects the white bookshelves and the white ceiling into one, forming a trajectory of clouds and water flowing in the room.When this room is used as a guest bedroom, it is presented as a supplement to the storage. When this room is used as a tea room, it is presented in the form of a background wall. When this room is used as a study room, it is presented as a storage and display of book collections. The various changes reflect the designer’s ingenuity and intentions. Various changes reflect the designer’s ingenious ideas and consideration for users.

▼集客卧,茶室,书房于一体,integrating guest bedroom, tea room and study room © 王强

▼细节,details © 王强

 


End

新竹高于旧竹枝,全凭老干为扶持。—郑燮

The new bamboo can surpass the old bamboo, and it is entirely dependent on the growth and nourishment of the old bamboo.——Zheng Xie

▼分解轴测图,exploded axonometric © 深点设计

本案受两位教师长辈之托,为求子嗣受其福荫,得安身之所于这花锦世界中,设计师在设计期间的多次沟通中,深深体会到两位长辈的用心之深,无不体现着父母对后辈的关怀。因此,整个设计方案以“传承”为核心,“卷轴”象征着家庭学习的印记,化作各种功能烙在空间各个角落,助其家学传承至远,继往开来。

This case was entrusted by the two elders, in order for the children to receive their blessings, and to settle down in this flowery world. In the many communications during the design period, the designer deeply realized the deep intentions of the two elders, which all reflected the parents’ concern for the younger generations.Therefore, “inheritance” is used as the core of the whole design plan. The “scroll”, which symbolizes the imprint of family learning, is transformed into various functions and branded in every corner of the space. The PDD team hopes to help them pass on the unique family learning of the educational family through this home.

▼平面,plan © 深点设计

▼剖面,sections © 深点设计

项目名称| 马宅
Project name | Ma Zhai
项目地点| 中国广州
Location | Guangzhou, China
设计公司| PDD深点设计
Design Company | Point Depth Design
主创设计| 郑小馆
Interior Design | Lauren Cheng
设计团队| 黄炳森、陈槿珊
Design Team | Benson Wong ,Chris Chan
施工| 冠宇工程—黄志勇
Construction | Guanyu Engineering-Huang Zhiyong
摄影| 王强
Photography | Wang Qiang
设计时间| 2019年8月
Design Time | August 2019
完工时间| 2020年10月
Completion time | October 2020
项目面积| 107㎡
Area | 107㎡
主材| 耐霆漆、感物木地板、天古陶瓷
Main Material | Nattiness,Ugan,TEMGOO
木作| 拾木记
Carpenter | SHI MU JI
灯光| 广州利沙照明
Lighting | Guangzhou LiSha Lighting

More:  深点设计(Contact:pdd2016@foxmail.com)    更多关于他们:POINT DEPTH INTERIOR DESIGN on gooood

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment