Luke Island Dry-skiing Resort, China by Yudao Landscape Design

A place for skiing with open boundary.

Project Specs

Location:

感谢 昱道景观 & 创合园林(联系邮箱:yudao_LD@163.com) 予gooood分享以下内容。更多关于他们,请至:Yudao Landscape Design on gooood
Appreciations towards Yudao Landscape Design (contact: yudao_LD@163.com) for providing the following description:

麓客岛滑噜噜Holulu旱雪场,位于成都“麓湖水城景区”2400余亩湖域中央的“麓客岛”,岛上项目力求通过定制化的设计,创造不一样的体验空间。这些具有一定实验性的场地、景观及建筑,成为了麓客岛上特殊的风景。受业主方的委托,在朝向湖面的自然坡地上布置分别满足20米宽的初级旱雪道及30米宽的中级旱雪道,以满足滑雪爱好者的练习需求。

Entrusted by the owner that the natural slopes facing the lake needed meet the practice requirements of the skiers, on which arranged respectively the primary snow trail with a width of 20 meters and the intermediate snow trail with a width of 30 meters.

▼项目鸟瞰,aerial view of the project

由于项目临湖,旱雪滑道的布置与湖岸线垂直,将朝着湖岸方向“滑雪冲刺”的过程作为项目的核心体验。采用两根滑道分行的方式,由统一的前场准备区进入,一边是直接接入的初级道,方便小朋友穿着雪鞋不用穿行太远距离;一边是通过搭接的脚手架构筑平台,上升到与湖面高差15米的中级道出发平台,体验更有速度的滑行感。

▼项目生成示意图,generation diagram

As the project is adjacent to the lake, the layout of the snow slide is perpendicular to the shoreline, and the process of “skiing sprint” towards the lake shore is regarded as the core experience of the project. Two chute branches are adopted to enter from the unified front preparation area. On one side is directly connected to the primary track, which is convenient for children to wear snowshoes without traveling too far. On the other side, the platform is constructed by overlapping scaffolds, rising to the starting platform of the intermediate road with a height difference of 15 meters from the lake surface, so as to experience the sliding feeling of speed.

▼滑雪场由两条分行的滑道组成,the project is composed of two slides

场地为狭长地带,由于周边皆为已建设场地,且项目地块至湖区有效空间纵深较短、现场坡度较小,无法满足旱雪场滑道的使用要求。考虑到仅依靠堆坡的方式,不仅土方需求量较大,且对周边场地存在一定的压迫感。经过与业主方及技术管理团队的多次讨论及反复验证,我们选择对周边场地影响较小、施工更便利的方式,局部堆坡结合轻质脚手架的形式,以满足旱雪滑道坡长及坡度的需求,提升体验感。

The site is a long and narrow area. Due to all the surrounding areas are built, and the effective space depth between the project plot and the lake area is short and the site slope is small, it cannot meet the use requirements of the slide in the dry-skiing resort. Considering that only depending on the way of piling slope, not only the earthwork demand is large, but also the surrounding site has a certain sense of pressure. After many discussions and repeated verifications with the owner and the technical management team, we chose a method that has less impact on the surrounding site and is more convenient for construction. The local pile slope combined with the form of lightweight scaffolding can meet the requirements of the Slope length and grade of the dry-skiing slide and enhance the sense of experience.

▼滑雪场局部使用轻质脚手架,part of the slide is supported by lightweight scaffolding

我们希望在建设性价比较高的前提下,能营造最独特的滑雪体验氛围,景观在配套及周边场地设计过程中,尝试了不同的坡地空间处理方式,最终决定用线型引导+分级台地的方式,并结合鲜明的色块与线条布置,让构筑与场地融合统一,通过纯粹色彩的对比提升整个区域的辨识度及设计感。力求营造一种富有活力、轻松、并与周边场地协调的场地感。

On the premise of the construction of high cost performance, we hope that we can build the most unique skiing experience atmosphere. In the process of matching and the surrounding site design, we tried different ways of slope space processing, finally we decided to use linear guide + hierarchical platform and combine with the bright color piece and line layout, so that let the construction integrate with the site, through pure colours contrast to promote the whole area identification and design feeling. Striving to create a sense of place that is dynamic, relaxed and in harmony with the surrounding site.

▼项目一览,构筑物与场地融合统一,construction integrate with the site

跟随上岛的行进路线,旱雪场的入口以开放的形态迎接体验者。入口经由一条极具色彩感的线型坡道及色块鲜明的挡墙,意在将体验者由车行道引入至场地。

Following the route of entering the island, the entrance of the dry-skiing resort welcomes the experiencers in an open form. The entrance is designed to lead the visitor from the roadway to the site via a highly colored linear ramp and a brightly colored retaining wall.

▼坡道和色彩鲜明的挡墙连接项目入口,colored ramp and retaining wall connected to the entrance

场地内深灰色地面搭配亮黄色线条,运动感十足,同时起到引导的作用。

The dark grey ground is matched with bright yellow lines to create a sense of movement and play a guiding role.

▼深灰色地面搭配亮黄色线条,dark grey ground with bright yellow lines

一级休息平台结合集装箱建筑作为入场前的准备,二级平台及建筑则是包含初级道出发平台、通向中级道出发平台的通道、休息等待、家长及陪同休息厅、物品储备等等一系列综合功能。

The first-level rest platform is combined with the container building as the preparation before admission, while the second-level rest platform and the building are a series of comprehensive functions including the starting platform of the primary road, the passage leading to the starting platform of the intermediate road, the rest and waiting, the parents and accompanying lounge, and the storage of goods and so on.

▼二级平台准备区,preparation area on the second level

▼滑道,slide

地面雾喷系统是保持滑道湿润度、减小滑行中的摩擦和阻力,提高体验者的滑行速度的一个巧妙布置。

The ground fog spray system is an ingenious arrangement to maintain the wet degree of the slide, reduce the friction and resistance during sliding, and improve the speed of the rider.

▼滑道上设置地面喷雾系统,ground fog spray system on the slide

考虑到活动更多的可能性,场地采用开放式的边界设计,提高互动的参与度,参观和观看滑行活动的人群都能找到很好的驻足点。预留的草坪为举办活动提供预备的场地。

Considering more possibilities of activities, the site adopts an open boundary design to improve the participation in interaction, and people who visit and watch the sliding activities can find good stopping points. The reserved lawn provides a prepared space for holding activities.

▼从滑道看向湖面景观,view to the lake from the slide

▼细部,details

▼总平面图,site plan

▼剖面图,section

项目名称:麓湖生态城麓客岛旱雪场
景观:昱道景观 & 创合园林
联系邮箱:yudao_LD@163.com
项目设计 & 完成年份:2018
主创及设计团队:龙昱杉,赵鑫源,彭雪,胡雪松
项目地址:天府新区麓湖生态城麓客岛,成都市,四川省,中国
项目面积:6500平方米
摄影版权:存在建筑   孙庆   昱道景观
建筑:HC+2 Studio
技术支持:万华技术部
景观施工:四川罗汉园林工程有限公司
客户:麓湖生态城

More: Yudao Landscape Design on gooood

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment