Red note house on the horizon, China by LI WENXI ARCHITECTS

To deeply embed a high pitch in the earth movement

Project Specs

Location:
Materials:

感谢 郦文曦建筑事务所 予 gooood分享以下内容。更多关于他们:LI WENXI Architects on gooood
Appreciation towards LI WENXI ARCHITECTS for providing the following description:

山川乡,群山环抱,位于中国湖州市安吉县的最南端。我们在当地中心小学门口设计了一个警务室,同时作为其温泉景区的入口节点。

Shanchuan Township, surrounded by mountains, which is located at the southernmost tip of Anji County, Hangzhou City, China. We designed a police room at the entrance of the local central elementary school and served as the entrance node to its hot spring resort.

▼建筑外观,exterior view

建筑是一种特殊的生命体,当他开始与地平线对话时,会获得一种超然的力量。这种力量能够形成一种氛围,让人陶醉其间。这次我们希望用一个小建筑,在大地乐章中,深深嵌入一个高音。

Architecture is a special kind of life. When it begins to talk to the horizon, it will gain a transcendental power. This power creates an atmosphere that is intoxicating. This time we hope to use a small building to deeply embed a high pitch in the earth movement.

▼总平面图,site plan

▼剖面图,section

 

山川入怀
Making the Mountains and Rivers Enter the Embrace

我觉得建筑中的人在望向远山的时候,身体应该处与一种“被大地包裹”的状态,人类的祖先就是在这种状态下与自然发生了最初的对话。于是我们决定以“竖穴”作为设计的第一个动作,即把建筑的一部分埋在地下。那么埋深多少才合适呢?经过多次模拟,最终定在一米。这样,在看到远山之前,身体首先要进入建筑的覆盖之下,同时进入的又不是那么深,保证上身在地面以上,从而产生一种与绵延起伏的地景相融合的空间体验。

为了达到这一效果,在实际施工过程中需要克服一些技术难题,比如大面积的开挖可能导致地下水渗出,为此结构设计师调整了方案,用整体式基础来回应这一建筑操作。

▼轴测分析图,axon diagram

I think that when people in the building are looking at the distant mountains, their body should be in a state of being “wrapped by the earth.” The human ancestors had an initial dialogue with nature in this state. So we decided to use the “vertical hole” as the first action of the design, that is, to bury a part of the architecture underground. So how much is the depth of the burial? After several simulations, it was finally set at one meter. In this way, before seeing the distant mountains, people must first enter the coverage of the building, and at the same time enter the ground not so deep, to ensure that the upper body is above the ground, thus creating a spatial experience that body blends with the rolling landscape.

In order to realize this effect, some technical problems need to be overcome in the actual construction process. For example, large-scale excavation may cause groundwater seepage, and the structural designer adjusted the scheme to respond to the building operation with a holistic foundation.

▼望向远山,view to the distant mountains

▼贴地的建筑屋盖,the roof descending to the ground

 

红,超越红色
Red, Beyond Only the Color of Red

我们一直在寻找一种媒介,让自然得以显现。从材料上寻求色彩对比成为实现这一意图的契机。红色是具有感染力的色彩,他带有明显的情绪性倾向,红色陶砖作为屋面,红色钢制幕墙体系作为表皮,红色水磨石作为地面,这一系列差异的红,让红色超越色彩,与远处的青山呼应,而青山也在红色建筑的映衬下显现出来。

We are always looking for a medium to make nature appear. Seeking color contrast from materials is an opportunity to achieve this. Red is an infectious color, with obvious emotional tendencies, red ceramic tiles as the roof, red steel curtain wall system as the skin, red terrazzo as the ground, the red of this series of differences makes the red transcend the color of red, which echoing the distant green hills, and the green hills are also reflected in the red architecture.

▼西侧院落,the courtyard on the west side

▼下沉空间,the sunken space

▼室内空间,interior view

▼室内看山,view to the mountain from interior

▼角部空间,a space at the corner

▼从室内望向街道层,view to the street level from interior

▼走向地下,step into the ground

 

轮廓线的节奏
The Rhythm of the Outline

远山的起伏为建筑屋面的转折提供了依据。从北侧操场看,屋面逐渐进入地面以下和场地融为一体。从南侧道路看,建筑屋面向上展开,迎接过往的人流。这一节奏的变化与场地的文脉和隐藏的功能诉求相一致。

The ups and downs of the distant mountains provide the basis for the turning of the building roof. From the north side of the playground, the roof gradually enters the ground and merges into the site. From the south side of the road, the building is facing up and welcoming the passing people. This rhythm change is consistent with the context of the site as well as the hidden functional appeal.

▼南侧建筑与山的关系,the building profile responding to the mountain

▼从操场看建筑,view from the playground

建筑竣工之后,不论是接送孩子的家长,进山旅行的驴友,亦或是田间耕种归来的村民,都愿意在这里驻足。他如高音,迎着太阳,面对远山,奏响小镇居民的幸福生活。

After the completion of the building, whether it is the parents who pick up the children, the friends who traveled into the mountains, or the villagers who returned from the field, they are willing to stop here. It is like a high voice, facing the sun, facing the distant mountains, playing the prelude to the happy life of the town residents.

▼避暑空间,a sheltered space in summer

▼夜景,night view

▼平面图,plan

项目名称:地平线上的红色音符之屋
项目地点:中国浙江省湖州市安吉县山川乡
设计/建设时间:2018.09-2019.08
建筑面积:100平方米
设计单位:郦文曦建筑事务所(官网:www.li-wenxi.com
主持建筑师:郦文曦
设计团队:林上亮、来鹏飞、王红鹰、葛勇建
施工图配合:泛华建设集团有限公司杭州分公司
施工单位:浙江省三建建设集团有限公司
摄影/摄像:映社
邮箱:inarchitects@163.com
微信:squirrelandtrain (郦文曦建筑事务所)

Project Name: Red note house on the horizon
Location: Shan Chuan Village, An Ji City, Zhe Jiang Province, China
Design / Construction time: 2018.09-2019.08
Firm: LI WENXI Architects
Website:www.li-wenxi.com
Leading Architect: LI Wenxi
Design Team: Lin Shangliang, Lai Pengfei, Wang Hongying, Ge Yongjian
Construction drawing cooperation: PAN-CHINA Group Co., Ltd. Hangzhou Branch
Main Body Construction: Zhe Jiang Province SANJIAN Construction Co.Ltd.
Photography/Video: Project-ion
E-mail:inarchitects@163.com
Wechat:squirrelandtrain

More:郦文曦建筑事务所。更多关于他们:LI WENXI Architects on gooood

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment