LE GRAND MARAIS, Paris by Ubalt Architectes

evoking the 1970s inside the flat

Project Specs

Location:
Tags:

非常感谢  Ubalt Architectes 予gooood分享以下内容。更多关于:Ubalt Architectes on gooood
Appreciation towards  Ubalt Architectes for providing the following description:

Le Grand Marais曾是一个250平方米的数据中心,现已更新改造为住宅公寓。公寓位于巴黎Le Marais郊区一栋1970年代的大楼中,这里是巴黎最大的公共产权项目,涵盖了办公、住宅、圆形剧场以及游泳池等多种功能。项目最大的挑战便是延续公寓内1970年代的风格,设计师以无处不在的有机玻璃、彩色金属细木工、缤纷的窗帘以及混凝土等材料实现了构想。

Le Grand Marais is a former 250sq data centre converted into a flat, located in a building dating from the 1970s on the outskirts of Le Marais in Paris. This building, belonging to the largest co-ownership in Paris, includes mixed programmes of offices, housing, amphitheatre, swimming pool, etc. The first challenge of this project was therefore to evoke the 1970s inside the flat. This was notably achieved through the choice of materials: the omnipresent plexiglass, coloured metal joinery, iridescent curtains, concrete.

▼室内概览,overview © Yohan Fontaine

公寓位于大楼一层,空间相对独立,不受外部交通影响,但从室内几乎看不见室外,也鲜有自然采光。通过观察与思考,设计师决定顺应空间特征,不进行较大改动。新方案中,设计师从布局与比例入手,在空间内部设置了视觉焦点。入口处,室内外缓冲区连接着周围的三间卧室与一间浴室,由此可步入起居空间与庭园区域。这些房间联系紧密、环环相扣,通过地板、墙面以及家具中使用的连续材料融为一体。不同位置的材料互相呼应,赋予空间个性,弥补了封闭环境的不足。

Moreover, this loft is located on the ground floor and overlooks the covered circulation of the building. This is the great particularity of this space, which is almost blind, with no view of the outside and little light. With this observation in mind, the project’s intention was to intensify this phenomenon rather than to come up against it. Thus, the layout and distribution of the spaces have been designed with a view to concentration and focus. A buffer space entrance with the exterior serves three bedrooms, a bathroom and the living room while evoking an interior patio. The spaces are linked together, the material slides from one room to another, on the floor, on the wall or even as furniture. The materials echo each other to offer an identity and a staging to the spaces and in particular to the blind rooms of the flat.

▼入口缓冲区,the buffer space at the entrance © Yohan Fontaine

▼从缓冲区看起居室,view of the living from the buffer space © Yohan Fontaine

▼开放厨房与餐厅,the open kitchen and dining space © Yohan Fontaine

▼室内材质,the materials © Yohan Fontaine

▼室内庭园,the interior patio © Yohan Fontaine

▼庭园陈设,the furnishings of the interior patio © Yohan Fontaine

设计不仅使刚性的空间变得丰富,还通过简洁集约的布局探索了功能的转变。使用者可以将公寓看作展示间、工作站,或者一个唤醒自我的空间。公寓中,卧室、双面布置的厨房、洗衣房、储物间以及放映室、健身房等都可以作为会议室灵活使用。

In addition to the desire to make rigid spaces exuberant, the intensification of the project also involves the possibility for this space to be transformed to change its destination and become a showroom, a workplace or a place of awakening thanks to its double kitchen, laundry, storage spaces, projection room/gymnasium and bedrooms that can easily be transformed into meeting rooms.

▼连接卧室区的入口,the door to the bedroom area © Yohan Fontaine

▼活动室,the activity room © Yohan Fontaine

▼卧室,the bedroom © Yohan Fontaine

设计师在方案中贯彻了集约策略,将四个采光天窗布置在公寓尽端。屋顶的设计像花瓶般包裹住露台花园,景观通过天窗渗透进室内。方案以梦幻般的环境打造出一个自给自足的小宇宙。

Finally, the only substantial light entrance is located at the end of the flat where four skydomes are deployed. Here again, it is the intensification that is sought in the project: the terrace garden located above the premises enters through the zenital bays to become a planted jardiniere, until it drips into the flat. The whole project seeks to offer a dreamlike and self-sufficient universe.

▼细部,details © Ubalt Architectes

▼轴测图,axonometric drawing © Ubalt Architectes

▼平面图,plan © Ubalt Architectes

Client : Artisan Loft
Lighting design : Franz&Fritz
Photography : Yohan Fontaine

More: Ubalt Architectes 更多关于:Ubalt Architectes on gooood

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment