KuBe House of Culture and Movement by MVRDV

Health, culture, leisure and education should smoothly blend together to create a spectacular architectural experience that will become a destination.

Project Specs

Design:
Location:

感谢 MVRDV 予gooood分享以下内容。更多关于他们:MVRDV on gooood 。
Appreciation towards MVRDV for providing the following description:

3200平米的Kube文化运动之家是Frederiksberg市的社区以及哥本哈根的一个焦点,市民可以获得这里的所有权并根据自己的喜好去使用这里。这个项目定义了一种新的建筑类型,它不仅仅提供了一个人们聚会并改善生活质量的场所。MVRDV和ADEPT将剧院,运动和学习中心几种功能交织在一起,试图设计一个全民都可以来释放脑力和体力的活动中心,满足各个年龄层段的兴趣和所需,创造一个人与人交流的场所。

The 3200 m2 Ku.Be House of Culture in Movement was designed for the municipality of Frederiksberg as a focal point for both the immediate community and also the wider area of Copenhagen; one that the people themselves could take ownership of and that would evolve its programme based on the specific wants and needs of its users. The project is a new typology, developed out of the response to a brief that solely asked for a building that would bring people together and improve the quality of life. In reply MVRDV and ADEPT answered with one that blends theatre, sport and learning into a space where body and mind are activated to promote a more healthy life for everyone, regardless of age, ability or interest; creating links between people that wouldn’t otherwise connect with each other.

▽白天的Ku.Be文化运动之家,KuBe House of Culture and Movement in Daytime

90_001_KUBE_006_H

▽夜晚的Ku.Be文化运动之家,KuBe House of Culture and Movement at night

90_001_KUBE_002_H

Ku.Be由六个主要的体量项目组成,每个体量都定义为不同的项目并赋予不同的颜色的材料,在建筑中清晰可辨。从建筑外观上看来,这些形状被立面的分割所隐藏。MVRDV的联合创始人Jacob van Rijs说:“我们设计Ku.Be是为了激发那些意想不到的体验。”较大的体量用于举办演出和主持公共会议,小一些的体量则用于展览和讨论会。一些快节奏风格的房间非常适合用于跳舞和跑酷,而带有禅意的房间则用于瑜伽和冥想。连接各个体量的空间则更加有趣,我们没有去定义这些空间的功能而是留给了使用者无限遐想。

The six primary volumes which make up Ku.Be, each with their own programme, are clad in a unique colour and material, clearly defining them within the building; from outside these shapes are hinted at in the fragmented tile façade. “We designed Ku.Be to encourage the unexpected,” explains MVRDV co-founder Jacob van Rijs. “Larger volumes are suited to hold performances or public meetings, smaller ones can be for exhibitions or debates. The fast-pace rooms are perfect for dance, or parkour; and zen rooms give you the contrast of yoga or meditation. It’s between these volumes where the real fun will happen though; spaces where we hint at a use, but which will become entirely user-defined.”

▽隐藏于建筑立面下的六个体量, six primary volumes are hinted at in the fragmented tile façade

 

90_001_KUBE_009_H

90_001_KUBE_003_H

▽快节奏风格的房间非常适合用于跳舞和跑酷,fast-pace rooms are perfect for dance, or parkour

90_001_KUBE_013_H     90_001_KUBE_014_H

▽禅意的房间用于瑜伽和冥想,zen rooms give you the contrast of yoga or meditation

90_001_KUBE_022_H

90_001_KUBE_024_H     90_001_KUBE_020_H

▽连接各个体量的空间,spaces where we hint at a use

90_001_KUBE_010_H

90_001_KUBE_016_H

建筑中的流线也采取了不同的形式。从二层到三层我们设计了一个迷宫,人们要手脚并用的攀爬三维的立方体而到达三层。在建筑中,我们还设计了一个贯穿了几层楼的网,用户可以在层与层之间攀爬停留,也可以通过消防滑梯快速的滑下回到底层。ADEPT的合伙人Martin Krogh说:“我们试图突破建筑传统单一的感官体验,将整个建筑当做一个冒险与探索的活动场所。在这里你可以自己决定你的探索方式,攀,爬,滑或者跳。”为了满足各个年龄层段和能力的需要,我们也提供了简单传统的人为流线,但即便如此我们也保留了KU.BE的视觉上的联系。

The route through the building focuses on developing and encouraging alternate forms of movement. The Labyrinth gets people on their hands and knees climbing through a three dimensional network of cubes from the second to third floors; or alternatively they could take the Mousetrap, a vertical maze. A net which spans several floors throughout the building, lets users climb up from floor to floor – suspended over the voids – and slides and fireman poles offer a fast way to get back down. “In Ku.Be we tried to turn your average experience of a building on its head,” tells ADEPT co-founder Martin Krogh. “What would otherwise be a simple, mindless journey through the building turns into an exploration and discovery of movement. Here it’s you that defines the route, however you want: climbing, sliding, crawling … jumping.” To cater for all abilities and ages, both easier and more standard ways of moving around are provided but even then a visual connection is maintained throughout Ku.Be.

▽连接二层三层的三维立方体,three dimensional network of cubes from the second to third floors

90_001_KUBE_026_H

90_001_KUBE_027_H

▽贯穿建筑几层楼的网,A net which spans several floors throughout the building

90_001_KUBE_017_H

▽可以快速到达底层的消防滑梯,fireman poles offer a fast way to get back down

90_001_KUBE_011_H

▽将整个建筑当做一个冒险与探索的活动场所,turns the building into an exploration and discovery of movement

90_001_KUBE_018_H

连接Ku.Be和城市的城市花园展现了第八个体量的活动内容。多种多样的景观中植入了可以改变声音光和气的微气候系统,无缝的隐藏于一个山包的斜坡上,一直延伸到花园和室外的圆形剧场。

The urban gardens outside form the connection between Ku.Be and the urban realm, playing an important role in expressing the eight volumes and the activities happening inside. The diverse landscape – a system of microclimates with changing sounds, lights and scents which blends seamlessly into a hill with integrated slides – reaches out into the gardens and ends in an amphitheatre outside.

90_001_KUBE_004_H

作为Frederiksberg城市景观和社区的延伸,这个运动之家有望变成未来社区发展的孵化器。

By becoming an extension of the urban landscape of Frederiksberg and integrating the community to such an extent, the House of Culture and Movement looks to become an incubator for further development within the neighbourhood.

90_001_KUBE_005_H

Ku.Be是MVRDV在丹麦第三个建成的项目。今年四月,Roskilde and the Frøsilos附近的重金属音乐的博物馆刚刚开业,另外一个是2005年建成的位于哥本哈根由粮仓改建的住宅。除了Ku.Be,ADEPT在最近几年也建成了一些文化教育建筑,例如位于瑞典Falun 的Dalarna多媒体图书馆等。Soeren Jensen Engineers为MVRDV和 ADEPT提供了复杂结构上的支持,SLA landscape architects设计了Ku.Be外的城市广场。Max Fordham LLP为建筑环境设备提供了支持。

Ku.Be is MVRDV’s third completed project in Denmark. Ragnarock, a museum for youth culture, pop and rock music opened in April of this year in nearby Roskilde and the Frøsilos, a conversion of two old silos into housing, was completed in Copenhagen in 2005. Aside from Ku.Be, ADEPT has completed a number of cultural and educational buildings within the last few years. Among these are Dalarna Media Library in Falun, Sweden, Cortex in Odense, Denmark and UCN in Aalborg, Denmark. MVRDV and ADEPT achieved the project through close collaboration with: Soeren Jensen Engineers who provided the complex structural engineering to support the visionary architecture; SLA landscape architects, who designed the urban garden surrounding Ku.Be ; and Max Fordham LLP to achieve environmental comfort throughout the building. Ku.Be was made possible by major contributions by Realdania and LOA (Lokale- & Anlægsfonden).

Location : Frederiksberg, Denmark Year : 2009 – 2016
Client: Municipality of Frederiksberg, Danish Foundation for Culture and Sport Facilities (LOA) and Realdania Foundation
Size & Programme : Community centre with exhibition spaces, performance hall, health centre, library, study areas, sports hall, yoga zone, café (school), kitchen, play zone, retail, offices, parking, playground and public park.
Budget : Undisclosed
Design Team : Winy Maas, Jacob van Rijs and Nathalie de Vries with Fokke Moerel, Mette Rasmussen, Julius Kirchert, Klaas Hofman, Francisco Pomares, Armor Gutierrez Rivas, Buster Christensen, Attilio Ranieri, Chris Green, Kate van Heusen, Henryk Struski, Emanuela Gioffreda, Raymond van den Broek, Sanne van der Burgh, Karl Johan Nyquist, Maria Lopez and Kasper Albrektsen.
Architects: MVRDV, Rotterdam and ADEPT, Copenhagen Landscape architect : SLA, Copenhagen
Engineering & Costing : Søren Jensen, Aarhus, Denmark
M & E : Max Fordham, Edinburgh
Movement and Play Consultant : Jens Ole Jensen

More:MVRDV,更多关于他们:MVRDV on gooood 

Post a Comment