Ku.Be House of Culture and Movement by MVRDV + ADEPT

Designed to explore and develop human’s most fundamental process, movement

Project Specs

Design:
Location:

感谢 ADEPT 予gooood分享以下内容。更多关于他们:ADEPT on gooood
Appreciation towards ADEPT for providing the following description:MVRDV

点此查看由MVRDV对gooood分享的版本,Click here to check the other version of Ku.Be project shared by MVRDV

由MVRDV和ADEPT共同设计的Ku.Be文化与运动之家探索了文化、健康与运动之间的界限。作为社区建筑的开创性案例,该项目专注于探索和发展人类最基本的运动行为。Ku.Be在提供固定功能的同时也鼓励自发的活动:6个主要的体块定义了基本的活动节奏,主体之间的空地没有规定明确的功能,允许使用者按照自己的意愿去使用。内部活动借助花园扩展到整个社区,带来多种多样的交互式环境。

▼建筑概览,project overview

The Ku.Be House of Culture and Movement explores the boundaries between culture, health and movement. The project, designed by MVRDV and ADEPT, is the first of its typology: a community space, which also focuses on exploring and developing our most fundamental process, movement. Ku.Be facilitates both fixed and spontaneous programs. Main volumes define specific tempos of activities, whereas voids are left without a defined use to let users interpret them how they wish and discover new ways to use and get around the building. The activity from inside then spills out into the community as a garden, which will offer a variety of interactive environments.

▼体块生成示意:6个主要的体块定义了基本的活动节奏,主体之间的空地没有规定明确的功能,massing diagram: main volumes define specific tempos of activities, whereas voids are left without a defined use to let users interpret them how they wish

4000平方米的Ku.Be文化与运动之家是为丹麦腓特烈斯贝市设计的活动中心,旨在为当地社区与哥本哈根都市圈建立连接。这是一个完全属于市民的、能够根据使用者的具体需求不断改进和发展的场所。作为一个全新的建筑类型,Ku.Be回应了一个十分简单的设计要求:将人们聚集在一起,使人们的生活质量得到提高。为此,MVRDV和ADEPT共同提出了一个将体育、表演和学习融为一体的设计方案,通过一系列激活身心的独特空间为各年龄阶段的、拥有不同兴趣爱好的人们带来健康生活。

The 4.000 m2 Ku.Be House of Culture in Movement was designed for the municipality of Frederiksberg as a focal point for both the immediate community and also the wider area of Copenhagen; one that the people themselves could take ownership of and that would evolve its program based on the specific wants and needs of its users. The project is a new typology, responding to a brief that solely asked for a building that would bring people together and improve the quality of life. In reply, MVRDV and ADEPT answered with one that blends theatre, sport and learning into a space where body and mind are activated to promote a more healthy life for everyone, regardless of age, ability or interest; creating links between people that would not otherwise connect with each other.

▼从花园望向建筑,view from the garden

6个体块各自拥有不同的功能,并通过不同的颜色和材料清晰地体现在建筑内部。而从外观上看,所有的体块被统一在碎片状的瓷砖立面之下。“我们的设计鼓励人们探索未知的功能。”MVRDV的联合创始人Jacob van Rijs解释道:“较大的体量适用于举办表演或公共会议,小一点的体量可以用作展览或讨论空间。快节奏房间提供了完美的舞蹈和跑酷场地;禅室则可以用作瑜伽和冥想空间。真正的乐趣发生在这些体量之间的空隙当中,它们的功能完全由使用者自己定义。”

▼体块功能分布示意,program layout

▼建筑内的路径旨在鼓励多种形式的运动,the route through the building focuses on developing and encouraging alternate forms of movement

The six primary volumes with each with their own program are clad in a unique colour and material, clearly defining them within the building; from outside these shapes are implied in the fragmented tile façade. “We designed Ku.Be to encourage the unexpected,” explains MVRDV co-founder Jacob van Rijs. “Larger volumes are suited to hold performances or public meetings, smaller ones can be for exhibitions or debates. The fast-pace rooms are perfect for dance, or parkour; and Zen rooms give you the contrast of yoga or meditation. It’s between these volumes where the real fun will happen though; spaces where we hint at a use, but which will become entirely user-defined.”

▼所有的体块被统一在碎片状的瓷砖立面之下,the six primary volumes are implied in the fragmented tile façade

▼立面细部,facade detailed view

  

建筑内的路径旨在鼓励多种形式的运动。例如,三层与四层之间设有一道“迷宫”,提供了一个可攀爬的立方体网络;此外还有形似捕鼠笼的垂直交通空间。横跨多个楼层的织网使人们可以在这些“空隙”中自如穿梭,滑梯和消防杆则提供了迅速回落的路线。

▼剖面图,section

The route through the building focuses on developing and encouraging alternate forms of movement. The Labyrinth gets people on their hands and knees climbing through a three-dimensional network of cubes from the second to third floors; or alternatively they could take the Mousetrap, a vertical maze. A net, which spans several floors throughout the building, lets users climb up from floor to floor – suspended over the voids – and slides and firefighter poles offer a fast way to get back down.

▼中庭空间仰视,view to the ceiling of the atrium

▼滑梯提供了迅速回落的路线,the slide offers a fast way to get back down

▼立体“迷宫”,the Labyrinth

▼贯穿各楼层的“网”,the net spanning several floors throughout the building

▼活动空间,activity space

ADEPT的联合创始人Martin Krogh表示:“在Ku.Be,我们试图创造一种使人完全沉浸其中的空间体验。整个建筑就是一个充满冒险与探索的活动场所。在这里你可以自己决定你的探索方式,攀爬、滑行或者跳跃。”为了满足各个年龄和不同能力的使用者的需要,Ku.Be也设置了标准且易于通行的路线,但即便如此也仍然保持了与Ku.Be在视觉上的联系。

“In Ku.Be we tried to turn your average experience of a building on its head,” tells ADEPT co-founder Martin Krogh. “What would otherwise be a simple, mindless journey through the building turns into an exploration and discovery of movement. Here it’s you that defines the route, however you want: climbing, sliding, crawling … jumping.” To cater for all abilities and ages, both easier and more standard ways of moving around are provided but even then, a visual connection is maintained throughout Ku.Be.

▼攀爬场地,climbing walls

▼细部,detailed view

连接Ku.Be和城市的花园在项目中发挥了重要的作用。多样化的景观——一个可以改变声音、光线和气味的微气候系统被无缝地植入了室内的山丘上,并通过嵌入式的滑梯与户外的花园和露天剧场相连。

The urban gardens outside form the connection between Ku.Be and the urban realm, playing an important role in expressing the six volumes and the activities happening inside. The diverse landscape – a system of microclimates with changing sounds, lights and scents – blends seamlessly into the interior hill with integrated slides that reaches out into the gardens and ends in an amphitheatre outside.

▼户外花园景观,outdoor garden landscape

Ku.Be文化与运动之家是MVRDV在丹麦的第三个已建成项目。除了Ku.Be之外,ADEPT在近几年也建成了许多文化教育建筑,例如位于瑞典Falun 的Dalarna多媒体图书馆等。Soeren Jensen Engineers为复杂结构的实现提供了方案;SLA landscape architects设计了Ku.Be外的城市广场;Max Fordham LLP为建筑环境设备提供了支持;此外,Realdania和LOA(Lokale- & Anlægsfonden)也为项目的落成做出了重大贡献。

Ku.Be is MVRDV’s third completed project in Denmark. Aside from Ku.Be, ADEPT has completed a number of cultural and educational buildings within the last few years. Among these are Dalarna Media Library in Falun, Sweden, Cortex in Odense, Denmark and UCN in Aalborg, Denmark. MVRDV and ADEPT achieved the project through close collaboration with Soeren Jensen Engineers who provided the complex structural engineering to support the visionary architecture; SLA landscape architects, who designed the urban garden surrounding Ku.Be; and Max Fordham LLP to achieve environmental comfort throughout the building. Ku.Be was made possible by major contributions from Realdania and LOA (Lokale- & Anlægsfonden).

▼夜间立面,facade by night

▼整体夜景,overall night view

▼首层平面图,ground floor plan

▼二层平面图,first floor plan

▼三层平面图,second floor plan

▼四层平面图,third floor plan

Name of building: Ku.Be
Architetcure: ADEPT + MVRDV
Landscape architecture: SLA
Engineering: Soeren Jensen
Climate engineering: Max Fordham
Other consultants: Winnie Ricken, Imitio
Contractors
Concrete: CC Brun
Technical: Bravida
Interior: Jakon
Facade / roof: Fjelsø
Landscape: Skaelskoer Anlaegsgartner

More:ADEPT。更多关于他们:ADEPT on gooood

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment